Faţă de acum trei ani, cererea de locuinţe din Timişoara s-a dublat

Timișoara, cel mai accesibil mare oraș pentru chiriași. Preţurile pe cartiere

Piaţa imobiliară s-a încălzit în mod constant în ultimii trei ani, în toate marile oraşe ale ţării.

Timişoara nu face excepţie, cererea de locuinţe practic dublându-se în prima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, după cum o arată măsurătorile realizate de platforma online Analize Imobiliare.

Cel mai recent raport de piață al acesteia arată că în ultimii trei ani cererea de locuințe din cele mai mari șase orașe ale țării s-a majorat în medie cu 76 la sută.

La Timişoara, interesul pentru achiziţionarea de locuinţe a crescut cu 104 procente, metropola bănăţeană situându-se la acest capitol pe locul al treilea la nivel naţional.

Mai exact, pe prima poziţie se situează municipiul Iaşi, unde cererea de locuinţe a crescut cu nu mai puţin de 217 la sută, iar pe locul al doilea e plasat Braşovul, acolo interesul sporind cu 158 la sută.

În schimb Constanţa, cu un avans de 103 la sută, Cluj-Napoca, având un plus de 76 la sută şi Bucureştiul, unde apetitul pentru cumpărarea de locuinţe a crescut cu numai 46 la sută, au întregistrat încălziri mai temperate ale pieţei proprietăţilor rezidenţiale, comparativ cu capitala Banatului.

Locuinţele vechi, mai căutate la Timişoara

Este interesantă şi raportarea pe ultimele 12 luni, care arată o creştere cu 28 la sută a căutărilor de locuinţe în Timişoara, în condiţiile în care la Bucureşti a apărut un plus de doar 6 procente.

La capitolul ofertei, datele sistematizate de Analize Imobiliare arată că, raportat la perioada similară a anului trecut, numărul proprietăților disponibile spre vânzare s-a diminuat cu 5,9 procente la nivelul marilor orașe.

E o scădere firească, pe fondul sporirii cererii și a numărului de tranzacții din piață.

„În contrapunct cu evoluția cererii, tendința de scădere a ofertei de locuințe explică, de altfel, tendința ascendentă a prețurilor.

Cinci dintre cele șase centre regionale au consemnat scăderi ale celui din urmă indicator în ultimul an, în frunte aflându-se Bucureștiul, cu un minus de 12,3 la sută, acesta fiind urmat de Brașov ( minus 6,2la sută), Constanța (minus 4,8%), Timișoara (minus 0,8 la sută) și Iași (minus 0,2 la sută).

Excepția de la regulă o reprezintă Cluj-Napoca, unde numărul ofertelor de locuințe disponibile spre vânzare este cu 8,6 la sută mai mare decât în urmă cu un an”, se afirmă în raportul portalului specializat.

În ceea ce privește tipul de locuințe căutate de către potențialii cumpărători, cele nou-construite – după anul 2000 – sunt în continuare majoritare la nivel naţional, cu o pondere de 57 la sută în tatonările pieţei din marile oraşe.

Timișoara, însă, face notă discordantă la acest capitol, deoarece doar 46 la sută dintre potenţialii cumpărători se uită după unităţi locative noi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *