Într-un sat din Timiș, dreptatea umblă cu capul spart

jdioara 2

Înființată în 1927, Asociația Agricolă Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara (sat aparținând de comuna Criciova, situat la o distanță de 20 de kilometri de Lugoj) – care deținea suprafețe de pășune și de pădure, precum și animale – și-a întrerupt activitatea pe timpul regimului comunist, reactivându-se după Revoluția din Decembrie 1989.

În martie 2007, comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din cadrul Prefecturii Timiș a decis ca asociației respective să i se atribuie suprafața de 499,04 hectare, din care 201,10 hectare teren agricol și 297,94 hectare teren cu destinație forestieră. Din această ultimă suprafață, 196,04 hectare treceau la comuna Nădrag, iar 101,90 hectare rămâneau în localitatea Jdioara.

jurca jdioara

Trei săteni din Jdioara care nu se tem să spună lucrurilor pe nume: Lazăr Fărcăgean, Lazăr Jurca junior (victima din decembrie 2013) și Lazăr Jurca senior

 

După faptă, nu-i răsplată?

După cum se vede, patrimoniul Comunității Urbarialiștilor nu era de ici, de colo, însă, din nefericire pentru membrii săi, conducerea asociației a ajuns – nu se știe cum – pe mâinile lui Petru Crivineanțu, un localnic despre care ceilalți membri spun că a făcut din seiful asociației pușculița lui personală.

Cu chiu, cu vai, membrii Comunității Urbarialiștilor au reușit, la începutul acestui an, să îl debarce din fruntea asociației, permutarea având și girul instanței de judecată. Ce n-au reușit însă acești oameni a fost să convingă autoritățile să-și facă treaba, să-l aducă pe Petru Crivineanțu în fața justiției, care să decidă dacă fostul președinte al asociației agricole a comis sau nu infracțiuni.

lazar jurca

Lazăr Jurca ne arată în ce hal au ajuns pășunile, după ce banii primiți de Petru Crivineanțu de la APIA au fost cheltuiți de acesta în interes propriu

 

Prejudiciu de sute de mii de lei

În septembrie 2014, mai mulți membri ai Comunității Urbarialiștilor din Jdioara au sesizat DNA Timișoara cu privire la săvârșirea de către Petru Crivineanțu a infracțiunilor de gestiune frauduloasă și delapidare. Peste două luni, în noiembrie 2014, DNA Timișoara își declină competența și redirecționează sesizarea localnicilor din Jdioara spre Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Lugoj. După câteva zile de la primirea sesizării, procurorii lugojeni dispun începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasă și delapidare.

În sesizarea depusă la DNA Timișoara, ajunsă ulterior la PJ Lugoj, localnicii din Jdioara îl acuzau pe Petru Crivineanțu că a condus singur asociația și că a gestionat fondurile bănești fără a da vreo socoteală, necunoscându-se destinația banilor obținuți în numele asociației, că nu a avut loc nici o adunare generală, iar asociații nu au putut beneficia de banii care li se cuvin.

gard

Tot satul știe că șinele de cale ferată din gara Găvojdia au ajuns să împrejmuiască proprietatea familiei Crivineanțu, doar pentru procurorii lugojeni autorii furtului au rămas necunoscuți

 

În dosarul deschis de procurorii lugojeni au ajuns și o serie de documente care demonstrau realitatea celor declarate de petiționari, inclusiv o expertiză contabilă întocmită în 2015. Concluziile acestei expertize contabile sunt clare: în perioada 1.01.2009 – 31.12.2014, Asociația Agricolă Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara a beneficiat de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Timiș (APIA) de suma de 237.797 lei, destinată întreținerii pășunii (distrugerea vegetației nedorite, curățarea de pietre, cioate, mărăcini și resturi vegetale uscate, înlăturarea excesului de apă, asigurarea de îngrășăminte necesare, îmbunătățiri funciare), însă marea parte a acestor bani (234.494 de lei) au fost cheltuiți în alte scopuri.

 

Ping-pong cu dosarul penal

În aceste condiții, procurorii lugojeni au constatat că suma de mai sus reprezintă un prejudiciu adus Asociației Agricole Comunitatea Urbarialiștilor din Jdioara sau o deturnare de fonduri, conturându-se existența infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta (fondurile APIA), prevăzute de articolul 18 din Legea 78/2000, infracțiune care, potrivit articolului 13 din OUG 43/2002, este de competența Direcției Naționale Anticorupție. Ca atare, în octombrie 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj își declină, la rândul său, competența în favoarea DNA Timișoara…

Ce credeți că urmează? Stă dosarul bine mersi în birourile procurorilor anticorupție timișoreni cam un an și jumătate, după care, în primăvara lui 2017, DNA Timișoara îl retrimite la… Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj! Aceasta este ultima veste pe care petiționarii din Jdioara o mai au cu privire la dosarul nr. 2009/P/2014.

 

Antecedente periculoase

Așteptările oamenilor cu privire la soarta acestui dosar nu sunt prea optimiste, ținând cont de precedentele intersectări ale procurorilor lugojeni cu familia Crivineanțu. Ne referim, mai precis, la eforturile acestora de a-l scoate basma curată pe fiul lui Petru Crivineanțu, omul de afaceri Tiberiu Crivineanțu, acuzat de mai mulți proprietari de păduri din zona Jdioara-Criciova de tăieri ilegale de arbori din fondul forestier și instigare la furt de arbori din respectivele păduri.

Deoarece în urma „cercetărilor” polițiștilor și procurorilor lugojeni, Tiberiu Crivineanțu a ieșit, de fiecare dată, nevinovat, oamenii s-au adresat Judecătoriei Lugoj, care a decis că în speța respectivă sunt suficiente indicii care să justifice demararea unui proces penal, astfel că omul de afaceri a fost trimis, finalmente, în judecată. Rezultatul: șase ani de închisoare, sentința dată de Judecătoria Lugoj fiind confirmată și de Curtea de Apel Timișoara. Tiberiu Crivineanțu a început, în această vară, executarea pedepsei.

lazar jurca

Pentru că a avut curajul să dezvăluie ilegalități crase, Lazăr Jurca a fost băgat în spital însă procurorii lugojeni i-au făcut scăpați pe bătăuși

 

În mod straniu, aceiași polițiști și procurori lugojeni i-au scos nevinovați pe câțiva dintre oamenii de încredere ai lui Tiberiu Crivineanțu, care, în 21 decembrie 2013, l-au desfigurat în bătaie pe unul dintre localnicii ce au îndrăznit să protesteze împotriva furtului de lemne din pădurile Jdioarei, Lazăr Jurca. La fel ca în cazul prezentat mai sus, ordonanța de clasare semnată de procurorul de caz și confirmată de procurorul-șef a fost desființată de Judecătoria Lugoj, care a obligat organele de cercetare penală să-și facă mai bine treaba. Procurorii au ținut-o însă pe a lor, adică au emis o nouă ordonanță de clasare, iar Lazăr Jurca a lăsat-o baltă. I se făcuse lehamite.

Istoria bunei conviețuiri între familia Crivineanțu și procurorii lugojeni este îndelungată. Încă de-acum nouă ani, un alt localnic, Lazăr Fărcăgean, se plângea autorităților că Tiberiu Crivineanțu distruge culturile agricole prin construirea, fără autorizație, a unui dig pe pârâul Nădrăgel și că a folosit șine de cale ferată sustrase din gara Găvojdia pentru îngrădirea unor bălți. Procurorii lugojeni au „efectuat cercetări” și au constatat că digul a fost construit în baza unui proiect și că totul este în regulă. Asta deși oamenii se plâng și în ziua de azi că fiecare ploaie mai serioasă face drumul din zonă impracticabil, din cauza apei care se revarsă din canalul colector.

În ceea ce privea prezența șinelor de cale furată sustrase din gara Găvojdia pe terenul deținut de Tiberiu Crivineanțu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj are un punct de vedere fabulos: „La postul de poliție al comunei Găvojdia există în lucru dosarul cu nr. 1.088/P/2006 privind sustrageri de cale ferată de către autori necunoscuți”. Atât! Adică reclamantul îți dă mură în gură identitatea făptașului, îți indică unde găsești obiectele furate – apropo, șinele alea sunt și acum acolo -, iar tu, parchet, îi răspunzi omului că autorii sunt necunoscuți?!

parchet lugoj

Familia Crivineanțu a găsit mereu înțelegere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj…

 

De asta vă spuneam mai sus că așteptările localnicilor din Jdioara vizavi de soarta dosarului nr. 2009/P/2014 sunt scăzute. Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj pare să se fi transformat într-un fel de cimitir al elefanților, locul unde merg să moară dosarele vechi cu protagoniști aleși pe sprânceană…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Într-un sat din Timiș, dreptatea umblă cu capul spart

  1. Pai dacă nea știuca și-a dat o balta si terenul aferent iar justiția așteaptă sa fie pusă in genunchi de mafia baltilor atunci domnul Jurca ar trebui sa se considere norocos 🙂
    Ce mai, am ratat șansa sa devenim o țara normala in in Iunie 1991. Acum e prea târziu ca-n filmul lui Pintilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *