La doar un pas de o epidemie!

Gripa rămâne o problemă până la sfârșitul lunii martie. Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș

Numărul crescut de cazuri de gripă în această perioadă prezintă premisele unei epidemii.

În cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie au fost înregistrate 1.115 cazuri de gripă clinică, ceea ce reprezintă circa jumătate din numărul total de îmbolnăviri din acest sezon, care ajung astfel la 3.268 (aproape de zece ori mai mult față de aceeași perioadă a sezonului precedent 2017-2018, când au fost înregistrate 363 de cazuri de gripă clinică).

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în vestul ţării! Un microbuz cu 16 pasageri și un TIR s-au ciocnit violent. Trafic blocat

Potrivit specialiștilor virusul gripal prezintă o circulație mai intensă în București, Constanța și zona de vest.

Două țări vecine, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă.

CITEȘTE ȘI: Tânăr găsit fără cap, în mașina de măcinat porumbul

De asemenea, și în Croația a fost declarată această stare de fapt. Șeful programului de gripă din cadrul Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), Pasi Penttinen, a atras atenția că sezonul de gripă a început deja pe continentul european, după un start mai lent la finele anului trecut.

Astfel, mai multe țări au raportat transmiterea larg răspândită a infecțiilor cu virusuri gripale.

„Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem această situație, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât cel al cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie.

CITEȘTE ȘI: Alertă de ninsori, viscol şi strat nou de zăpadă. ANM a emis o informare valabilă până miercuri, la ora 14

Avem deja o săptămână epidemică şi există toate şansele ca joi, când vom prezenta datele Institutului Național de Sănătate Publică, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă”, a spus ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Conform metodologiei stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică, perioada epidemică presupune succesiunea a cel puţin trei săptămâni epidemice (creştere cu minimum 20 la sută a numărului îmbolnăvirilor faţă de media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare şi depistarea virusurilor gripale aparţinând aceluiaşi subtip în cel puţin zece la sută din totalul produselor patologice testate în laborator).

O epidemie extinsă presupune creșterea numărului de îmbolnăviri peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestora totalizând jumătate sau mai mult din totalul la nivelul țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri.

În cazul declarării unei epidemii, sunt mai multe măsuri ce pot fi luate de autoritățti, de la închiderea școlilor și intrarea spitalelor în carantină, la interzicerea întâlnirilor publice sau a călătoriilor.

Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut. Ținerea acesteia sub poate fi realizată prin imunoprofilaxie cu vaccinuri antigripale și chimioprofilaxie sau terapie cu medicamente antivirale.

Criteriile clinice după care se stabilește diagnosticul de gripă includ febră de 38 de grade Celsius sau mai mare, tuse, cu debutul în perioada de zece zile anterioare, în absența altui diagnostic clinic sau radiologic.

Pentru un diagnostic de certitudine se impune efectuarea analizelor de laborator din secreții nazale și faringiene.

Orice persoană care prezintă semnele clinice și are legătură cu un caz confirmat îndeplinește criteriul epidemiologic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *