Fritz poate lua lecții de transparență de la primarul din Băicoi

Fritz a propus dublarea tarifului de termoficare pentru abonații Colterm: Nu este o decizie populară, dar mi-o asum

În urmă cu o săptămână, răspunzând unor întrebări adresate de ziarul nostru, Dominic Fritz își exprima public exasperarea cu privire la modul nerealist în care timișorenii își închipuie că ar putea decurge procesul de transparentizare al Primăriei Timișoara. Într-un limbaj elevat, încărcat de metafore și subtilități lingvistice – lucru de apreciat ținând cont că are altă limbă maternă decât româna -, domnul Fritz exclama cu patos: “Uneori, recunosc, mă surprinde un pic că ne așteptăm ca această țară sau această societate să se facă bine peste noapte”.

Duși cu zăhărelul

Ce se făcea că nu înțelege Dominic Fritz și la fel se fac că nu pricep și susținătorii săi fizici și virtuali este că nimeni, deci nici noi, nu se așteaptă ca Primăria Municipiului Timișoara (PMT) să se transforme peste noapte în casa cu pereți de sticlă promisă de candidatul USR PLUS în campania electorală. Dar, în același timp, nimeni nu se aștepta ca, după aproape patru luni de la instalarea la butoane a noii echipe, timișorenii să constate că multe informații publice sunt încă secretizate și nu din cauze tehnice, ce ar putea ține de refacerea site-ului, ci din motive care se încadrează la categoria “Pentru că așa vor mușchii noștri”.

Transparență pe jumătate

A fost nevoie să dezvăluim că anunțurile de organizare a primelor două concursuri care se vor ține în mandatul lui Dominic Fritz – cel pentru ocuparea postului de secretar general al primăriei și cel pentru ocuparea postului de director executiv la Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse II Vest – nu au fost publicate și pe site-ul primăriei, ci doar pe site-ul ANFP, pentru ca, după apariția articolului (La Timișoara, revoluția bunei guvernări începe cu concursuri ținute la secret, 30 ianuarie), cele două anunțuri să fie, în sfârșit, postate și pe pagina de internet www.primariatm.ro.

Deși tardivă, această dovadă de transparentizare smulsă cu forcepsul nici măcar n-a fost dusă până la capăt. Din cele două anunțuri de concurs postate pe site-ul primăriei lipsea și lipsește și la această oră componența celor două comisii de concurs, cea de examinare a candidaților și cea de soluționare a eventualelor contestații. Conform legii, constituirea celor două comisii de concurs se face prin dispoziție de primar, edilul-șef fiind acela care-i numește pe membrii comisiilor, iar această dispoziție trebuie să fie publicată pe site-ul instituției.

Nu este vorba de nici o filozofie aici, nu este necesară nici o manevră super delicată de IT pentru a publica niște documente în format word sau PDF, așa că faza cu “avem nevoie de timp” nu ține. E chiar penibilă. Dispozițiile de primar prin care sunt constituite comisiile de concurs nu au fost publicate niciodată pe site-ul Primăriei Timișoara în cei opt ani de administrație liberală, iar “tradiția” este dusă acum mai departe de echipa USR PLUS.

Altă Mărie cu aceeași pălărie

Facem o paranteză. În articolul publicat în 14 februarie – O structură a Primăriei Timișoara a devenit moșia liberalilor în epoca Nicolae Robu -, am prezentat, în facsimil, o adresă semnată și parafată de viceprimarul în funcție la data acțiunii, Dan Diaconu, și de secretarul general interimar al Municipiului Timișoara, juristul Caius Șuli, în care activistul civic Nicolae Bîrsan era mințit pe față de cei doi șefi din Primăria Timișoara. Petentul era informat că dispoziția primarului de atunci, Nicolae Robu, de constituire a comisiilor pentru concursul de recrutare pe postul de director al CERC Timișoara, derulat în august 2019, era un document cu caracter individual, exceptat de la accesul liber al cetățenilor, conform Legii 544/2001.

Cităm din articolul respectiv: “Cum să susții că numele membrilor comisiei de concurs reprezintă <<informații cu privire la datele personale, potrivit legii>> și să ignori prevederile legale care stabilesc că situațiile de incompatibilitate și de conflict de interese în care s-ar putea afla membrii comisiilor de concurs <<se sesizează de persoana în cauză, de oricare dintre candidați, de conducătorul autorității sau instituției publice organizatoare a concursului ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării și desfășurării concursului>>?! Cine nu crede poate răsfoi atât HG 611/2008 (art. 32, 33 și 34), cât și HG 286/2011 (art. 10, 11 și 12). Lectură plăcută! (…)

Așadar, cum ar fi putut candidatul Nicolae Bîrsan sau orice altă persoană interesată să sesizeze vreo posibilă incompatibilitate sau conflict de interese în cazul vreunui membru al comisiei de concurs în orice moment al organizării și desfășurării concursului, din moment ce componența acestei comisii nu a fost niciodată publică?! Mai mult, această componență a comisiei de concurs nu a fost făcută publică nici măcar la solicitarea expresă a candidatului Nicolae Bîrsan!”. Adevăratul motiv pentru care Dan Diaconu și Caius Șuli au secretizat componența comisiei care a notat candidații la acel concurs era aceea că toți cei trei “examinatori” erau membri de vârf ai PNL (inclusiv viceprimarul Diaconu era printre ei), la fel ca fericita câștigătoare a concursului! Am închis paranteza.

Au trecut aproape doi ani de la acel moment, Dan Diaconu nu mai este viceprimar, dar Caius Șuli a rămas în funcție. Funcție din care a avizat juridic un nou răspuns apoteotic trimis de primărie unui alt activist civic, Lucian Mugur Șerdean, pe un subiect identic: componența comisiilor celor două concursuri care se vor desfășura în prima jumătate a lunii viitoare.

poza raspuns serdean

Exact în 9 februarie, ziua în care Dominic Fritz făcea pe neînțelesul în conferință de presă, domnul Șerdean primea din partea Primăriei Timișoara un răspuns-citat din HG 611/4.06.2008 (art. 39), la finalul căruia semnatarii adresei trăgeau concluzia că informația solicitată de domnul Șerdean – componența comisiei de concurs – nu reprezintă o informație de interes public. Remarcăm că scuza inventată n-a mai fost art. 12, lit. d din Legea 544/2001, dovadă a faptului că domnul Șuli are o imaginație bogată…

Delegare de atribuții sau fugă de răspundere?

Facem iar o paranteză și revenim apoi asupra aberațiilor din răspunsul PMT. În 1 februarie, când l-a anunțat pe Matei Creiveanu drept noul administrator public (city manager) al Timișoarei, domnul Fritz a precizat că i-a delegat acestuia dreptul de semnătură ca ordonator de credite. Acum ne întrebăm ce mai semnează, totuși, Dominic Fritz în primărie, pentru că nu doar domnului Creiveanu i-au fost delegate atribuții ale primarului.

În 14 decembrie 2020, Dominic Fritz a semnat dispoziția nr. 1464 privind delegarea atribuțiilor Primarului Municipiului Timișoara în aplicarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care directorul executiv al Direcției Comunicare – Relaționare, Alina Pintilie, urma să semneze, “pentru primar”, actele administrative emise în baza Legii 544/2001 (adică răspunsurile către petenți), până în data de 30 iunie 2021.

Nu putem ști cu certitudine de ce a fugit domnul Fritz și de această responsabilitate, așa cum nu știm câtor funcționari din primărie le-a mai delegat dreptul de semnătură, dar putem constata că vivacitatea și spiritul războinic manifestate de candidatul USR PLUS în campania electorală s-au pleoștit brusc. Cum să te ascunzi de timișorenii cărora le-ai promis marea cu sarea în spatele altor funcționari din primărie, cum să-i pui pe aceștia să semneze “pentru primar” răspunsuri care sfidează atât inteligența solicitanților, cât și legalitatea?!

Juristul-șef al primăriei citește legea pe sărite

Închidem și paranteza asta și ne întoarcem la răspunsul primit de Lucian Mugur Șerdean. Așadar, (încă) secretarul general interimar al primăriei, juristul Caius Șuli, invocă prevederile articolului 39 al HG 611/2008, care, la alineatul 1, enumeră informațiile ce trebuie să se regăsească obligatoriu în anunțul de concurs. Într-adevăr, componența comisiilor de concurs nu apare în enumerarea de la alineatul 1, dar alineatul 2 al aceluiași articol 39, care apare și el în răspuns, spune așa: “Pe pagina de internet a autorității sau instituției publice organizatoare a concursului, la secțiunea special creată în acest scop, odată cu anunțul care cuprinde informațiile prevăzute la alin. (1^1) se publică și bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum și alte date necesare desfășurării concursului. Informațiile se mențin la locul de publicare până la finalizarea concursului”.

Păi la capitolul “alte date necesare desfășurării concursului” de ce nu ar intra și componența comisiilor de concurs (cea de examinare a candidaților și cea de soluționare a contestațiilor)? Pentru că nu vrea domnul Șuli? Mai mult, același profesionist al dreptului, Caius Șuli, despre care CV-ul publicat pe site-ul primăriei nu spune unde și când a făcut facultatea și ce anume a prestat până la vârsta de 40 de ani, ignoră alte articole din aceeași HG 611/2008, care se referă exact la subiectul pus în discuție, comisiile de concurs.

Mai precis, articolele 32, 33 și 34, care stabilesc că situațiile de incompatibilitate și de conflict de interese în care s-ar putea afla membrii comisiilor de concurs <<se sesizează de persoana în cauză, de oricare dintre candidați, de conducătorul autorității sau instituției publice organizatoare a concursului ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării și desfășurării concursului>>?! Păi dacă nu se afișează componența comisiilor de concurs pe site-ul Primăriei Timișoara, iar dom’ Șuli își încordează mușchii și când i se solicită expres acest lucru, ce și cum să sesizezi?!

La fel ca în 2019, pe vremea primarului Nicolae Robu, și acum, în 2021, în mandatul lui Dominic Fritz, cetățenilor Timișoarei le sunt interzise drepturi conferite de lege: dreptul de a cunoaște componența comisiilor de concurs și dreptul de a sesiza o eventuală situație de incompatibilitate și de conflict de interese în care s-ar putea afla membrii comisiilor de concurs.

Primăria unui oraș în care s-a murit pentru adevăr, repetentă la transparență

Pentru a înțelege și mai clar incredibila lipsa de transparență de care dau dovadă șefii din primăria orașului în care a început Revoluția din Decembrie 1989, vom enumera mai multe localități – orășele și comune – în care componența comisiilor de concurs nu este un secret păzit cu prețul vieții, ci o banală informație publicată pe site-urile respectivelor primării: Băicoi (județul Prahova), Poplaca, Merghindeal (ambele Sibiu), Icușești (Neamț), Luica, Șoldanu (ambele Călărași), Roșiori (Bihor), Săceni (Teleorman), Salcea (Suceava), Băltătești (Neamț).

De la Băicoi, la Poplaca și de la Merghindeal la Băltătești, dispozițiile primarilor de constituire a comisiilor de concurs sunt afișate fără probleme pe site. Dacă tot este obișnuit cu drumurile la București, îi sugerăm lui Dominic Fritz să facă un ocol și pe la Băicoi sau Poplaca ca să ia lecții de transparență de la omologii lui. Și-l poate lua cu el și pe domnul Șuli, că nici acestuia n-are cum să-i strice un schimb de experiență. Dimpotrivă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Fritz poate lua lecții de transparență de la primarul din Băicoi

  1. Iarăși un articol lung și neinteresant. Drapelul roșu reapare ros de obsesie impotriva primarului ales al Timișoarei. Abordarea obsesiv maladivă se centrează asupra transparenței. Bravo, dacă este vorba de transparență, hai să începeți cu drapelul roșu adică renașterea bănățeană, cum cânta fițuica comunistă ode partidului lui ceaușescu.

  2. Domnule Ciprian, felicitari! Nu credeam vreodata sa spun asta: Renasterea creste in credibilitate pe zi ce trece cu articolele dumneavoastra! Ati ramas cam singurii care nu pun botul la banii/minciunile USR. Continuati! Timisoara merita sa stie adevarul in tot si-n toate.

  3. Fritz in ritmul asta nu faci multi purici pe la Timisoara…Se pare ca fuga de raspundere este direct proportionala cu legalitatea participarii lui Fritz la alegerile locale….Ii este frica sa semneze acte ca nu cumva sa raspunda penal la o eventuala rasturnare de situatie in care se dovedeste ca ocuparea postului de primar al orasului Timisoara este ilegala si trebuie sa raspunda penal pentru asta… Justitia inca nu a fost sesizata inca dar niciodata nu este prea tarziu..Nu ? Lui Fritz i-a pierit avantul revolutionar din campanie si imi pare rau sa o spun dar orasul este in paragina totala….Nu se mai face nimic dimpotriva centrul este din nou in moloz si mizerie, nimeni nu mai respecta nici o regula se arunca gunoiul pe unde se apuca, masinile au invadat aleile pietonale de nu mai ai loc de ele, pavajul este degradat la maxim si plin de sare aruncata la greu in bataie de joc….Primarie condusa de german in bataie de joc… In germania nu rezista atata pe functie….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *