JoyceDay la Bufnițe, cu Mircea Mihăieş

JoyceDay la Bufnițe, cu Mircea Mihăieş

Joi, 2 februarie, la ora 18,30, librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) găzduieşte evenimentul ”Cui i-e frică de James Joyce?”, cu Mircea Mihăieș.

”O tradiție a Bufnițelor este ca în data de 2 februarie să-l sărbătorim pe James Joyce. Așa a apărut JoyceDay, un eveniment în care vă invităm, an de an, să îl (re)descoperim pe autorul irlandez. Vă așteptăm și anul acesta alături de Mircea Mihăieș, care ne va răspunde la întrebarea: <<Cui i-e frică de James Joyce?>>”.

James Joyce (n. 2 februarie 1882, Irlanda) este unul dintre cei mai importanți scriitori din toate timpurile. A studiat la școli prestigioase patronate de iezuiți, unde a dobândit o solidă cultură clasică, fiind un elev excepțional și un student eminent.

A debutat în 1907, cu un volum de poezii, urmat de celebra colecție de povestiri ”Oameni din Dublin” (1914). În timpul Primului Război Mondial locuiește în Elveția, unde va lucra la ”Portret al artistului la tinerețe” și la ”Ulise”. Publicat la Paris, în 1922, ”Ulise” devine rapid una dintre cele mai importante opere ale Modernismului și unul dintre romanele clasice ale literaturii universale.

În 1939 publică ”Finnegans Wake”. Joyce a mai scris și alte volume de poezie, teatru, eseuri, dar și articole de presă, lăsând în urmă și o consistentă corespondență. A murit la 59 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Fluntern din Zürich.

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) conduce doctorate în literatura engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara. Între 2005 şi 2012 a fost vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Redactor-şef al revistei ”Orizont”.

Volume publicate: ”De veghe în oglindă” (1989), ”Cartea eşecurilor. Eseu despre rescriere” (1990), ”Femeia în roşu” (1990, în colaborare cu Adriana Babeţi şi Mircea Nedelciu), ”Cărţile crude. Jurnalul intim şi sinuciderea” (1995), ”Victorian Fiction” (1998), ”Masca de fiere” (2000), ”Atlanticul imaginar” (2002), ”Scutul lui Perseu” (2003), ”Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen” (2005), ”Metafizica detectivului Marlowe” (2008, tradus în Statele Unite în 2014), ”Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. ”(2009), ”Ultimul Judt” (2011), ”Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha” (2012), ”Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător” (2014), ”Ulysses, 732. Romanul romanului” (2016), ”Şapte zile, plus una. Un dialog cu Ilie Stepan” (2018), ”O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” (2019), ”Finnegans Wake, 628” (2021).

CITEŞTE ŞI: Expoziţia Culturii Bănăţene, eveniment remarcabil organizat la Timişoara

A primit de şapte ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A publicat şase volume în colaborare cu Vladimir Tismăneanu. Lucrează la o carte intitulată ”A doua viaţă a lui Corto Maltese”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *