Idei în lucru… la diferite viteze, cu Aurora Király, la Kunsthalle Bega

Idei în lucru... la diferite viteze, cu Aurora Király, la Kunsthalle Bega

Kunsthalle Bega va găzdui joi, 11 mai, cu începere de la ora 16, o întâlnire cu artista plastică Aurora Király, întâlnire în cadrul căreia aceasta se va prezenta publicului și va răspunde întrebărilor pe care i le vor adresa iubitorii de artă.

”Uneori ideile îmi vin firesc și sunt clare. Atunci este relativ ușor, mă documentez, îmi pregătesc locul de lucru sau echipamentul și trec la treabă. Dar ce fac când ideile sunt vagi și mai greu de realizat? Uneori apar ca niște mici proiecții în minte, insistente. Le notez și mă gândesc la ele. În timp, mai găsesc soluții, mici piese care completează întregul. Alte idei rămân la rând. Reflectez la ele, le șlefuiesc în minte sau în schițe, până când devin mai clare și posibile.

Când lucrez îmi vin idei noi, ramificații care mă duc spre alte proiecte. Le procesez în paralel, la diferite viteze. Unele stau mult să aștepte, altele vin din urmă și le depășesc, fără să fie o competiție. Am nevoie de timp și puțină distanță să privesc ansamblul, să se lege firele conceptuale și tehnice, să se susțină. Observ și analizez ce funcționează și la ce pot să renunț”, mărturiseşte artista.

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din perspective diferite: ca artist, inițiator de proiecte culturale și educator. În calitate de artist, ea lucrează într-o varietate de medii, la intersecția dintre fotografie, artă textilă, desen sau instalații, explorând modul în care mintea înregistrează și rememorează.

În anii 1990 și 2000, proiectele sale au explorat capacitatea fotografiei de a înregistra cotidianul, combinând fragmente autoreferențiale cu aspecte documentare ale vieții de zi cu zi (Melancholia). Această serie a oferit un punct de plecare pentru instalații ulterioare care au inclus asamblaje, text, textile și chiar pictură. Este interesată de explorarea teoriilor feministe în legătură cu crearea identității și statutul femeii în societate. Lucrările ei se referă la conexiunile complexe dintre evenimente, sfera publică și cea privată a experienței.

În perioada 2001-2008, Aurora Király a condus unul dintre cele mai dinamice spații dedicate fotografiei și noilor medii din țară, Galeria Nouă din București, susținându-și în mod activ colegii de pe scena artei contemporane din România prin expoziții, proiecte și publicații. Din 2007 predă la Departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Arte din București. Ambele roluri au influențat procesul ei artistic ulterior.

CITEȘTE ȘI: Ziarul „Renaşterea bănăţeană”, în magazinele Inmedio din Timişoara

Din proiectele de documentare asupra scenei artelor vizuale din România menționăm: cartea bilingvă română-engleză ”Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989” (2006), seria de interviuri ”Mărturii XXI – Revizitând trecutul” (2008-2012) și prezentările ”Dialoguri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană” (2019). Locuiește și lucrează în București.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *