Se caută soluţii pentru restaurarea conacului Mocionilor

conacul mocionilor

Clădire de patrimoniu, emblematică deopotrivă pentru localitatea Foeni şi pentru Banat şi una dintre cele mai vechi, Palatul Mocioni necesită lucrări de restaurare serioase. Construit în 1750, din 1935 încoace a îndeplinit mai multe funcţionalităţi publice, aici fiind casă naţională, şcoală, baie comunală.

În prezent, în imobil funcţionează căminul cultural, biblioteca şi, într-o aripă, grădiniţa. Un proiect de restaurare estimează valoarea lucrărilor de intervenţie la peste un milion de euro, de care administraţia publică locală nu dispune.

„Am fi putut construi de multă vreme, ajungându-ne poate un sfert sau cel mult o jumătate din această sumă, ne-a declarat edilul Miomir Cizmaş, dar este de datoria noastră să găsim soluţii de finanţare pentru a reda splendoarea de altădată a moştenirii Mocioneştilor”. Printre variantele avute în vedere se numără, în primul rând, accesarea unor programe europene.

Nu este exclusă nici o colaborare cu o administraţie din Serbia pentru fonduri transfrontaliere. Vechimea conacului şi acţiunea timpului asupra lui au transformat restaurarea acestei clădiri încărcate de istorie într-o prioritate a edililor din Foeni. Rămâne de văzut, însă, dacă bunele intenţii vor putea deveni realitate şi când.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns