Impozit minim de 15% pentru multinaționale

MF și ANAF oferă suport în vederea completării şi depunerii Declaraţiei 112

După mai multe luni de negocieri, statele UE au ajuns la un acord asupra unei cote minime de impozitare de 15% pentru multinaționale.

Primele planuri în acest sens au fost anunțate la întâlnirea de la Paris din 2020 a OCDE, fiind agreate de 136 de țări. Totuși, acestea nu au făcut eforturi reale în ceea ce privește implementarea acestei idei. Primele estimări indică faptul că aproape 2.000 de corporații vor intra sub incidența acestor noi reglementări, notează Financial Times.

În UE, planurile considerate esențiale pentru a face sistemele de taxare să funcționeze din cauza numărului mare de multinaționale cu sediul în regiune, s-au lovit inițial de refuzuri din partea guvernelor de la Varșovia și Budapesta. Dar, joi, Consiliul Uniunii Europene, care este format din miniștri din statele membre, a aprobat o directivă pentru a introduce o taxă minimă pentru marile întreprinderi multinaționale, punând capăt mai multor luni de negocieri dificile.

Țările Uniunii Europene trebuie acum să transpună propunerile prevăzute în directivă în legislația națională până la sfârșitul anului 2023. În caz contrar, ar putea fi trimise în fața Curții Europene de Justiție, conform observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *