În amintirea generalului Gheorghe Pomuţ

gheorghe pomut

În 20 iunie 1867, președintele SUA, Andrew Johnson, anunţa oficial că a cumpărat de la Rusia Peninsula Alaska. Puţini ştiu însă că din echipa de negociatori americani a făcut parte şi George Pomuț, un general de origine română care i-a convins pe ruși să vândă teritoriul în cauză la un preț care, astăzi, pare derizoriu: 7,2 milioane de dolari.

La momentul respectiv, Alaska era una dintre cele mai sărace și mai slab populate provincii ale Imperiului Țarist, resursa ei tradiţională fiind blănurile de vidră. Până la momentul vânzării către SUA, Rusia nu i-a evaluat corect nici potențialul economic, nici importanța strategică.

La scurt timp după tranzacţie, în peninsulă a început goana după aur, ceea ce a atras mii de coloniști, a căror prezență a impulsionat dezvoltarea zonei. Inițial, Alaska a avut regimul unei provincii militare, fiind controlată de Armata Statelor Unite ale Americii. Ea a primit statutul de teritoriu al SUA abia în anul 1912 și a fost declarată stat component al federaţiei la data de 3 ianuarie 1959.

Preotul timişorean Stelian Borza, preşedintele Fundaţiei Române „Gheorghe Pomuţ” pentru comemorarea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în afara graniţelor ţării, ne-a reamintit că astăzi se împlinesc o sută de ani de la înfiinţarea primei biserici ortodoxe române din Cleveland, Ohio, dar şi 15 ani de când, prin grija sa, a fost dus şi dezvelit la aceeaşi destinaţie un bust al generalului, o lucrare de bronz cântărind o sută de kilograme întru neuitarea unui român de seamă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *