Inteligență… artificială în spitalele din Timiș

O nouă măsură concretă, inedită, a fost anunțată de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, în cadrul programului său OcroTim. De această dată este vizată modernizarea sistemului medical din județ.

CITEȘTE ȘI: Grecia va plăti cazarea turiștilor care se infectează cu coronavirus în vacanță

Astfel, grație unui parteneriat cu o companie timișeană, spitalele din județ pot beneficia de un soft pentru identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienților cu Covid-19. Soft-ul folosește inteligența artificială și este dezvoltat de o companie condusă de o echipă tânără de IT-iști, XVision. Conform parteneriatului cu Consiliul Județean, aplicația va fi pusă gratuit la dispoziția spitalelor din județul Timiș timp de șase luni.

Important de menționat este și faptul că echipa care a dezvoltat-o oferă și suport tehnic. „Perioada prin care trecem ne-a arătat tuturor cât de important este să investim constant în spitale, în echipamente, în condiții mai bune pentru pacienți, în susținerea medicilor. Nu acționăm la întâmplare! Ca de fiecare dată, ne-am consultat cu cei direct implicați, cu medicii. Am avut un dialog aplicat și cu directorii spitalelor care vor folosi această aplicație în procedurile zilnice de testare”, a explicat președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Aplicația dezvoltată de XVision permite o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, medicii putând să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare pe zi. Soft-ul le analizează și poate identifica rapid anomaliile, reprezentând practic o a doua opinie instantanee.

OcroTim este un program conceput de președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Acesta are drept obiectiv principal relansarea socio-economică a județului, prin implementarea de măsuri concrete și rapide în opt domenii de activitate. Prima inițiativă, aflată deja în derulare, prevede un sprijin important pentru artiști, prin alocarea sumei de 1,5 milioane lei exclusiv pentru proiectele culturale online, eliminând astfel barierele pe care epidemia cu noul coronavirus le-a pus între artiști și public.

2 Comments
dRobu 03/06/2020
ăăăăă ... mi-a dat cu virgulă! OcroTiți on-line cu un milion jumate ... bun. Pe ce studii?! Cate carti s-au citit on-line din ceea ce are Biblioteca Judeteana on-line??!! ZERO, pentru ca nu are, pentru ca, cartile stau aruncate in cacat si mizerie prin Freidorf si Ronat ... stiati tovarase?!
ghiocel trandafir poanta 02/06/2020
tîrziu mestere .adio.