Liceenii cercetători: O echipă de tineri a contribuit la o tehnologie revoluționară în depistarea infecțiilor virale

liceeni cercetatori

O dublă  premieră a avut loc la Centrul Oncogen Timișoara: valorificarea resursei umane prin formarea celor mai talentați tineri in domeniul cercetării medicale românești și prezentarea unui test de mare precizie (comparabil cu RT-PCR), dar mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, in cazul de față în infecția cu virusul SARS-CoV 2.

CITEȘTE ȘI: Certificatul verde rămâne valabil și în lipsa dozei a treia de vaccin anti-COVID

Acest test de mare precizie  se bazează pe tehnologia CRISPR (de editare genetică), tehnologie pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar.  Pandemia a prins sistemul medical românesc nepregătit. Au fost necesare multe luni până la apariția primelor teste de încredere pentru identificarea persoanelor infectate.

Și astăzi, țara noastră are mare nevoie de cât mai multe teste de mare precizie. În acest sens, OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2,  pentru o viteza de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri.

Surprinzător este că această propunere de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen (cel mai ”bătrân” dintre ei are acum 23 de ani),  care au pus in practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen. Prof. Dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Oncogen, a declarat că centrul și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe, ”vărfurile” fiind mai ușor de găsit în licee decât în facultăți, întrucît majoritatea celor cu potențial apucă să plece în străinătate:

”În liceele cele mai bune din România se află adevărata bogație a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizică, matematică sau informatică.  România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de mâine. Dar elitele se formează lângă alte elite.

Au nevoie de sprijin, de îndrumare si de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele. Prin Oncogen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase,  după cum se vede și din această prezentare”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *