Focar de hepatită A în Timiș

Primul copil din România considerat suspect de hepatită de origine necunoscută are de fapt boala Wilson. Cum se manifestă

Un focar de hepatită A, cunoscută drept ”boala mâinilor murdare”, a fost localizat în localitatea timișeană Checea.

”În prezent, sunt internați șase copii, rude sau apropiați ai altor pacienți care au fost internați la noi. Vorbim de un focar epidemic, fiind internați la noi, în decurs de o lună, mai mulți bolnavi. Din fericire, pacienții nu au prezentat forme grave de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

De patru ori mai multe cazuri față de media europeană

Potrivit specialiștilor, hepatita A este o boală infecțioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul și este determinată de infecția cu virusul hepatitic A. De obicei, este o boală ușoară ce durează câteva săptămâni, dar există și forme severe care durează câteva luni. În general, sunt afectați copiii, dar îmbolnăvirea nu este exclusă la adult. Apare mai ales în focare epidemice, în colectivități. În România, apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare, de vreme ce în 80 la sută din cazuri nu apare niciun fel de simptom.

Este mai probabil ca adulții să aibă simptome comparativ cu copiii, la care, în general, boala evoluează asimptomatic sau cu simptome ușoare.

Semnele care pot apărea sunt: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urină închisă la culoare, scaune decolorate, dureri articulare. Simptomele apar, de obicei, între două și șase săptămâni după expunere și se dezvoltă pe o perioadă de câteva zile. Durata lor este, în general, de două luni, dar există și cazuri rare, când se poate prelungi până la șase luni. În marea majoritate a cazurilor se produce o vindecare completă fără a exista leziuni hepatice de lungă durată. Exista însă și cazuri când hepatita A poate evolua cu insuficiență hepatică și deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenței altor afecțiuni hepatice (de exemplu hepatita B sau C).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *