Gândacul păros atacă din nou în Timiş

livada

`Comuna Tomnatic este recunoscută ca o localitate în care, de zeci de ani, oamenii locului se ocupă de legumicultură. În ultimii ani, mai mulţi gospodari s-au hotărât să înfiinţeze livezi.

În prezent, acestea ocupă aproape 20 de hectare, însă fermierii se confruntă cu un dăunător care produce pagube însemnate în întreg bazinul agricol al judeţului Timiş.

„80 la sută din recoltă este afectată de gândacii păroşi şi 20 la sută de grauri, care vin să se hrănească cu fructele din pom”, declară primarul Vasiu Stoian, edilul-şef al Tomnaticului, şi el proprietar al unei livezi cu cireşi, meri, vişini şi caişi. El spune că insectele au o rată de înmulţire foarte mare.

Despre necesitatea eradicării acestui dăunător s-a tot discutat, atât la nivelul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş, cât şi la Consiliul Judeţean Timiş, însă nu s-au găsit resurse financiare pentru combaterea acestuia.

Vasiu Stoian afirmă că gândacul nu atacă doar livezile, el invadează culturile de rapiţă şi de grâu, producând pagube însemnate. Specialiştii de la direcţia agricolă atenţionează că acest dăunător poate face ravagii mai mari decât cele pe care le-a produs gândacul de Colorado. Gândacul păros – Epicometis hirta – este plin cu perişori, maroniu-negricios, cu nişte pete mai deschise.

Specialiştii spun că seamănă puţin cu cărăbuşul de aprilie, numai că este păros. La pomii fructiferi atacă toate speciile, prunul, caisul, piersicul, indiferent de soi. La îmbobocire macină toată floarea, bobocul floral, astfel că nu se mai formază fructul.

Fermierii care au livezi susţin că stropirile împotriva gândacului păros ar trebui să se facă în tot judeţul, dar autorităţile sunt nepăsătoare. „Degeaba combatem noi această insectă în livezile noastre, pentru că în scurt timp acestea apar din nou, din zonele învecinate”, a declarat un fermier local.

Sârbii se protejează

În timp ce în judeţul Timiş mulţi fermieri înregistrează pagube însemnate din cauza acestei insecte, în Serbia problema a fost rezolvată, pentru că se fac stropiri cu insecticide pe suprafeţe însemnate.

Astfel, vecinii noştri nu se mai confruntă cu acest dăunător.

Fermierii din Tomnatic vor să se asocieze

Pentru că desfacerea fructelor reprezintă încă o problemă, cei mai mulţi dintre fermieri fiind nevoiţi să-şi vândă produsele în pieţele agroalimentare, cinci întreprinzători din Tomnatic s-au gândit să se asocieze şi, cu sprijinul fondurilor de la Uniunea Europeană, să construiască un depozit. În viitor doresc să construiască şi o mică fabrică de procesare a fructelor, pentru a adăuga plus valoare produselor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *