Litoralul românesc rămâne, în continuare, dator… Ce a văzut şi trăit un timişorean

Prețurile la cazare pe litoral cresc cu până la 20%

Românii continuă să meargă în număr impresionant pe litoralul nostru, în ciuda ofertei extrem de diversificate venite din străinătate. Chiar dacă aprecierile celor care îşi petrec concediul „afară” sunt din ce în ce mai bune, litoralul autohton îşi menţine un segment considerabil din destinaţiile turistice preferate de români.

Frica de necunoscut, apariţia unor situaţii neprevăzute sau, pur şi simplu, nostalgia anilor tinereţii petrecuţi la Mamaia, Neptun sau Costineşti fac ca Marea Neagră să rămână la… mare căutare.

De departe, cea mai solitictată staţiune este Mamaia, având în vedere şi întinderea ei (este cam cât toate celelalte din partea de sud la un loc, adică Saturn, Venus, Jupiter, Neptun şi Olimp), dar şi datorită investiţiilor realizate aici în ultimul timp.

Dacă în staţiunile din sud, ruinele sunt prezente la tot pasul, Mamaia se remarcă printr-o serie de hoteluri apărute după 1989, în special în ultimii ani, când a existat o strategie la nivelul oraşului Constanţa de atragere a turiştilor.

Analiza nu-l poate ocoli pe Radu Mazăre, fostul edil al oraşului dobrogean, care a pus temelia noului concept apărut la Mamaia, transformată, în partea centrală şi de nord, în staţiune de lux. Dacă în ceea ce priveşte activitatea politică şi implicarea socială, părerile constănţenilor sunt împărţite, în ceea ce priveşte partea turstică, Mazăre este foarte apreciat.

Asta se simte mai cu seamă după situaţia apărută în ultimii doi ani, de când Mamaia este mai murdară, iar comercianţii se plâng că le-au scăzut încasările. S-a redus considerabil numărul festivalurilor de promovare, iar acest lucru se simte în buzunarele oamenilor de afaceri din localitate, care spun că Mazăre, dincolo de controversele generate, ştia să atragă turişti.

Acum, în Mamaia este mai multă murdărie, înseosebi în partea de sud (zona Satului de vacanţă), unde şi turiştii sunt din altă categoire, cu totul difertă de partea de nord.

De fapt, vorbim despre două staţiuni Mamaia: sudul, unde e plin de gogoşi, mici, bere la dozator, hamsii, clătite, înheţată la cornet, covrigi la un leu şi oameni în slip şi şlapi, şi nordul, unde nu prea întâlneşti aşa ceva, ci doar terase exclusiviste şi izuri de parfumuri fine. Fireşte, şi preţurile diferă, aici fiecare ştiind în care categorie se încadrează.

Indiferent care dintre cele două zone este preferată, ambele suferă la capitolul serviciilor medicale: în toată Mamaia nu există nici un cabinet medical! Anomalia este că avem, în schimb, aproape 100 de farmacii, de unde concluzia că românul se tratează după ureche, aşa cum îşi alege şi destinaţia turistică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *