La Timişoara, apartamentele s-au scumpit peste media naţională

Clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere

În prima parte a acestui an, locuinţele au devenit mai accesibile pentru cumpărători, după cum reiese dintr-un studiu de piaţă realizat de compania de consultanță SVN România.

Majorarea salariilor bugetarilor, pe de o parte, și faptul că prețurile de pe segmentul rezidenţial nu s-au mai majorat foarte mult, pe de altă parte, dar şi facilităţile date de programul „Prima Casă” sunt motivele principale ale impulsionării cumpărărilor de unităţi locative.

CITEŞTE ŞI: Un serviciu public din Timișoara este căpușat de piloase pentru că așa a zis Rodica

Analiza respectivă arată că începutul lui 2019 reprezintă cea mai bună perioadă din istoria modernă a pieței rezidențiale locale în ceea ce privește accesibilitatea locuințelor noi, variabilele luate în calcul fiind salariul mediu pe economie și prețul mediu pe metru pătrat.

Apartamentele noi, mai uşor de cumpărat

Potrivit materialului întocmit de SVN, gradul de accesibilitate a locuințelor noi – doar din fonduri proprii ale cumpărătorilor, neluând în calcul o finanțare bancară – a cunoscut o îmbunătățire continuă pe parcursul anului trecut, care a început cu o perioadă de 9,8 ani necesari pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere și a ajuns, la jumătatea sa, la circa 9,5 ani necesari. Spre comparație, același indicator se situa, în 2008, la 33 de ani, pentru achiziția unui apartament fiind necesare 395 de salarii!


coloana lumina timisoaraCITEŞTE ŞI: Fenomen meteo ciudat la Timișoara (video)


„Prima Casă”, cea mai populară soluţie de finanţare

Accesibilitatea locuințelor pentru cumpărători este favorizată şi de costul finanțării, după cum consideră consultanții SVN. Astfel, raportul dintre salariul mediu net pe economie și valoarea medie a unei rate pentru un credit ipotecar se păstrează într-o marjă pozitivă, cu un raport de 1,6, cel mai bun din ultimii 12 ani, potrivit studiului de piaţă.

„Ultima perioadă în care cele două valori au fost egale s-a înregistrat în 2011, în timp ce în 2008 rata medie era de peste 2,5 ori mai mare decât salariul mediu pe economie”, se subliniază în materialul companiei de consultanţă.

Principala metodă de finanțare a continuat să fie reprezentată, pe parcursul anului trecut, de creditele bancare disponibile prin intermediul programului „Prima Casă”, deși cei mai mulți cumpărători activi pe acest segment sunt eligibili și pentru un alt tip de finanțare ipotecară.

Creditele cogarantate de către stat reprezintă, de altfel, principala metodă de achiziție pe piaţa rezidenţială, unde veniturile per familie ale cumpărătorilor se încadrează cel mai adesea între 2.700 și 5.500 de lei lunar. Totuşi, cele mai recente date arată că 2018 a fost primul an în care fondurile disponibile prin „Prima Casă” nu s-au epuizat înainte de finalul anului.

Piaţa are şi vulnerabilităţi

Conform studiului elaborat de SVN România, tranzacţiile speculative s-au redus semnificativ, comparativ cu anii precedenţi. Astfel, majoritatea covârșitoare a cumpărătorilor, adică peste 90 la sută, este reprezentată de utilizatori finali, acesta fiind un important indicator privind sănătatea pieței rezidențiale autohtone.

Piaţa are, totuşi, şi puncte vulnerabile. Astfel, cumpărătorii finali au fost, în ultimul an, cei mai afectați de majorarea indicelui ROBOR – care a condus la majorarea ratelor la creditele în lei – dar și de scăderea plafonului de îndatorare de către Banca Naţională.

Cu toate acestea, locuințele noi rămân o opțiune viabilă și pe acest segment, în contextul în care valoarea medie a unei rate pentru un credit ipotecar pe 25 de ani, pentru un imobil de 66.000 de euro, ajungea, la începutul acestui, la 393 de euro.

Scumpiri peste media naţională, la Timişoara

Pe piaţa rezidenţială din Timişoara, în luna mai s-a consemnat o creştere a preţurilor în medie cu 0,4 la sută, comparativ cu aprilie.

Faţă de luna mai a anului trecut, însă, pretenţiile vânzătorilor de apartamente şi case au sporit cu 1,7 la sută, potrivit portalului imobiliare.ro. Asta în condiţiile în care, la nivel naţional, preţurile au crescut, în ultimele 12 luni, cu numai 0,7 la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La Timişoara, apartamentele s-au scumpit peste media naţională

  1. Era o coada mare la o agenție imobiliară în oraș , se întindea pînă în stradă, erau sute de persoane la coada care vroiau să dea 100 000 de euro pe un apartament de 50 de metrii pătrați, cu trei camere , mobilat si cu loc de parcare ( care costa vreo 15 000 de euro ) , în plus ca bonus se dădea si un cuptor cu microunde , toți erau cu banii în geantă,se cumpărau si cele c are erau la faza de proiect , sau c el mult fundație , se grabeau ca cică de la anul se vor scumpi , da , vor ajunde in Timisoara mai scumpe ca la Londra , dar mi am dat seama ca am visat si nu era nimic adevarat , a fost doar un vis , atit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *