În glas de toacă…

toaca Giroc

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Arhiepiscopia Timişoarei, în colaborare cu Primăria Giroc organizează astăzi, în grădina de vară a Căminului cultural din localitatea timișeană, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de toacă în Banat, intitulat „În glas de toacă”.

Potrivit unei tradiţii statornicite de câţiva ani, în spaţiul destinat acestei manifestări vor fi pregătite 33 de toace, după numărul anilor pe care Mântuitorul i-a petrecut pe pământ.

Sunt aşteptaţi să-şi demonstreze măiestria în folosirea străvechiului instrument de percuţie toţi cei care ştiu deja să bată toaca, dar şi cei care doresc să înveţe. Participă grupuri de tineri din satele bănăţene, precum şi monahi şi monahii de la mănăstirile din cadrul eparhiei.

Manifestarea va fi deschisă cu slujba Deniei, ce se va oficia începând cu ora 16 la Biserica Ortodoxă din localitate. Prin acest festival se urmăreşte continuarea tradiţiilor de Sfintele Paşti şi transmiterea lor, prin Biserică, generaţiilor viitoare de creștini.

Toaca, sora clopotului, se aude de departe, chemându-i pe toţi la slujbă, îndemnându-i să se grăbească spre biserică. Instrumentul este făcut dintr-o scândură lungă de lemn (amintind de Crucea Mântuitorului) sau, mai rar, din metal, şi se bate într-un anume ritm cu unul sau două ciocănele.

La fel ca icoana, toaca se sfinţeşte şi se confecţionează cu multă grijă şi migală, cu rugăciune şi gânduri curate, fiind un obiect sfânt. Odinioară, primii creştini erau chemaţi la biserică de cineva care mergea pe la casele lor şi ciocănea din uşă în uşă. Aceste bătăi s-au transformat mai târziu în sunetele de toacă.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *