Firmele din județul Timiș caută cu disperare forță de muncă. Ce a păţit un patron

locuri de munca 2

Timişul atrage numeroase persoane din alte judeţe care caută locuri de muncă, pentru că posibilităţile de angajare de aici sunt incomparabil mai bune decât în majoritatea judeţelor.

Ultima rată a şomajului raportată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de 1,13 la sută la nivelul Timişului, vicecampion naţional la acest capitol, fiind întrecut doar de Ilfov, cu 1,08 la sută. Pentru angajatori, însă, şomajul aproape inexistent reprezintă o foarte serioasă problemă.

Organizaţiile patronale, dar şi Camera de Comerţ, încearcă să găsească până şi peste hotare persoane dispuse să muncească în Timiş. Asemenea contacte au fost stabilite, de pildă, cu autorităţile sârbe, dar şi cu cele din, hăt, Republica Moldova. Cu alte cuvinte, e foame mare de personal în Timiş…

Automotive, construcţii şi textile, domeniile cu cea mai mare criză de personal

Companiile din domeniul producţiei de componente auto se confruntă cu deficitul cel mai serios de personal, după cum aflăm de la Simona Potîng, reprezentant mass-media în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.

Firmele de construcţii, la rândul lor, caută cu disperare meseriaşi şi nu prea găsesc, problema fiind mai acută în această perioadă în care numărul de lucrări este foarte mare. Totodată, societăţile din domeniul industriei uşoare, cu precădere din sectorul textilelor – unul foarte bine reprezentat în Timiş – găsesc foarte greu persoane dispuse la un angajament. Nici supermarketurile nu reuşesc foarte uşor să-şi completeze schema de personal, după cum susţine purtătoarea de cuvânt a AJOFM.

Absolvenţii, aşteptaţi de angajatori ca pâinea caldă

Potrivit datelor de care dispune agenţia specializată în ocuparea forţei de muncă, Timişul nu are domenii economice în care să existe un excedent de forţă de muncă.

„Puţinele persoane care nu îşi găsesc un post pentru care au calificarea necesară pot apela la serviciile noastre, respectiv la cursurile pe care le organizăm. Sunt foarte multe persoane care se recalifică în domenii precum operarea pe calculator, marketing, secretariat sau alte câteva domenii în care se pot găsi uşor locuri de muncă”, afirmă Simona Potîng.

De asemenea, absolvenţii de liceu, dar şi de studii superioare, sunt în atenţa a foarte mulţi angajatori timişeni.

„Nu ne aşteptăm ca în toamnă să avem foarte mulţi absolvenţi ca şomeri indemnizaţi, pentru că posibilităţile de angajare care li se oferă sunt foarte multe. Totodată, sunt numeroase companii, mai ales multinaţionale, care fac recrutări cu ajutorul firmelor private specializate”, susţine reprezentanta AJOFM Timiş.

Enigma de pe piaţa forţei de muncă din Timiş

Brexitul a readus în ţară români plecaţi la muncă în Anglia. Unul dintre aceştia a ajuns în Timişoara şi, având o firmă de amenajări interioare, a decis să recontinue lucrările în Timiş. A găsit rapid o lucrare mai amplă şi a purces în căutarea unor muncitori calificaţi şi necalificaţi pentru întregirea echipei şi demararea amenajărilor.

„Nu m-am gândit că o să întâmpin atâtea probleme în găsirea forţei de muncă. Îmi era teamă că piaţa din Timiş este deja ocupată şi îmi va fi greu să găsesc o lucrare, dar, culmea, am constatat că probleme am avut în găsirea oamenilor cu care să fac o echipă”, spune patronul firmei.

El a dat anunţuri la care foarte puţine persoane au răspuns, iar acolo unde a găsit posibili viitori colaboratori, a întâmpinat alte probleme. Un bărbat din Arad a spus că vine la lucru, însă are nevoie de bani pentru drumul până la Timişoara şi l-a rugat să-i trimită banii într-un cont.

„Am bănuit că e ceva necurat la mijloc. Aşa că i-am propus să vină aici şi la destinaţie îi plătesc transportul. S-a răzgândit. Un alt bărbat, din zona Olteniei, mi-a spus că vine la lucru însă cu încă un prieten şi cu iubita sa.

Eu am închiriat o casă într-o comună de lângă Timişoara, special pentru muncitori şi i-am spus că are acolo cazare gratuită. Nu a vrut să accepte. A spus că vrea să îşi caute el cazare, iar eu să-i plătesc chiria. Nu am acceptat, aşa că a refuzat. Probabil şi el voia doar să găsească o persoană care să-i plătească chiria o lună, fără însă să muncească.

Un alt tânăr mi-a spus că vine în Timişoara, însă cu prietena, aşa că cerea mai mulţi bani. Spunea că el nu pleacă fără iubita lui”, arată patronul.

Acesta le oferea muncitorilor 2.000 de lei, iar celor calificaţi 2.500 de lei, pentru lucrarea care ar dura circa o lună.

„Nu înţeleg de ce lumea nu vrea să muncească! Eram dispus să ofer pentru muncitorii calificaţi maximum cerut pe piaţă, tocmai de aceea nu am specificat o sumă în anunţuri, însă nici aşa nu am găsit forţă de muncă. Am impresia că mulţi nu vor să lucreze, pentru că am constatat că cereri pentru lucrări, în acest domeniu, sunt”, spune patronul. Iar cazul lui nu este unul singular.

