Investigații gratuite în cadrul unui program de prevenție

Investigații gratuite în cadrul unui program de prevenție

Investigații gratuite în cadrul unui program de prevenție.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara derulează până la sfârșitul acestui an, un proiect unic în România ce presupune investigarea gratuită pentru cancer de sân a femeilor internate în unitatea sanitară.

Evaluarea imagistică se face la patul pacientelor.

CITEȘTE ȘI: Restricții de circulație în Timișoara, până la jumătatea lunii noiembrie. Lista cu străzile afectate

Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistați eventualii nodului mamari sau identificate alte modificări ale structurii țesutului glandular.

Astfel, după stabilirea imagistică a suspiciunii de cancer mamar, următoarea etapă o reprezintă interpretarea de laborator realizată de medicul anatomo-patolog.

Proba bioptică prelevată de medicul imagist prin tehnica intervențională este prelucrată pentru identificarea subtipului de cancer mamar.

„Cancerul mamar se împarte în două entități mari. În momentul în care stabilim diagnosticul exact trebuie să diagnosticăm mai departe ce subtip de cancer mamar este. Subdivizarile sunt fundamentale pentru stabilirea prognosticul pacientei dar și pentru tipul de tratament pe care îl va primi pacienta în momentul consultului oncologic”, explică medicul specialist anatomo-patolog Emilian Olteanu de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice.

Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supraviețuire poate să ajungă și la 95 la sută.

România nu are în prezent un program național de screening pentru cancerul de sân. Există în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat.

De altfel, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” este implicat într-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și cu Institutul Oncologic „I. Chiricuta” Cluj Napoca, iar beneficiarii acestui program sunt femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuită.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *