
După fix trei luni de la schimbul de ștafetă dintre administrația liberală și cea useristă, implementarea transparenței în Primăria Municipiului Timișoara (PMT) pare un proces ce va dura mult și bine. În documentul programatic intitulat “Revoluția bunei guvernări”, fostul candidat și actualul primar Dominic Fritz promitea înaintea alegerilor locale – desigur, bazându-se pe sprijinul întregii echipe din spatele său – următoarele: “Vom face o prioritate din a atrage în Primărie profesioniști din Timișoara și nu numai. Vom angaja pe baza unor concursuri adevărate, nu pe bază de pile și cunoștințe (…) Vom organiza concursuri deschise și transparente pentru angajarea celor mai buni manageri la conducerea instituțiilor culturale și a tuturor companiilor și instituțiilor publice din subordinea Primăriei”.
Concursuri importante, ținute la secret
Acestea au fost promisiunile, acum să vedem faptele. Timișoreanul Lucian Mugur Șerdean – un activist civic care le-a scos peri albi multor incompetenți din primărie – ne-a semnalat că PMT a încălcat, cu aceeași nonșalanță, legislația referitoare tocmai la organizarea concursurilor! Mai precis, pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), au fost publicate în 21 și 22 ianuarie două anunțuri prin care Primăria Timișoara scoate la concurs posturile de secretar general al unității administrativ-teritoriale (proba scrisă în 9 martie), respectiv de director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse II Vest (proba scrisă în 25 februarie). Doar că, până la momentul publicării acestui articol, cele două funcții publice de conducere, foarte importante, au fost scoase la concurs DOAR pe site-ul, nu și pe pagina de internet a Primăriei Timișoara! Asta deși HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici precizează, la art. 39, alin. 1, următoarele: “Înainte cu cel puțin 30 de zile de data stabilită pentru proba scrisă, autoritatea ori instituția publică organizatoare a concursului are obligația asigurării publicității concursului, în condițiile legii, prin publicarea în aceeași zi a anunțului de concurs la secțiunea special creată în acest scop pe pagina proprie de internet și pe site-ul Agenției (…)”.
Suntem în 30 ianuarie, iar pe site-ul Primăriei Timișoara nu apare nici unul dintre cele două anunțuri de concurs, deși ele ar fi trebuit publicate, conform legii, în aceeași zi în care au fost postate pe site-ul ANFP. Mai mult, în cazul concursului pentru ocuparea postului de director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse II Vest, la care proba scrisă este programată în 25 februarie, s-a încălcat nu doar prevederea cu publicarea anunțului pe site-ul primăriei în aceeași zi cu postarea pe site-ul ANFP, ci a fost încălcată și obligația de publicare a anunțului cu cel puțin 30 de zile înainte de proba scrisă!
Ce rol are Rodica Aurelian în “Revoluția bunei guvernări”?!
Să ne înțelegem: nu susținem că primarul Dominic Fritz este cel vinovat pentru încălcarea legii de către subalternii săi, dar suntem absolut convinși că există unul sau mai mulți funcționari care au încălcat deliberat legea. Iar vinovații nici nu sunt greu de depistat, din moment ce se știe că organizarea concursurilor intră în atribuțiile Serviciului Resurse Umane. Iar să pui semn de egalitate între șefa respectivului serviciu, Rodica Aurelian, și organizarea de “concursuri deschise și transparente” nu este doar o utopie. Este o bătaie de joc. Când Dominic Fritz și USR anunțau “Revoluția bunei guvernări”, timișorenii nu se gândeau că printre “revoluționari” se va regăsi și campioana ilegalităților din Primăria Timișoara. Da, știm, Rodica Aurelian a ajuns șefă prin concurs – deloc surprinzător, un concurs fraudat! -, dar asta nu înseamnă că este obligatoriu să iasă la pensie din funcția respectivă. Cu lamentări și pretexte, „Revoluția bunei guvernări” riscă să se transforme în foc de paie.
S-a furat în concursurile din 2018 și 2019?
Situația semnalată nouă de către Lucian Mugur Șerdean nu reprezintă o excepție. Vă mai prezentăm un aspect cu care ne-am confruntat în momentul în care ne-am documentat pentru un viitor articol: informațiile referitoare la concursurile organizate de Serviciul Resurse Umane în anii 2018 și 2019 au fost secretizate! Da, dacă navigați pe site-ul primăriei, veți observa că link-urile concursurilor din 2018 și 2019 au fost dezactivate, deși cele de la concursurile din ceilalți ani sunt active. Bine, cu excepția anunțurilor de la concursurile din 2016 și 2017, care sunt, în marea majoritate, complete, informațiile care au mai rămas de la anul 2015 încolo sunt inutile, chiar dacă linkurile sunt active. Dar la anunțurile de concurs din 2018 și 2019, pauză totală! Știți ce mai scria în programul de guvernare locale al echipei lui Dominic Fritz? “Unde este lumină, nu se fură. Transparența radicală va fi arma noastră cea mai puternică împotriva corupției și nepotismului în Primărie. Ambiția noastră este să construim o <<primărie de sticlă>> (…)”. Pe cale de consecință, dacă anunțurile de concurs din 2018 și 2019 sunt învăluite în întuneric, înseamnă că undeva, cândva, în vreun concurs sau altul, s-a furat?