Articol scris de ANCA TOMA şi TUDOR LENGHER


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 thoughts on “Firmele din județul Timiș caută cu disperare forță de muncă. Ce a păţit un patron

 1. De ce nu sunt platiti muncitorii la justa valoare ,se da salarul minim si la acesta mai primesc facilitati de la statul romin si tot se vaita ca nu gasesc forta de munca.Ia sa dea un salar ca omul de rind sa poata traii decent si atunci sa vazi ca lumea s-ar angaja in tara nu ar mai pleca in strainatate.

  1. Si daca valoarea pe care dumneata o aduci respectivei firme este de 850 RON/luna, iar statul obligă societatea respectiva sa iti dea 1065 RON (ca deh…salarul minim) la care se adauga contributiile si se ajunge la un cost al firmei cu dumneata de 1700 RON? E foarte usor sa ceri. In primul rand are trebui sa vezi ce poti sa oferi si abia apoi sa ceri.

   1. Aveți perfectă dreptate Cosmin si Petre. Iar Dan care e justa valoare a omului? Acum vreo 6 ani imi aduc aminte că toti ziceau ca dacă ar ajunge salariul la 500 de euro in țară revin si nu le mai trebuie străinătate. Însă acum sunt destule firme care platesc si până la 1000 de euro si tot degeaba. Romanul preferă sa fie sluga la nemți englezi si etc. Nu mai zic de cei din Italia care abia mai traiesc pe acolo.

    1. Dragi romani poate aveti si voi dreptate din punctul vostru de vedere ,dar 500 de euro si preturile sant ca in Italia sau chiar mai mari asa ca differenza este foarte mare de la500 la1500 de euro e normal ca alegi sa fii in Italia pentru o viata mai buna

 2. @dan tu crezi ca aia rupeau camasa de pe ei daca le dadea un super salariu? cum sa refuze 2000 de lei cand ei nu stiu nici sa bata un cui? banii se castiga greu oriunde in lumea asta iar salariile mari se dau pe merit nu pe trandaveala. prefera sa faca tot felul de combinatii si alte bisnitareli ca sa nu mearga la un loc de munca serios

 3. Degeaba au ajuns salariile la 500€ in Ro daca odata cu ele au crescut si preturile, care e difereta ca acum vreo 6 ani erau salariile si preturile mai mici si acum sunt mai mari….difrenta era daca ramanea salaru de acuma cu preturile de atunci, nu prefera nimeni sa fie sluga……acolo vezi diferenta, trai mai bun etc.

 4. Una din problemele firmelor mici e discintinuitatea in munca, numai cei disperati accepta un job pe perioada scurta. .

 5. Nu va mai plangeti domnilor patroni ca nu gasiti oameni la munca . O firma de succes nu are nevoie de mult personal ci de putini oameni bine pregatiti si instruiti , bine platiti , utilaje performante , organizare si disciplina . Si clienti multumiti . Investiti in aceste lucruri , nu in autoturisme de zeci de mii de euro .

 6. Forta de munca e o marfa ca oricare alta si preturile se fac in functie de cerere si oferta si nu dupa cat vor patronii sau salariatii si n-are nici-o treaba cu productivitatea.Daca vrei o marfa anume , platesti pretul de piata. Soarta ce sa-i faci

 7. Bai,voi sunteti normali?Cum sa ma mai gandesc eu la Romania cand aici angajat la firma Germana patronul care vine si asa rar,atunci cand te vede te intreaba cum esti?familia ta e bine?fetita ta cea mica a invatat sa mearga?!
  Lucrez ca zimmerman la o firma de beton prefabricat.In trecut am avut firma de constructii in Sibiu,orasul mea natal.Am supravietuit cu greu.Coruptie,neseriozitate…Aici,am casa,apa,curent,transport la o suma de120 euro pe luna.Castig 12.5 euro/ora net!
  Adevarat,cateodata conduc si 200 km pentru o reparatie de o jumatate de ora.Dar simti apreciere.Si respect.Totdeauna voi fi un strain pentru ei,si asta incepe sa- mi placa.cand nu- mi convine,nu stiu decat engleza.Sper sa vina timpuri bune si pentru noi cei plecati,sa ne putem intoarce,ca ne putrezesc casele si se-ntelenesc gradinile…..Doar de bine va doresc!
  Marius Bodi

 8. Dragi romani poate poate aveti si voi dreptate din punctul vostru de vedere dar vi se pare normal sa castigi 500 de euro si preturilesa fie cum sant in Italia sau chiar mai mari ,iar in Italia castig 1200/1500 la luna ,asa ca e normal sa raman in it pentru o viata mai buna.

 9. Abia acum am citit anunțul.Ei nu au forță de muncă,noi nu avem locuri de muncă:Brad,jud.HD.Să vină la noi să ocupe halele lăsate libere de cei ce au falimentat.În Brad ,Goșa este o hală în care au lucrat peste 300 de angajați la cablaje auto,dar s-a închis în această primăvară.Trimiteții aici pe cei din domeniul auto și găsesc oameni calificați și competenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *