
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.
„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.
„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară.
Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.
Direcția de Sănătate Publică Timiș a recepționat și depozitat 1.036.000 de comprimate cu iod, distribuite de către Ministerul Sănătății. Medicamentele se administrează doar în caz de contaminare radioactivă, după o schemă prestabilită de medici. Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca o serie de afecțiuni și efecte secundare
CITEȘTE ȘI: Un bărbat a fost arestat preventiv, după ce şi-a omorât soţia în bătaie – Victima a decedat din cauza unei hemoragii interne
„Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.