Fiscul va avea un sistem informatic mai fair-play în relația cu companiile. Mai puţine vizite la firme

Fiscul va avea un sistem informatic mai fair-play în relația cu companiile. Mai puţine vizite la firme

Introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici este o țintă asumată de Fisc.

Pe parcursul acestei luni și în februarie vor avea loc consultări între Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu reprezentanții mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate și Corpul experților contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), pentru asigurarea unei înțelegeri comune a modului de implementare a noului sistem informatic SAF-T.

Consultările vor viza inclusiv analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitățile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.

Mai puține vizite la firme

ANAF a semnat deja contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificată pentru luna iulie a acestui an.

”Termenul de raportare a fișierului SAF-T de către companii va fi definit având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor, experiența altor administrații fiscale europene, dar și posibilitățile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii. Reamintim că Agenția Națională de Administrare Fiscală, în calitate de beneficiar, implementează, cu sprijinul Ministerului Finanțelor, proiectul intitulat ”Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare” – cod SIPOCA 604.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității ANAF de a susține inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici. Digitalizarea și aplicarea de standarde în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili determină creșterea gradului de încredere reciprocă, prin asigurarea unui nivel ridicat de transparență și predictibilitate.

SAF-T va contribui la asigurarea echității în derularea activităților economice, precum și la îmbunătățirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelor părți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale. În decursul următoarelor luni vom continua să informăm contribuabilii cu privire la implementarea SAF-T, în scopul pregătirii acestora pentru conformarea cu cerințele de export ale fișierului standard de control fiscal”, transmite Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara din cadrul ANAF.

Puncte forte, dar și slabe

SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un instrument internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii sau alte organizaţii şi autorităţile fiscale ori auditorii externi care permite, între altele, ca funcționarii Fiscului să nu se mai deplaseze la sediile firmelor pentru a solicita informaţii, urmând să le poată primi prin e-mail. De asemenea, noul sistem va da posibilitatea ANAF să depisteze mai ușor contribuabilii incorecți.

CITEŞTE ŞI: Alunecare de teren pe drumul dintre Valea Cernei și Băile Herculane

Altă consecință preconizată a introducerii standardului internațional va fi reducerea perioadei de derulare a inspecției fiscale, precum și creșterea gradului de colectare a obligațiilor fiscale. Specialiștii spun, totuși, bazându-se pe experiența altor state est-europene care au adoptat deja noul sistem, că acesta are și unele puncte slabe, cum ar fi costurile inițiale mari de implementare atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală, dar și necesitatea adaptării legislației de specialitate. Punctele forte constau, însă, în eficientizarea inspecțiilor fiscale, uniformizarea abordării acestora și minimizarea erorilor umane în ceea ce privește controalele efectuate de inspectorii Fiscului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Fiscul va avea un sistem informatic mai fair-play în relația cu companiile. Mai puţine vizite la firme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *