Investiții serioase! O păstrăvărie şi o pensiune dintr-o comună timişeană, magnet pentru turişti

pescarie tomesti

Luncanii de Jos, din comuna Tomești, aflat la li­mita cu județele Caraș Severin și Hunedoara, nu duce lipsă de investitori. Prin două proiecte cu finanțare europeană, un întreprinzător din Ti­mișoara a construit în pitorescul sat o păs­trăvărie performantă și o cochetă pensiune tu­ristică.

Până nu demult, în Luncanii de Sus, singurii străini care intrau erau cei de la firmele care exploatau lemnul în zonă, însă acum lucrurile nu mai stau așa.

CITEŞTE ŞI: Maşina asta e căutată în Arad şi Timişoara! Ce s-a întâmplat

În special la sfârșit de săptămână, satul se animă prin prezența turiștilor, care vin să se relaxeze în pensiunile care au fost construite în ultima vreme.

Una dintre ele este Pensiunea Ardeleană, func­țională de la sfârșitul anului 2016. Investiția, realizată printr-un proiect european aparține investitorului timi­șo­rean Victor Ardelean.

CITEŞTE ŞI: Litoralul Vestului: Lacul cu plajă şi nisip fin atrage peste 100.000 de turişti în fiecare an

”Am ajuns la Luncani în urmă cu câțiva ani împreună cu un pri­eten și mi-a plăcut foarte mult locul și am hotărât să in­vestesc aici. Am atras fonduri printr-un proiect european.

Au fost 97.000 de euro, iar contribuția mea a fost de 17.000. Investiția a fost însă mult mai mare, deoarece am vrut să fac un lucru de calitate. Doar tâmplăria, realizată în Ungaria, m-a costat 30.000 de euro”, ne-a declarat Victor Ar­delean.

Omul mai spune că are clienți de peste tot din țară, dar și din străinătate.

Sunt grupuri, care vin în team buildinguri sau pur și simplu turiști care vin pentru a se relaxa.

Cazarea se face în șa­se camere duble, la un tarif de 180 de lei și 200 de lei/cameră, pentru cele de la etaj.

Este inclus și micul dejun, dar cele mai funcționale sunt gră­tarele, deoarece pentru a completa afacerea, investitorul a construit lângă pensiune și o păstrăvărie modernă, tot printr-un proiect european, pe Programul Operațional pen­tru Pescuit.

Opt tone de pește

 

 

Aceasta, numită tot “Ar­de­lea­nă” a fost ridicată de la ze­ro, pe locul celei vechi, i­nundată în anul 2000. Este funcțională din noiembrie 2017 și are șase bazine, în care în prezent sunt circa opt tone de pește.

”În patru bazine sunt pești pentru creștere, iar în două sunt pentru comercia­li­zare.

Vin persoane de peste tot să cumpere de la noi, dar avem contracte și cu restaurante din Timișoara, iar acum perfectăm un nou contract cu un cunoscut lanț de supermarketuri, însă procedura în acest caz este puțin mai gre­oa­ie.

Avem licență de a­qua­cul­tură și conform proiectului tre­buie să producem cam 2.000 de tone pe an.

 

La vânzare avem păstrăvi de două ca­libre, de 400 de grame și 600 de grame. Reproducția se face tot la noi în păstrăvărie. Un kilogram de păstrăv costă 25 de lei”, a spus Victor Ardelean.

Pentru a avea siguranța fizică a investițiilor, ti­mi­șo­rea­nul a beneficiat și de sprijinul autorităților și comunității locale.

Deoarece obiectivele sunt realizate pe ambele ma­luri ale râului Bega, edilii locali au executat lucrări pe al­bia râului și au taluzat ma­lurile, astfel încât să fie elimi­nat riscul inundațiilor.

“S-au făcut lucrări de taluzare a malurilor și am avut tot sprijinul comunității locale.

 

Avem o relație foarte bună cu domnul primar, care se implică în bunul mers al lucrurilor pe toată raza comunei”, con­si­deră omul de afaceri.

Acesta intenționează să dezvolte cele două investiții și să le înscrie în Asociația pentru Dezvol­tarea Turismului Timiș, pentru a face parte dintr-un circuit, care să pună Luncanii de Jos pe harta turistică a județului, conform redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *