„Jos pălăria!” pentru Timişoara de altădată

"Jos pălăria!" pentru Timişoara de altădată

„Jos pălăria!” pentru Timişoara de altădată. Prin Timişoara de odinioară, de data aceasta pe urmele câtorva dintre cele mai importante performanţe industriale ale urbei, îi plimbă pe pasionaţii de istorie locală reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului, invitându-i la un exerciţiu de admiraţie ce nu se poate încheia altfel decât cu tradiţionala formulă…”Jos pălăria!”

„În octombrie 1899 încep lucrările de construcție a fabricii de pălării de pe malul drept al Begăi (splaiul Nicolae Titulescu). Se construiește și o vilă superbă drept sediu administrativ. În octombrie 1900 începe producția de pălării. Era singura fabrică din monarhie, apoi unica din România. Numărul inițial al lucrătorilor era de 250.

Decenii de-a rândul, pălăriile de la Timișoara, fie ele de damă sau bărbătești, din pâslă sau din materiale ușoare, din paie, străbat continentele.

Moda pălăriilor de damă a fost și este trecătoare și tot timpul fabrica a trebuit să se adapteze. Pălăriile bărbătești își modifică mai greu și mai rar forma, dar moda celor destinate doamnelor este într-o continuă schimbare.

Stăpânii se schimbă, dar fabrica prosperă. Naționalizarea din 1948 a însemnat o schimbare. Reutilarea fabricii se face prin anii ’60 și producția crește de cinci ori. Pălăriile din Timișoara sunt expuse în expoziții din toată lumea: New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing, Paris etc.

CITEŞTE ŞI: Pavajul din faţa Operei, o palmă peste obrazul timişorenilor! Foto

Foarte multe dintre produsele fabricate erau exportate, iar faima le era pe măsura calității. Un întreg careu, organizat pe patru străzi, ocupa până nu demult Paltim-ul, denumirea fabricii dupa 1990. Chiar la șosea funcționa un magazin de prezentare în vitrina căruia erau așezate cochet pălăriile pe capul manechinelor.

Din păcate, ceea ce a rezistat războaielor nu a putut dăinui urmărilor Revoluției din 1989. Cu toate acestea, pentru istoria României și a Banatului, fabrica de pălării Paltim rămâne un brand de referință care a demonstrat în timp că valoarea nu are granițe, dar și faptul că moda este trecătoare și uneori timpul chiar nu mai are răbdare.

CITEŞTE ŞI: O candidată cu experiența rezolvată din pix a obținut 100 de puncte din 100 posibile la un concurs la stat, în Timișoara

Vă invităm să faceți o călătorie în timp în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia”, transmit cei de la MNaB, ilustrându-şi prezentarea cu o fotografie ce prezintă pălării Paltim și pantofi Guban din colecția instituţiei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Jos pălăria!” pentru Timişoara de altădată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *