Mascaradă la Casa de sănătate Timiş

Toți guvernanții – indiferent de perioadă sau de culoarea politică – anunță, la intervale mai mult sau mai puțin regulate, că așa nu se mai poate și promit solemn reformarea sistemului de sănătate. Ca să refaci, însă, din temelii un mastodont așa cum este sistemul sanitar, ai nevoie, în primul rând, de oameni competenți, de profesioniști. Aceștia există, cu siguranță, în sistem, însă ei ori nu se implică, scârbiți fiind de ceea se întâmplă în jurul lor, ori sunt ținuți deliberat pe tușă, rolul „reformatorilor” fiind jucat de diverși oameni de paie, teleghidați de păpușarii din culise.

Semnal de alarmă în vara trecută

Vă prezentam, în vara anului trecut, în două articole succesive, stilul stupefiant în care conducerea unei instituții strategice din sistemul medical local, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM), a fost plasată de șefii de la București, cu titlu de interimat, unei doamne care n-avea și nu are nici un atu profesional care s-o recomande pentru ocuparea funcției, fie și provizoriu, de președinte-director general la CJASTM.

În articolele Aterizare forțată la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Timiș (24 august 2016) și Biroul de presă al CNAS face dezvăluiri halucinante. La conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate pot fi instalați o femeie de serviciu sau un măturător stradal (29 august 2016), v-am dezvăluit cum, din fostă purtătoare de cuvânt, timp de 16 ani, la Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, doamna Carmen Stoica a optat pentru o spectaculoasă reconversie profesională, intrând cu trup și suflet în sistemul de sănătate, prin angajarea la CJASTM, unde, în vara trecută, a tras lozul cel mare și a fost numită, hodoronc-tronc, președinte-director general interimar!

Conexiuni la nivel înalt

Stupefianta decizie a mai-marilor din Capitală nu se baza practic pe nici un argument de ordin profesional, singura explicație a ascensiunii fulminante a unui funcționar banal, angajat doar de vreo trei ani la CJASTM, fiind conexiunile cu anumite personaje politice bine ancorate în sistemul de sănătate, cum ar fi nimeni altul decât europarlamentarul Cristian Bușoi, actual candidat la președinția PNL și fost președinte al… Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Doamna Stoica a fost angajată, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, pe postul de “consilier parlamentar” la cabinetul lui Bușoi, de unde a ajuns mai apoi la CJASTM. Între slujba de purtător de cuvânt la aeroport și jobul prestat în biroul liberalului mai sus menționat, Carmen Stoica a mai făcut două halte profesionale, pe același post, de specialist marketing: una într-o firmă ce avea ca obiect comerțul cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei, Gittanos Company SRL (noiembrie 2012 – ianuarie 2013), iar alta într-o firmă de design specializat – Air Essentials & More SRL (ianuarie 2013 – septembrie 2013).

Cum a ajuns doamna Stoica de la aeroport la Gittanos? Simplu: a luat-o sub aripa sa ocrotitoare fostul său șef, ex-directorul general al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” și actualul deputat Cornel Sămărtinean, asociat la Gittanos Company SRL. Mutarea ulterioară la firma de design, Air Essentials & More, nu pare străină de numele aceluiași politician, în condițiile în care co-asociatul său de la Gittanos, un anume Gabriel Ionescu, este cel care deține, în acte, și cel de-al doilea “sereleu”…

Explicații aberante

Luând în considerare acest parcurs profesional banal, aflat în perfectă antiteză cu condițiile specifice prevăzute de legislația în domeniu pentru ocuparea unui post de președinte-director general la CJASTM – printre care vechimea în specialitate de minimum șapte ani sau experiența în funcții de conducere de minimum cinci ani -, am solicitat, vara trecută, conducerii CNAS să-și explice decizia.

Răspunsul șefilor de la București a fost halucinant: aceștia susțineau în mod aberant că acele criterii privitoare la vechimea în specialitate și experiența în funcții de conducere se aplică doar în cazul ocupării postului de președinte-director general prin concurs, nu și în situația numirii prin delegare, adică postura în care se afla doamna Stoica!

Generoși în explicații – răspunsul CNAS a însumat patru pagini! -, șefii de la București ne-au precizat, cu litere îngroșate și sublinieri sugestive, că în această situație, a numirii prin delegare, favorita lor din teritoriu era obligată să bifeze doar câteva cerințe de bun-simț: să aibă capacitate de exercițiu deplină, să aibă cetățenie română și domiciliul în țară, să fie aptă medical, să n-aibă cazier judiciar sau fiscal și să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

“În concluzie, orice cetățean român, indiferent de studii sau pregătire profesională, chiar și o femeie de serviciu sau un măturător stradal, poate fi numit, prin delegare, președinte-director general al casei județene de asigurări, dacă îndeplinește condițiile de bun-simț enumerate mai sus. Ar fi comic dacă n-ar fi tragic, fiindcă ne îngheață zâmbetul pe buze când realizăm cine are grijă de sănătatea noastră…”, scriam, vara trecută, în finalul celui de-al doilea articol ce o avea drept protagonistă pe Carmen Stoica.

