Lista bolilor care pot fi moștenite

medici szeged

Sănătatea noastră este influenţată de stilul de viaţă, de dietă, dar un rol important îl are şi moştenirea genetică. Iată care sunt afecţiunile care se transmit frecvent din generaţie în generaţie, cunoscute ca boli genetice ereditare.

Diabetul

Dacă părinţii tăi suferă de o formă de diabet, poţi moşteni această afecţiune. Cel mai mare grad de risc îl au persoanele care au ambii părinţi bolnavi de diabet de tip II şi cei care au ambii părinţi diagnosticaţi cu diabet de tip I. Cercetările de specialitate au arătat că rudele de gradul I ale unei persoane care suferă de diabet de tip II prezintă un risc de trei ori mai mare de a face boala.

Unele forme de cancer

În categoria bolilor care pot fi moştenite de la înaintaşi se încadrează şi cancerul. Formele de cancer cel mai mult influenţate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac şi cancerul de colon. Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care prezintă mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii, faţă de cele care nu prezintă aceste anomalii. Testarea genetică este cea care îţi poate spune dacă ai predispoziţie către una dintre aceste forme de cancer.

Bolile oculare

Multe dintre afecţiunile oculare se moştenesc genetic. Printre acestea se numără miopia, astigmatismul, glaucomul şi hipermetropia. De aceea, este foarte important ca părinţii care suferă de o astfel de afecţiune să-i ducă pe copiii lor la un control oftalmologic de rutină, pentru ca eventualele probleme să fie depistate din timp.

Fibroza chistică

Fibroza chistică, afecţiune determinată de mutaţia unei singure gene, este o altă afecţiune care poate fi moştenită. Este o boală incurabilă, care afectează în special plămânii şi pancreasul. Speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi cu fibroză chistică este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperită în timpul copilăriei.

stiripesurse.ro


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *