Intervenții culturale în cartierele Timişoarei

simona neumann 1

Unul dintre dezideratele programului Timișoara 2021 este crearea condiţiilor pentru implicarea activă a cetățenilor în actul cultural. Staţia „ÎNDRĂZNEŞTE”, din dosarul de candidatură, avea o privire clară asupra culturii locale, iar trasee precum „Cămine în mişcare” şi „Invizibil/Vizibil” au avut punctul de plecare în cartierele orașului. Astfel, clusterul interdisciplinar „HOME!” ne conduce în cartiere şi şcoli, fabrici şi sate şi pe străzile orașului.

Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara, Colegiul Tehnic de Vest, Școala Gimnazială nr. 12 și Asociaţia Prin Banat, organizează, în cadrul clusterului interdisciplinar „HOME!” intervenția artistică Birdhouse Gallery.

Proiectul presupune o serie de sesiuni zilnice și ateliere de lucru, care au început ieri și vor dura până în 2 noiembrie, la Colegiul Tehnic de Vest Timişoara, în cadrul cărora 30 de elevi ai Colegiului Tehnic de Vest și ai Școlii Gimnaziale nr. 12, coordonați de artiștii invitați și cei locali, vor descoperi și folosi modalități ingenioase de realizare a unei galerii de artă personale, construite din material reciclat, folosind vopsea, imaginație și vise.

Artiștii invitați să se implice în acest proiect și care, la rândul lor, timp de două săptămâni vor fi rezidenți ai cartierului istoric Iosefin, sunt Nedyalko Delchev (Bulgaria) – producător de teatru şi artist; Maciek Salamon (Polonia) – artist şi musician; Nils Personne (Suedia) – compozitor şi musician, iar artiștii locali sunt Alina Giurgiu, Silvia Takacs și Andrei Ursu.

Rezultatele vor fi prezentate într-o serie mobilă de expoziţii, cu galerii sub forma unor cuiburi de păsări, dar şi a unor simfonii, mai întâi în incinta şcolii, apoi în cartierul Iosefin, iar la final în centrul Timişoarei.

„Împreună cu partenerii noştri de la Institutul Intercultural Timişoara şi cu alte parteneriate, în curs de dezvoltare, vom continua să iniţiem acţiuni culturale în cartiere. Institutul va cartografia cartierele oraşului, în timp ce Asociaţia Prin Banat lucrează la identificarea de noi parteneri şi locuri pentru o desfăşurare continuă până în anul 2021”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *