Într-o comună timișeană, anormalitatea vine prin cablu

becicherecu mic 1

Pentru localnicii dintr-o comună timișeană, normalitatea este cu totul alta decât cea cunoscută de semenii lor. Ei sunt nevoiți să trăiască cu pene de curent aproape zilnic.

”La început oamenii reacționau, dar cum penele de curent sunt la ordinea zilei, a devenit o obișnuință. Am încercat să găsim o rezolvare, însă ni s-a spus că nu apărem pe lista de investiții a Enel-ului. Am fost și la Protecția Consumatorului. De acolo ne-au îndrumat spre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Nici acolo nu am găsit vreo rezolvare. Sunt zile în care stau la telefon o oră-două în încercarea de a vorbi cu cineva de la Enel, însă dau doar de roboți. Am strâns și semnături de la localnici pentru a sesiza problema și tot degeaba”, spune Raimond Rusu, primarul comunei Becicherecu Mic.

 

Aparatură stricată din cauza căderilor de energie

Sunt multe situații în care aparatura localnicilor din comună se strică din cauza acestor fluctuații de energie, dar sunt și situații în care se poate interveni, în cazul în care ar exista bunăvionță. După furtuna din septembrie, comuna a căzut în beznă. Peste 48 de ore oamenii au stat fără curent, în condițiile în care situația se putea rezolva imediat. Două fire s-au atins și a sărit o siguranță, curentul putând fi repus în funcțiune cu o operațiune simplă, însă electricienii primăriei nu au voie să intervină la rețeaua comunei. Așadar, pentru o simplă siguranță sărită, oamenii au avut de suferit două zile, până când un reprezentant al companiei de electricitate a ajuns la ei în comună!

 

Cartier nou, fără curent

Când Raimond Rusu a fost ales primar, în localitate s-a dezvoltat un cartier nou, unde erau deja construite circa 20 de case. Acei oameni stăteau fără curent de șase ani. Alți trei ani au durat demersurile birocratice pentru găsirea unei soluții de alimentare cu energie a cartierului. Enel a comunicat sec că nu are resurse pentru dezvoltare în zonă, iar primăria nu avea voie să investească, pentru că ar fi intrat în colimatorul Curții de Conturi.

Abonează-te la ediţia PDF! Poţi accesa ziarul integral, oricând şi de oriunde, de pe smartphone, tabletă sau PC

În încercarea de a aduce zona la normalitatea secolului XXI, primarul a trimis o scrisoare până și președintelui României. A primit și răspuns: să rezolve situația.

raimond rusu”Am luat atunci decizia să investesc din banii primăriei. Am anunțat familia că există riscul să plătesc, ulterior, din banii familiei, în cazul în care Curtea de Conturi decide că nu am acționat corespunzător. Am făcut investiția și un contract prin care atât primăria, cât Enel-ul urmau să administreze acea bucată de rețea, iar Enel ar fi trebuit să contribuie cu o sumă de bani. Au trecut doi ani de atunci și nu am primit încă acei bani de la companie! Cartierul s-a dezvoltat, acum sunt 50 de imobile și, după cum văd că se eliberează autorizații, în doi ani va fi plin”, menționează primarul Raimond Rusu.

 

O problemă fără rezolvare pentru mulți timișeni

Furtuna din septembrie a scos la iveală proasta gestionare a situației din teren de către Enel, dar și lipsa modernizărilor în rețeaua de electrificare. În județul Timiș însă nu este nevoie de nici o adiere de vânt pentru a se constata lipsa de interes a angajaților companiei față de clienții pe care îi au.

Cartiere întregi din Timișoara rămân în beznă fără explicații, iar penele de curent fac parte din cotidianul locuitorilor multor comune din județul Timiș. Pentru a ajunge să vorbească cu un operator din cadrul companiei, o persoană trebuie să se înarmeze cu nervi și să aibă la dispoziție câteva ore în care să asculte înregistrările roboților telefonici. Și poate nici atunci nu va reuși….


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *