La Timișoara, revoluția bunei guvernări începe cu concursuri ținute la secret

poza front

După fix trei luni de la schimbul de ștafetă dintre administrația liberală și cea useristă, implementarea transparenței în Primăria Municipiului Timișoara (PMT) pare un proces ce va dura mult și bine. În documentul programatic intitulat “Revoluția bunei guvernări”, fostul candidat și actualul primar Dominic Fritz promitea înaintea alegerilor locale – desigur, bazându-se pe sprijinul întregii echipe din spatele său – următoarele: “Vom face o prioritate din a atrage în Primărie profesioniști din Timișoara și nu numai. Vom angaja pe baza unor concursuri adevărate, nu pe bază de pile și cunoștințe (…) Vom organiza concursuri deschise și transparente pentru angajarea celor mai buni manageri la conducerea instituțiilor culturale și a tuturor companiilor și instituțiilor publice din subordinea Primăriei”.

Concursuri importante, ținute la secret 

Acestea au fost promisiunile, acum să vedem faptele. Timișoreanul Lucian Mugur Șerdean – un activist civic care le-a scos peri albi multor incompetenți din primărie – ne-a semnalat că PMT a încălcat, cu aceeași nonșalanță, legislația referitoare tocmai la organizarea concursurilor! Mai precis, pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), au fost publicate în 21 și 22 ianuarie două anunțuri prin care Primăria Timișoara scoate la concurs posturile de secretar general al unității administrativ-teritoriale (proba scrisă în 9 martie), respectiv de director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse II Vest (proba scrisă în 25 februarie). Doar că, până la momentul publicării acestui articol, cele două funcții publice de conducere, foarte importante, au fost scoase la concurs DOAR pe site-ul, nu și pe pagina de internet a Primăriei Timișoara! Asta deși HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici precizează, la art. 39, alin. 1, următoarele: “Înainte cu cel puțin 30 de zile de data stabilită pentru proba scrisă, autoritatea ori instituția publică organizatoare a concursului are obligația asigurării publicității concursului, în condițiile legii, prin publicarea în aceeași zi a anunțului de concurs la secțiunea special creată în acest scop pe pagina proprie de internet și pe site-ul Agenției (…)”.

poza concurs secretar poza concurs director Suntem în 30 ianuarie, iar pe site-ul Primăriei Timișoara nu apare nici unul dintre cele două anunțuri de concurs, deși ele ar fi trebuit publicate, conform legii, în aceeași zi în care au fost postate pe site-ul ANFP. Mai mult, în cazul concursului pentru ocuparea postului de director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse II Vest, la care proba scrisă este programată în 25 februarie, s-a încălcat nu doar prevederea cu publicarea anunțului pe site-ul primăriei în aceeași zi cu postarea pe site-ul ANFP, ci a fost încălcată și obligația de publicare a anunțului cu cel puțin 30 de zile înainte de proba scrisă!

Ce rol are Rodica Aurelian în “Revoluția bunei guvernări”?! 

Să ne înțelegem: nu susținem că primarul Dominic Fritz este cel vinovat pentru încălcarea legii de către subalternii săi, dar suntem absolut convinși că există unul sau mai mulți funcționari care au încălcat deliberat legea. Iar vinovații nici nu sunt greu de depistat, din moment ce se știe că organizarea concursurilor intră în atribuțiile Serviciului Resurse Umane. Iar să pui semn de egalitate între șefa respectivului serviciu, Rodica Aurelian, și organizarea de “concursuri deschise și transparente” nu este doar o utopie. Este o bătaie de joc. Când Dominic Fritz și USR anunțau “Revoluția bunei guvernări”, timișorenii nu se gândeau că printre “revoluționari” se va regăsi și campioana ilegalităților din Primăria Timișoara. Da, știm, Rodica Aurelian a ajuns șefă prin concurs – deloc surprinzător, un concurs fraudat! -, dar asta nu înseamnă că este obligatoriu să iasă la pensie din funcția respectivă. Cu lamentări și pretexte, „Revoluția bunei guvernări” riscă să se transforme în foc de paie.

S-a furat în concursurile din 2018 și 2019? 

Situația semnalată nouă de către Lucian Mugur Șerdean nu reprezintă o excepție. Vă mai prezentăm un aspect cu care ne-am confruntat în momentul în care ne-am documentat pentru un viitor articol: informațiile referitoare la concursurile organizate de Serviciul Resurse Umane în anii 2018 și 2019 au fost secretizate! Da, dacă navigați pe site-ul primăriei, veți observa că link-urile concursurilor din 2018 și 2019 au fost dezactivate, deși cele de la concursurile din ceilalți ani sunt active. Bine, cu excepția anunțurilor de la concursurile din 2016 și 2017, care sunt, în marea majoritate, complete, informațiile care au mai rămas de la anul 2015 încolo sunt inutile, chiar dacă linkurile sunt active. Dar la anunțurile de concurs din 2018 și 2019, pauză totală! Știți ce mai scria în programul de guvernare locale al echipei lui Dominic Fritz? “Unde este lumină, nu se fură. Transparența radicală va fi arma noastră cea mai puternică împotriva corupției și nepotismului în Primărie. Ambiția noastră este să construim o <<primărie de sticlă>> (…)”. Pe cale de consecință, dacă anunțurile de concurs din 2018 și 2019 sunt învăluite în întuneric, înseamnă că undeva, cândva, în vreun concurs sau altul, s-a furat?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

13 thoughts on “La Timișoara, revoluția bunei guvernări începe cu concursuri ținute la secret

 1. Nu meritam asta 😂 Și dacă îți permiți nesimțirea sa comentezi ceva Împotriva ursarilor pardon susținătorilor partidului, repede sar de posterior în sus, or sa zică ca leșinatu din trecut a lăsat primăria nustiu cum etc etc, primul test l-ați picat sorry,incep sa regret ca nu am votat cu,, pletosu,,

  1. Eu nu pe Fritz l-as acuza, sunt sigur ca a stiut in ce hazana se baga, ci pe romanaul verde care se asteapta dupa 4 luni, cu pandemia si urgentele ei, sa vada cum zmeul ucide balaurul! Exista legi si proceduri (adica, si Robu s-a invartit sa „para” legal ce face), iar daca tu esti neamt si vrei sa respecti legea, ma indoiesc ca poti sa iei de coama balaurul si sa-l azvarli in prapastie doar in trei zile, ca in poveste…

 2. Cu asta trebuia să înceapă primarul Dominic. Cu rearestarea pe post a tuturor angajaților PMT. Să facă ordine odată printre incompetenții din primărie.

 3. Fritz trebuie sa deschida ochii si , mai ales, mintea si sa inteleaga ca Timisoara este asa cum e pentru ca in institutii s-au format clanuri care si-au facut propriile legi. E inconjurat de penali, la propriu si la figurat. Nu numai ca trebuie sa curete primaria lasandu-i pe unii fara posturi, dar are obligatia de a identifica ilegalitatile si de a sesiza DNA-ul. Altfel devine un paravan mai aratos decat vopsitul Robu pentru toti acesti penali

 4. e ceva legic si firesc ca toate neregulile din Primarie ca sa fiu elegant sa poarte raspunderea Primarului ,este exclusiv treaba si raspunderea lui cum se organizeaza

 5. Caz mai elocvent ca cel al sotiei interlopului Boncu,pusa directoare la gradinita,nu exista.
  Concursurile pe posturi sunt ca cele din Caragiale: exista dar lipsesc cu desavarsire…

 6. Ați pus întrebarea chiar dacă este dificil de înțeles, oare nu este omul lor???? Mafia din Timișoara e greu de pus pe tușă. Toți sunt mânjiți. La mijloc sunt foarte multe milione de euro. Jocul este gros!!!

 7. “N-am votat cu pletoșii informatician, criminal și șef de partid mafiot”, ce dezamăgit sunt acum …fraiere trol.

 8. Acuma de ar fi alegeri,usr cu pnl nu ar mai avea impreuna 25% din voturi.
  Cred ca ne.am invatat lectia cu fritz: Nu avem nenoie de straini sa ne conduca,pot sa fiu mai slabi ca cei autohtoni. Cu fritz am nimerit din lac in putz.
  fritz asta este genul de primar cum a fost oancea pe vremuri,nu are treaba asta cu primaria,cred ca nici nu.l intereseaza sa termine mandatul,sa de a bine in CV.

Lasă un răspuns