Totul e pe față!

N-a trecut nici un an și mascarada pusă în scenă la Timișoara este pe cale de a deveni din temporară, permanentă: în această săptămână, mai precis joi, 11 mai, la sediul din Capitală al CNAS se va desfășura proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de președinte-director general la toate casele județene de asigurări de sănătate, iar unul dintre cei doi candidați la șefia CJASTM este… Carmen Stoica!!! Da, chiar așa, doamna Stoica a trecut cu brio etapa de selecție a dosarelor, numele ei apărând săptămâna trecută pe lista fericiților admiși la proba scrisă!

Nici dacă era soră cu Făt-Frumos din lacrimă, care creștea într-o lună cât alții într-un an, doamna Stoica n-ar fi reușit să îndeplinească, din august 2016 până în acest moment, criteriile clare prevăzute de Ordinul președintelui CNAS 799/2015: șapte ani de vechime în specialitate și cinci ani de experiență în funcții de conducere…

Vă dați seama cât de mare trebuie să fie miza pentru ca oamenii ăia din CNAS să aibă curajul să încalce atât de grosolan legea? Este de natura evidenței că doamna Carmen Stoica trebuie instalată cu orice preț în această funcție-cheie din sistemul timișean de sănătate, indiferent de amploarea abuzurilor și ilegalităților comise pentru realizarea acestui obiectiv! După ce a ieșit cu pagube minore din episodul “Noaptea, ca hoții”, SISTEMUL prinde curaj și ne propune un nou hit: “Ziua, ca mafioții”…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 Răspunsuri “Mascaradă la Casa de sănătate Timiş

 1. Articole comandate de cei ce nu mai pot fura. Aceasta femeia a oprit furturile si hoțiile de la casa de sănătate si voi va doriți sa plece. Unii stau cu ochi si urechile pe voi si atunci sa vezi distracție. Oare Dumitrașcu si Gașca vor sughită?

  1. Va astept la redactie ca sa imi dezvaluiti cand si cum a oprit „aceasta femeie” furturile si hotiile de la casa de sanatate 🙂 Sunt teribil de curios, promit ca va voi asculta cu mare atentie, voi fi ochi si urechi. Haideti sa ne distram acum, de ce sa mai asteptam?

 2. Pentru ziarist (fara @) sper sa ajungi cat mai repede clientul sistemului de sanatate românesc sa vezi si tu ce cretin(a) esti.

 3. Foarte bun articolul . Trebuie demascate toate porcariile .Daca nu ies la suprafata stam si ne mirau ca nu merge treaba bine .

 4. Ziarist de dou bani , de ce nu spui ce urmaresti? Susține o un alt candidat? Oare ai tu vreo legătura cu vreo procuror? Te pune cineva? Frați Cristescu stiu cu ce ocupi tu in timpul liber? O sa afle .

 5. „Dureros” (ca sa folosim termenul din sanatate),pana cand oare va fi valabila zicatoarea „cainii latra ,ursul merge”. Noi ,oameni de rand,daca incalcam o lege ,suntem sanctionati,ne asumam,findca e lege.”” Ei” cei din caracatita sistemului nu-si asuma si basta,cu tupeu ne rad in fata.

 6. Si aj la aceasta umila instititie si stai la cozi peste cozi, iti iei si nr de inregistrare si sistemul este asa de bine pus la punct de merge ca aproape toate institutiile statului si depinde ce relatii ai(sistemul nu merge cronologic adica 1,2,3,4,5… ci pe sarite am facut si fotografii sa pot demonstra acest lucru) ca la noi la nimeni

 7. Pai si mai candideaza tuta? S -a inacris singura ? Daca nu se incadreaza in conditiile impuse pentru concurs atunci pa .

 8. O fi singura persoana care-i propulsata pe sistemul pile cunostiinte relatii? Sunteti rai ; in romanica e ceva normal. Dute cucoana si da examen sa ajungi directoare. Lasa-i dreaku de invidiosi.

 9. Incredibil ca unii mai au curaj sa incalce legea si procedurile pentru a promova persoane care nu se califica pentru asemenea posturi. Urgent trebuie verificat si sanctionat . Recuperarea salariilor daca s-au obtinut ilegal.

 10. 1- Doamna este sotia unui politist de frontiera sef la Aeroprt
  2- Acesta a fost coleg de gradinita cu Busoi
  3- Firma de chiloti gitanos e a lui Samartinean care a fost director la Aeroport si l-a facut sef pe sotul distinsei direcoare dandu-l la o parte pe seful de facto ; sotul distinsei directoare fiind tablagiu si dand de trei ori examen sa ajunga ofiter !!!!!!
  4- Ajungand sef la Aeroport acesta a tolerat tot felul de potlogarii ! Pontaje fuictive etc !

Lasă un răspuns