Fibroscan-ul, aparatul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara care permite stabilirea sănătății ficatului

Fibroscan-ul, aparatul din cadrul Spitalului "Victor Babeș" Timișoara, care permite stabilirea sănătății ficatului

Fibroscan-ul, aparatul de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara care permite stabilirea sănătății ficatului

În cadrul Ambulatoriului Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” se pot face investigații pentru evaluarea stării de sănătate a ficatului.

Fibroscanul este o tehnologie care permite evaluarea sănătății ficatului, reprezentând un instrument important în diagnosticarea și monitorizarea bolilor hepatice.

Fibroscanul oferă o metodă non-invazivă, rapidă și precisă de măsurare a elasticității și rigidității ficatului.

Fibroza ficatului este o acumulare în exces de țesut cicatricial, nefuncțional, care apare atunci când vorbim de hepatite, ciroză, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolică, steatoză hepatică non-alcoolică sau când se face o evaluare a acestui organ după un transplant sau după unele analize de sânge care au rezultate în afara limitelor.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz face cadou, din bani publici, utilitățile pentru un PUZ privat de 6 hectare (foto/video)

Aparatul utilizează elastografia prin impulsuri ultrasonice pentru a măsura gradul de rigiditate al țesutului hepatic.

Procedura este simplă și confortabilă pentru pacient. Un transductor este plasat pe piele, în zona ficatului, și emite unde de vibrație care traversează țesutul hepatic.

Reflexia undelor sonore este analizată pentru a determina elasticitatea ficatului, indicând prezența sau absența fibrozei și gradul acesteia.

Spre deosebire de biopsia hepatică, care necesită prelevarea unei mostre de țesut printr-o procedură invazivă, Fibroscanul nu implică niciun risc de complicații asociate intervențiilor chirurgicale.

Procedura durează doar câteva minute, iar rezultatele sunt disponibile imediat, permițând luarea unor decizii rapide. În plus, investigația poate fi folosită pentru a monitoriza evoluția bolilor hepatice în timp, oferind o imagine clară a eficacității tratamentului aplicat.

Fibroscanul este utilizat, în principal, pentru a evalua pacienții cu boli hepatice cronice, inclusiv hepatita B și C, steatoza hepatică non-alcoolică, ciroza hepatică sau boala ficatului alcoolic.

Prin identificarea gradului de fibroză hepatică, medicii pot stabili stadiul bolii și se pot personaliza planurile de tratament pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților.

Investigația se efectuează în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau medicul specialist, în urma unei programări.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *