În vestul țării se află cea mai mare fermă de bizoni din Europa

bizoni 9

Afacerile cu bizoni înfloresc de la un an la altul în România. În doar câţiva ani, am ajuns să avem cea mai mare fermă cu abator autorizat din Europa. Un om de afaceri austriac a găsit în judeţul Bihor terenul şi clima ideale pentru a face profit.

CITEȘTE ȘI: O femeie în vârstă de 59 de ani a murit în urma perversiunilor sexuale puse în practică de partenerul ei

Exportă carnea fragedă şi fără colesterol în toată Europa, însă comenzile curg şi din ţară.

Pe câmpurile de la Salonta, la 40 de kilometri de Oradea, pasc în linişte peste 700 de bizoni. Au fost aduşi de departe, din Germania şi Danemarca, dar s-au adaptat repede pe pământ românesc.

CITEȘTE ȘI: Proiect grandios într-o comună timişeană: bazine, săli de masaj, hotel şi 300 de locuri de muncă

 

Un austriac deţine, la Salonta, cea mai mare fermă de bizoni din Europa

Pentru o carne fragedă, fiecare bizon are nevoie de cel puţin un hectar de libertate şi de multă iarbă sălbatică.

Hannes Bohinc, proprietar fermă: În Salonta am găsit cel mai bun loc. Această afacere creşte deja în România. Avem patru parteneri şi vindem în mai multe ţări din Europa

CITEȘTE ȘI: Peste 1.400 de pelerini bănăţeni se vor întâlni cu Suveranul Pontif

Ca să ajungă aici, patronul austriac a investit 20 de milioane de euro. Aşa a devenit, în cinci ani, proprietarul celei mai mari ferme de bizoni din întreaga Europă.

Un astfel de exemplar costă între 3.000 şi 6.000 de euro. Bizonii pot atinge şi o tonă, dar sunt sacrificaţi când au 600 de kilograme, iar carnea lor e mai fragedă.

Trei ani durează până pot fi valorificaţi. Dar aşteptarea merită, pentru că, în străinătate, un kilogram de muşchi de bizon costă şi 100 de euro.

Deocamdată, la noi, această delicatesă rămâne un produs de nişă.

Emilian Truţă, responsabil ferma: Vă dau un exemplu paralel, vita angus. Până acum 10 ani nu ştia nimeni de ea, acum se vinde la tonă. Aşa va fi şi bizonul, dar nu va ajunge niciodată la nivelul angusului

Carnea de bizon de la Salonta se vinde în carcasă, direct din fermă, cu 10 euro kilogramul. A ajuns şi în meniurile restaurantelor locale, unde se prepară sub formă de burgeri, friptură sau gulaş.

Miroslav Jabloncsik, proprietar restaurant: Carnea de bizon are o structură foarte interesantă şi foarte plăcută la gust. Are şi un pic de vânat şi de vită şi un pic de miel. Se cere foarte bine şi merge foarte bine

Dacă un burger de bizon costă 36 de lei, un steak ajunge şi la 200 de lei. Reţeta succesului a fost împrumutată şi în Sibiu, dar şi în judeţul Cluj, unde un alt investitor austriac creşte 500 de bizoni, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *