Faze de cascadorii râsului la fabrica de falsuri dintr-o comună timișeană

primaria parta 2

Plictisiți, probabil, de câte ori s-au făcut de râs între hotarele comunei, primarul unei comune timişene și ghioceii săi, supranumiți consilieri locali, au decis, în primăvara trecută, că le-ar crește cota printre cascadorii râsului din întreaga țară dacă ar face-o lată și la oraș. Aţi ghicit: este vorba despre primarul Mihai Petricaş şi Primăria Parţa!

Așa se face că, în urma articolului publicat de „Renașterea bănățeană” în ediția din 30 martie 2018, „Fals intelectual în Primăria Parța. Pseudo-secretarul a întocmit, iar viceprimarul a semnat acte oficiale pline de minciuni„, cei pomeniți mai sus și vizați, totodată, în articol s-au prezentat cu jalba-n proțap la Judecătoria Timișoara, cu speranța că instanța le va „repera” onoarea. Așa cum am mai scris, era fix ca-n Caragiale: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat și clondirul cu trei chile mastică prima”…

Cum a început totul…

Înainte de a vă aduce la cunoștință ultimele noutăți, considerăm că e necesar să vă reîmprospătăm memoria cu un fragment din articolul publicat în ediția din 24 aprilie 2018, „La Parța, hoții strigă <Hoții!>. Și solicită să li se <repereze> onoarea„: „Mai precis, cei doi distinși membri ai administrației Petricaș (n.r. – „secretarul” de-atunci, agentul agricol Gheorghe Vinczan, și viceprimarul din Parța, preotul greco-catolic Ioan Dunca) și-au pus semnăturile pe procesul-verbal al ședinței de consiliu local din 21 februarie, respectiv pe hotărârea numărul 47, două documente care atestau <fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului>, adică exact ceea ce incriminează articolul 321 Cod penal.

Mai precis, suspendarea din funcția de director executiv al Clubului Sportiv Flacăra Parța a consilierului local Daniel Drăgan nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local din 21 februarie, nu a figurat nici pe lista suplimentară și, în consecință, nici nu s-a discutat și nici nu s-a votat în plen. Dar a apărut miraculos în procesul-verbal și în HCL 47/2018!

Falsul a fost dat în vileag de consiliera locală din opoziție, Mihaela Borș (PMP), și de fermierul Alexandru Hubert, care a asistat la ședință și a avut prezența de spirit să o înregistreze. Ca atare, am publicat întreaga tărășenie în ediția din 30 martie, iar prefectura ne-a comunicat că va discuta cu cei implicați. Ulterior, am insistat și am solicitat prefecturii să ne comunice rezultatul discuțiilor, dar până la ora redactării acestui articol nu primisem încă nici un răspuns”.

Iar în articolul publicat în ediția din 2 mai 2018, „Unii funcționari ai prefecturii sunt frați de cruce cu cascadorii râsului din Parța„, v-am prezentat cum, în loc să își respecte fișa postului și să înainteze prefectului un referat cu propunere de sesizare a organelor competente, funcționarii din cadrul Serviciului controlul legalității, aplicării actelor cu caracter reparatoriu și contencios administrativ al Instituției Prefectului Timiș au preferat să mușamalizeze ilegalitățile comise la Parța și să ne mintă fără să clipească în răspunsul pe care ni l-au trimis la redacție.

Și v-am mai dezvăluit în acel articol cum, în timp ce funcționarii Prefecturii Timiș închideau ochii, primarul și camarila sa comiteau gafe după gafe: „(…) Într-o încercare de un comic irezistibil, cascadorii râsului din Parța și-au bătut joc încă o dată de noțiunile de <administrație publică> și <consiliu local>, demonstrând din nou, chiar dacă nu mai era nevoie, că ei n-au nici o legătură cu administrarea unei localități.

Neavând nici un temei legal – fiindcă menționarea irelevantă a Legii 215/2001 în ansamblul ei, fără specificarea vreunui articol, nu se pune -, hotărârea 69/30.03.2018, prin care se aprobă <darea în judecată a d-lui Hubert Alexandru și a d-nei Borș Mihaela Felicia>, semnată de toți ghioceii din consiliul local, este o capodoperă de prostie și-atât. Au consumat tonerul și hârtia de imprimantă pentru nimic. În mintea lor, probabil, era o demonstrație de putere, dar în realitate reprezintă doar o nouă perlă scoasă, cum spuneam, de acești veritabili cascadori ai râsului…”.

Ghioceii vor „dreptate”

Am încheiat rememorarea, haideți să vedem ce s-a mai întâmplat în această poveste din primăvara trecută până azi. Instalați-vă comod și pregătiți pop-corn-ul! Cu acea hotărâre de consiliu local în buzunar, avocații angajați – pe bani publici, evident! – de edilii din Parța au depus, la Judecătoria Timișoara, în 30 mai 2018, o cerere de chemare în judecată prin care se solicita instanței ca, „în baza probelor ce vor fi administrate, să dispună pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care: să oblige pârâții la plata sumei de 20.000 de euro – echivalentul în lei la data plății – cu titlu de prejudiciu pentru gravele prejudicii morale aduse Consiliului Local al Comunei Parța și membrilor Consiliului Local Parța; obligarea pârâților la cheltuielile de judecată”.

Minciuni și în fața instanței

Pentru că ne place să lucrăm cu materialul clientului, spicuim din cererea de chemare în judecată depusă de Consiliul Local Parța: „În fapt, în ziarul Renașterea bănățeană din data de 30.03.2018 a fost publicat articolul intitulat <Într-o primărie din Timiș se comit falsuri grosolane, sub ochii închiși ai prefecturii și ai parchetului>, semnat de ziaristul Ciprian Brindescu (n.r. – titlul este cel apărut în versiunea online). Articolul ce se dorește a fi unul tip <Anchetă> prin care se aduc grave acuze Consiliului Local Parța printre care și cea de săvârșire a infracțiunii de fals intelectual, a apărut urmare a sesizării făcute de pârâții Hubert Alexandru Nicolae și Borș Mihaela Felicia (aceasta din urmă membru al Consiliului Local Parța).

Pârâtul de rang 1, Hubert Alexandru Nicolae, a înregistrat pe telefonul mobil, fără acceptul consilierilor locali, ședința Consiliului Local Parța din data de 21.02.2018, iar ulterior, împreună cu pârâta de rang 2 Borș Mihaela Felicia s-au prezentat la redacția ziarului Renașterea bănățeană cu înregistrările făcute la ședința anterioară (fapt precizat în procesul verbal de ședință din 21.02.2018).

Datorită acestor înregistrări <prelucrate> (n.r. – reclamanții nu precizează și cum au ajuns la concluzia că înregistrările erau <prelucrate>, aberația rămânând neexplicată până în ziua de azi) s-a prezentat o stare de fapt nereală opiniei publice prin sus-indicatul articol ai cărui autori morali (n.r. – e prima dată când aud că un articol de ziar poate avea mai multe tipuri de autor) sunt cei doi pârâți.

Datorită demersurilor nelegale ale celor doi pârâți (n.r. – care e nelegalitatea: că unul dintre ei a înregistrat o ședință publică sau că și-au exercitat dreptul constituțional la liberă exprimare?) care au prezentat cu rea-credință și nereal o stare de fapt, Consiliul Local Parța și membrii săi sunt denigrați, acuzați de fals intelectual și prezentați drept mincinoși și infractori (n.r. – știm, adevărul doare, dar tot e bine că ați prins ideea)”.

Consilieri denigrați și săteni consternați

Și încă un fragment: “Articolul publicat în baza <materialului> și a informațiilor prezentate ziaristului de către cei 2 pârâți – lăsând la o parte faptul că anterior publicării articolului, semnatarul acestuia era obligat din minim încă 2 surse diferite să verifice autenticitatea afirmațiilor furnizate de aceștia (n.r. – trecând peste detaliul că nu sunt în măsură ghioceii din Parța să ne dea lecții de deontologie profesională, reamintim că nu era vorba doar de niște afirmații, ci și de o înregistrare audio) contravine realității, pârâții urmărind prin publicarea articolului discreditarea Consiliului Local Parța și a consilierilor locali, fapt ce ne-a adus grave prejudicii morale și de imagine, inclusiv consternarea acelor săteni care cunoșteau realitatea (n.r. – vă dați seama, reclamanții nu s-au gândit doar la suferința lor, ci și la bieții consăteni, a căror consternare trebuia și ea reparată cumva…), respectiv faptul că însuși dl. Daniel Drăgan a solicitat să fie suspendat temporar din activitatea de director executiv al CS Flacăra Parța.

Subscrisa am înștiințat Instituția Prefectului județul Timiș despre acuzele care ni se aduc (n.r. – da, da, sigur așa a fost, s-au grăbit ghioceii să se plângă prefecturii că ziarul i-a dat iar de gol…), am comunicat întreaga documentație acesteia și am adoptat hotărârea nr. 69/30.03.2018 privind aprobarea dării în judecată a d-lui Hubert Alexandru Nicolae și Borș Mihaela Felicia.

Întrucât nu este prima dată când cei 2 pârâți încearcă să discrediteze Consiliul Local al Comunei Parța, furnizând presei informații greșite, trunchiate și subiective, urmărind pe această cale perturbarea activității aleșilor locali și atingerea unor interese personale, inclusiv dezinformarea cetățenilor și crearea unor false probleme la nivel de comună (n.r. – e ca la Radio Erevan: de când am început să scriem despre ilegalitățile din Parța, sătenii sunt mult mai informați decât până acum), solicităm admiterea cererii și obligarea acestora la plata sumei de 20.000 euro (câte 10.000 euro fiecare), echivalentul în lei la data plății, cu titlu de prejudiciu”.

Probe fabricate

Conform planului pus la punct de reclamanți, toate aceste aberații urmau să fie probate în timpul procesului prin înscrisuri – adică prin procesul-verbal despre care noi am demonstrat că era falsificat și prin hotărârea de consiliu local inventată -, precum și prin mărturia consilierului local Daniel Drăgan, a cărui suspendare din funcția de director al clubului sportiv Flacăra Parța fusese stabilită în culise, nu în ședința publică de consiliu local.

Cu alte cuvinte, ghioceii din Parța dirijați de primarul Petricaș își propuseseră să tragă pe sfoară și instanța de judecată, să-i servească aceleași minciuni sfruntate pe care ni le furnizaseră nouă funcționarii din cadrul Instituției Prefectului Timiș aflați în cârdășie cu falsificatorii din respectiva primărie.

Lovitură de teatru

Doar că, așa cum spune și proverbul, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg: după o primă înfățișare, în 2 octombrie, la Judecătoria Timișoara, în care instanța a amânat cauza pentru administrarea probelor propuse, la a doua ședință, cea din 27 noiembrie, avocatul Consiliului Local Parța a solicitat… renunțarea la judecată!!! Da, exact așa cum ați citit, îngerașii neprihăniți din Parța, pe care i-am denigrat noi și i-am acuzat de fals intelectual, prezentându-i așa cum sunt în realitate, nu mai voiau să li se „repereze” onoarea, nu mai solicitau ca instanța să le acorde despăgubiri de zeci de mii de euro pentru „gravele prejudicii morale” suferite, pentru faptul că am „prezentat cu rea-credință și nereal o stare de fapt” și pentru că „Consiliul Local Parța și membrii săi sunt denigrați, acuzați de fals intelectual și prezentați drept mincinoși și infractori”!

Nu, acum reclamanții nu știau cum să facă să se încheie mai repede toată povestea, nu mai aveau nevoie de nici o reparație… Adică recunoșteau, implicit, că tot ce am scris despre ei reprezenta adevărul gol-goluț!

Martorul își apără propria piele

Întregul scenariu al falsificatorilor din Parța sărise în aer în momentul în care, conform surselor noastre, însuși martorul lor, Daniel Drăgan, a anunțat într-o ședință de consiliu local, înaintea termenului de judecată din 27 noiembrie, că el nu va depune mărturie în instanță! Omul se temea, probabil, ca, ulterior, să nu fie, la rândul său, acuzat de mărturie mincinoasă. E doar o presupunere, pentru că domnul Drăgan, contactat telefonic de noi zilele trecute, n-a dorit să dezvolte subiectul, ba chiar s-a arătat deranjat că l-am sunat.

Cu coada-ntre picioare

Revenim la ziua de 27 noiembrie. Pusă în fața unei neașteptate întorsături de situație, instanța le-a explicat avocaților Consiliului Local Parța că așa cum au deschis procesul în baza unei hotărâri de consiliu local prin care se aproba introducerea acțiunii în justiție, tot așa, renunțarea la judecată trebuia să fie precedată de emiterea unei noi hotărâri de consiliu local care să aprobe respectiva decizie. Deci nu așa, că s-au trezit reclamanții peste noapte că nu mai au chef de proces și gata, și-au luat jucăriile și au plecat…

Ca atare, în 11 ianuarie 2019, ghioceii din Parța au produs hotărârea numărul 140 prin care au aprobat renunțarea la judecată în cel mai caraghios proces din istoria comunei. Asta nu înainte de a se milogi de cei de la care au vrut să obțină 20.000 de euro – consiliera locală Mihaela Borș și fermierul Alexandru Hubert – să… renunțe la a solicita să li se ramburseze cheltuielile de judecată, adică banii pe care pârâții au fost nevoiți să îi plătească avocaților! Tupeu cât casa al falsificatorilor din Primăria Parța, care s-au întors cu coada-ntre picioare din excursia la oraș…

Consternare în comună: banii oamenilor sunt aruncați pe fereastră!

Evident, doamna Borș și domnul Hubert nici n-au vrut să audă de așa ceva, de altfel articolul 406, alineatul 3 din Codul de procedură civilă este suficient de clar: „Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut”.

La patru zile de la respectiva ședință de consiliu local, Judecătoria Timișoara a luat act de renunțarea la judecată și a obligat Consiliul Local Parța la plata către fiecare dintre cei doi pârâți a sumei de 2.771 de lei. Adică 5.542 de lei cheltuiți absolut nejustificat din bugetul primăriei, cărora li se adaugă și suma plătită de Consiliul Local Parța propriilor avocați, precum și taxa de timbru (2.960 de lei) achitată la începutul procesului!

Oare cui îi va imputa Curtea de Conturi suma plătită de primărie pentru o tâmpenie?! La cum se aruncă pe fereastră banii sătenilor din Parța, acestora li se oferă abia acum un motiv serios de a rămâne consternați…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Faze de cascadorii râsului la fabrica de falsuri dintr-o comună timișeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *