Ironia sorţii: Ceasul floral din Timișoara – pornit de Tritz, oprit de Fritz

Ironia sorţii: Ceasul floral din Timișoara - pornit de Tritz, oprit de Fritz

Ceasul floral din Timișoara, unic în România și printre puținele de acest fel din Europa, riscă să rămână în paragină. Administrația condusă de Dominic Fritz nu dorește reabilitatea acestui obiectiv-simbol al Timișoarei, dovadă că el nu apare pentru a fi bugetat. Ceasul floral nu se mai află în patrimoniul ”Horticultura”, ci în cel al orașului, fapt pentru care primăria ar trebui să se ocupe de reabilitarea acestuia.

Lucrurile nici nu erau foarte complicate, de vreme ce există o autorizație de construire, care este acum în pericol să expire și, astfel, să fie nevoie de reluarea tuturor procedurilor, fapt ce va necesita alt timp pierdut. Reabilitarea Ceasului floral se impune cu atât mai mult cu cât vorbim de un obiectiv turistic extrem de important, mai ales în perspectiva de Capitală Europeană a Culturii, în care se va afla Timișoara în 2023.

La Geneva, de exemplu, tururile turistice pornesc de la un obiectiv similar. La Timișoara, în schimb, viceprimarul Ruben Lațcău, originar din Oradea, spune că turul orașului ar putea porni și din altă parte, de la o multinațională, de pildă. În plus, Ceasul floral a ajuns într-o stare de degradare atât de avansată, încât constituie un mare pericol pentru siguranța timișorenilor, mai ales a copiilor care se plimbă cu bicicletele sau cu rolele în spațiul din spatele obiectivului.

S-a efectuat chiar și o expertiză în acest sens, care a stabilit pericolul de prăbușire, însă administrația condusă de Dominic Fritz continuă să ignore acest aspect crucial.

Ironia sorţii: Ceasul floral din Timișoara - pornit de Tritz, oprit de Fritz

Doamne ferește să se petreacă un eveniment tragic la fel precum cel cu poarta de pe Calea Lugojului, la furtuna din 2017, pentru că nu știm cine va fi responsabil în acest caz.

În fine, o altă bizarerie este dată chiar de viziunea actualei conduceri a primăriei, care a afirmat că nu mai dorește să fie modernizate obiective individuale, ci doar în ansamblul zonei, în cadrul unui concept integrat. Or, de vreme ce Parcul Civic din spatele Ceasului floral urmează a fi modernizat, rămâne o mare enigmă de ce nu intră și ceasul în acest proces de renovare, el nefiind inclus în proiectul de buget. Oricum, reabilitarea, în cazul în care se va produce totuși, nu va fi o replică fidelă a actualului ceas, ci una îmbunătățită, cu lumini, leduri și alte accesorii moderne.

Ironia sorții, Ceasul floral din Timișoara a fost realizat în 1970 de un inginer de etnie germană, Tritz pe nume, iar acum este trecut pe linie moartă tot de un neamț, Dominic Fritz. Totuși, există speranțe ca la ședința de astăzi a consiliului local să asistăm la o schimbare în bine. Ea ar putea veni datorită unui amendament care ar urma să fie depus de consilierul PNL Simion Moșiu, în sensul introducerii la bugetare a acestui simbol al urbei.

”Timișorenii și orașul merită ca obiectivul să fie reabilitat. O să depun un amendament prin care voi solicita să se includă în buget suma necesară reabilitării Ceasului floral, pentru ca acesta să poată figura pe lista obiectivelor turistice”, a declarat Simion Moșiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Ironia sorţii: Ceasul floral din Timișoara – pornit de Tritz, oprit de Fritz

  1. Ironia sorții:
    – oraș cetate întemeiat de maghiari, ocupat de turci, eliberat de sub turci de către șvabi, refăcut nou la cheie de maghiari în anii 1900, cedat gratis după 1918, în prezent sub ocupație olteanomoldovenească.
    – fost oraș universitar, în prezent oraș de tranzit
    – primul oraș iluminat electric realizat de maghiari , nicio inscripție publică care să evoce acest fapt incontestabil
    – primul oras eliberat de sub comunism în prezent plin de securiști și fițuici comunistoide gen drapelul roșu

  2. Ideea si conceptia acestui ceas ii apartine inn totalitate viceprimarului din acea vreme,deci continuarea proietului trebuie facuta de catre primaria timisorii.
    Bravo domnule consilier Mosiu,un om adevarat al Timisoarei si timisosrenilor!

    1. Chair asa! Ceasul floral e stricat si in paragina de ani de zile… Fritz e de vina. Dar deh ce sa aștepți de la Renaștere…
      Și mai e ceva: ceasul asta floral e mama kitsch-ului- ideea unui primar comunist… lăsam bijuterii arhitecturale sa se huruie, dar ne cramponam de ceasul floral … deh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *