Fost director al CJAS Timiș, trimis în judecată

CJAS Timis

Călin Cristian Careba, fost șef al Casei Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, a fost trimis în judecată, alături de alte trei persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, complicitate la înșelăciune și spălare de bani. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că, ”în perioada 2009 – 2012, având ca atribuții încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, fostul director a participat la încheierea de către CJAS Timiș a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, SC S. SRL și SC S.C. SRL și a semnat contractele și actele adiționale aferente, deși atât în perioada anterioară dobândirii funcției, cât și în perioada deținerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla și administra în fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiași furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT. ”

Totodată, în perioada 2010 – 2014, în care inculpatul a fost comisar în cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul CNAS, cu atribuţii de coordonator regional, ”a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăți administrate de Eugenia Diana Nicoară (trimisă în judecată în același dosar), astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acțiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către inculpată a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăți.

În acest context, la data de 18.06.2014, în cadrul unei acțiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realității efectuării serviciilor medicale raportate și decontate de CJAS Timiș, aflând că deplasările în teren au evidențiat mai multe situații de pacienți fictivi, inculpatul a dispus finalizarea controlului la aceeași dată.

Ca urmare, inculpatele Grațiela Los și Laura Mihaela Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situații de pacienți fictivi.

În perioada 21.11.2011 – 16.01.2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii liniei de credit acordată de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *