Institutul Francez din România vă aşteaptă la „Nopțile lecturii”

Săptămână plină pentru timişenii iubitori de cultură

„Nopțile lecturii” sunt, anual, o sărbătoare a cititului în toată diversitatea sa: cu o carte în mână, în liniște, cu voce tare, singur, în compania altor cititori, în fața publicului, online și în multe alte feluri!

Inițiativă a Ministerului Culturii francez, evenimentul are loc pe timpul lunii ianuarie, în Franța și peste tot în lume, prin mii de evenimente dedicate cărților și literaturii în general.

Sub deviza lui Victor Hugo, „Aimons toujours! Aimons encore!”, Institutul Francez din România prezintă astăzi și mâine, la București, Cluj, Iași și Timișoara, un program dedicat „Nopților lecturii”.

La București, la Mediateca Institutului Francez din România, azi va avea loc, între orele 17,30 și 18,30, un atelier de lectură și jocuri pentru copiii de vârste cuprinse între 5 și 8 ani, iar mâine, la ora 18, în Atriumul Institutului Francez, un eveniment hibrid cu prezență în sală și live pe pagina de FB a Institutului Francez din România https://www.facebook.com/InstitutulFrancez, organizat în colaborare cu Goethe Institut. Este vorba despre lectura în română a patru texte franceze și respectiv a patru texte germane de către doi actori români.

Alexandru Pribeagu va citi din „Don Juan” de Molière, poeme de Anna de Noailles, „Cea mai frumoasă carte din lume” (Le plus beau livre du monde) de Eric-Emmaniel Schmitt și „Povestea asta este despre Sarah” (Ça raconte Sarah) de Pauline Delabroy-Allard.

Mara Căruțașu va citi din „Annette, epopeea unei eroine” (Annette, ein Heldinnenepos) de Anne Weber; poeme de J. W. Goethe; poeme de Paul Celan; „Eu plec, tu pleci, el/ea pleacă” (Gehen, ging, gegangen) de Jenny Erpenbeck.

Timp de o oră, câte o jumătate de oră va fi alocată fiecăreia dintre cele două părți ale programului; vor fi citite, în română, fragmente din texte ale literaturii franceze și din cele ale literaturii germane: mari clasici precum Goethe sau Molière (anul acesta este anul Molière pe care îl sărbătorim), precum și texte contemporane de Pauline Delabroy-Allard sau Jenny Erpenbeck. Toate aceste texte sunt alese pentru a vorbi despre dragoste, în contextul reconcilierii franco-germane.

La Cluj-Napoca, tot la Institutul Francez, „Nopțile lecturii” vă invită să regăsiți plăcerea de a citi, de a împărtăși dragostea pentru carte și de a descoperi universuri necunoscute. Cărțile îi vor purta pe cei mici pe tărâmuri de poveste și le vor oferi celor mari noi chei de înțelegere a lumii.

Programul de astăzi cuprinde, de la ora 18, la mediatecă și live pe Facebook https://www.facebook.com/InstitutfrancaisdeCluj, un dialog între Laura T. Ilea și Corin Braga, intitulat „Politiques du désir. Pour une condition relationnelle”, derulat pe marginea celei mai recente apariții editoriale semnate de scriitoarea Laura T. Ilea.

Cartea pornește de la întrebarea dacă gândirea – moștenirea secolelor de filosofie – poate fi convertibilă în era unui nou umanism care ia în considerare inteligența artificială, artificializarea vieții și care implică o nouă definiție a condiției umane.

Laura T. Ilea este scriitoare și lector la Facultatea de Litere, Departamentul de literatură comparată la Universitatea Babeș- Bolyai, iar Corin Braga e scriitor, cercetător și profesor în cadrul aceleiași instituții. Mâine, între orele 17 și 18, la mediatecă, dar și pe Zoom va avea loc evenimentul cu titlul „Un an, o seară, o poveste de dragoste”, un atelier pentru copii de 3 – 6 ani cu Luiza Rus. Taxa de participare este de 20 de lei, iar înscrierile se fac pe e-mail la [email protected] sau telefonic la 0748 117939.

Mâine, în intervalul orar 19 – 20,30, tot la mediatecă și pe Zoom va avea loc atelierul de conversație „En français, s’il vous plaît!” cu Mohamed Baya, fără limită de vârstă, contra unei taxe de 25 de lei
Pariticipanții vor străbate lumea și literatura cu Mohamed Baya, cercetător, profesor și călător desăvârșit, în cadrul unui atelier interactiv și relaxant despre carte și călătorii, despre „coups de cœur” și plăcerea de a-l descoperi pe celălalt. Înscrieri pe [email protected] sau la telefon. 0748 117939

Mâine, la ora 18, în sala „Benjamin Fondane” de la Institutul Francez Iași va fi vremea pentru lecturi europene, oglinzi sociale contemporane, o seară de lecturi publice și dialoguri literare, în română și franceză, cu participarea scriitorilor Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu, care vor citi din romane recent apărute la editura Polirom: „Mustața lui Dali și alte culori”, „Vlogger la 13 ani”, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”.

Dumitriana Condurache și Dana Monah vor citi scurte extrase din romane semnate Gwenaëlle Aubry „Nimeni (Personne)” și Laurent Seksik – „Cazul Eduard Einstein (Le cas Eduard Einstein)” – publicate în traducere la editura Pandora, cu sprijinul Programelor de publicare inițiate de Institutul francez din România.

Evenimentul este organizat de Mediateca Institutului Francez din România la Iași și serviciul cultural, în partenariat cu Muzeul National al Literaturii Române din Iași, editura Polirom, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea de Arte „George Enescu”.

Institutul Francez Timișoara va găzdui tot mâine, la ora 18, un atelier de filosofie pentru copii de vârste cuprinse între 6 și 10 ani, cu tema „Aimer et être aimé”.

„Cum le vorbim copiilor despre filosofie? Știm cu toții că cei mici au mereu o mulțime de întrebări și o sete imensă de cunoaștere a lumii înconjurătoare. E momentul, deci, să le dăm și lor cuvântul. Vineri, 21 ianuarie, când ziua se întrepătrunde cu noaptea, le dăm întâlnire copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani la o seară de lectură.

Vom discuta despre prietenie și iubire și îi vom provoca pe cei mici să se gândească la această temă și să-și dezvolte propriul raționament”, anunţă reprezentanţii Institutului Francez de pe Bd. C.D. Loga nr. 46.

CITEŞTE ŞI: O pensionară a primit o factură de 6,7 milioane de euro la gaz

Şi tot mâine, de la ora 20, live pe pagina de FB a Institutului Francez din Timișoara https://www.facebook.com/InstitutulFrancezTimisoara, este programată o seară de lectură bilingvă.

Urmând îndemnul lui Victor Hugo „Aimons toujours! Aimons encore!”, librăria La Două Bufnițe și Institutul Francez din România la Timișoara și-au reunit forțele pentru a oferi publicului o serară în care un actor francez, François Laroque, și o actriță româncă, Oana Vidoni, vor da glas iubirii – prin intermediul unor texte în franceză și în română.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *