Vaccin contra alergiei la ambrozie

carmen bunu panaitescu 3

Ambrozia continuă să rămână un agent patogen foarte periculos pentru sănătatea populaţiei. Relevant este faptul că în zona Banatului, 60 la sută dintre pacienţii cu alergii suferă din cauza ambroziei, iar tratamentele uzuale controlează mai puţin de un sfert dintre simptomele acestor pacienţi, a căror calitate a vieţii este vizibil afectată în perioada verii.

Întreaga comunitate ştiinţifică europeană a conştientizat pericolul acestui agent patogen şi se alocă energii sporite pentru combaterea lui. Centrul Oncogen din Timişoara este beneficiarul unei finanţări de două milioane de euro, scopul proiectului, intitulat Inspired, fiind de a identifica şi a produce, prin tehnici de biologie moleculară, fragmentele alergice din ambrozie, în scopul dezvoltării unui test performant şi a unui vaccin care să trateze această boală.

Se urmăreşte „reeducarea” sistemului imun către toleranţă, făcând astfel să nu mai apară simptome în contact cu alergenul. În momentul de faţă, preparatele de imunoterapie au multe efecte adverse, iar terapia e lungă şi anevoioasă, durând trei ani.

Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu (foto), coordonatorul proiectului, speră ca prin noua abordare să se obţină un vaccin superior, uşor de administrat şi tolerat de organism. Deja, în primul an de implementare a proiectului s-au obţinut, în premieră naţională, primele fragmente recombinate, un prim pas spre producerea vaccinului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vaccin contra alergiei la ambrozie

Lasă un răspuns