
În județul Timiș, trei candidați au fost eliminați din examen, ei fiind prinși cu telefoane celulare.
Luni, peste 169.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română.
Candidaţii de la profilul real au primit de analizat un text numit „Trei generaţii”, având mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime. De asemenea, tinerii au mai primit un text argumentativ despre importanţa sportului, iar la cel de-al treilea subiect au avut de caracterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.
Candidaţii de la profilul uman au avut de analizat un text numit „Trei Generaţii”, cu mai multe cerinţe, cum ar fi găsirea de sinonime, de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate şi relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise a fost de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Judeţean Timiș, din cei 5.197 de candidați înscriși la bacalaureat, 5.034 sunt de la învățământul de zi, 98, de la seral și 65, de la frecvență redusă. De asemenea, 782 dintre liceenii care susţin bacalareatul în acest an provin din promoțiile anterioare.
În faţa Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” câţiva părinţi îşi aşteptau emoţionaţi copiii. Primii candidaţi au ieşit după mai bine de o oră şi jumătate, însă cei mai mulţi au predat lucrările după trei ore. Candidaţii au susţinut că subiectele au fost uşoare şi nu le-au dat bătai de cap. O tânără de la profilul real ne-a spus: „Cred că o să iau cel puţin opt, a fost mai uşor decât m-am aşteptat”. Un alt tânăr, cam supărat, ce a ieşit de pe poarta liceului, ne-a precizat: „Sper să iau şase, eu nu m-am pregătit pentru bacalaureat, dar cât de cât m-am descurcat”.
Ce spun dascălii?
Referindu-se la gradul de dificultate al subiectelor Gheorghe Bloancă, inspector şcolar de limba şi literatura română, ne-a declarat: „A fost foarte uşor.
Cerinţele au fost clar formulate şi spre deosebire de alţi ani, s-a renunţat la eseul despre poezie, care era un subiect greu pentru absolvenţi. Sunt convins că procentul candidaţiilor care vor avea note de trecere va fi mai mare, decât în anii trecuţi! Practic, noi dascălii urmărim ca elevii să-şi dezvolte competenţele de comunicare şi argumentare. Nu în ultimul rând, ne înteresează gândirea elevilor, dar şi calitatea argumentării”.
Ca noutate, Ministerul Educației a decis ca în acest an lucrările de la bacalaureat să fie corectate în alt județ decât cel în care este susținut examenul. Prin urmare, perioada de corectare a lucrărilor a fost prelungită cu o zi, astfel că liceenii vor afla ce note au obținut pe 7 iulie, și nu pe 6 iulie, așa cum era prevăzut inițial.
FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN