Fabrica Guban din Timişoara, o legendă vie

Fabrica Guban din Timişoara, o legendă vie

Fabrica Guban din Timişoara, o legendă vie

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului le aduc aminte timişorenilor iubitori de istorie locală că în fiecare an, în iunie, celebrăm un moment important din trecutul urbei: momentul în care Fabrica Guban a devenit o adevărată legendă, rămânând singura care nu a fost etatizată în perioada naționalizării din 1948.

„Într-o lume în care totul părea să fie preluat de stat, Blaziu Guban, vizionarul antreprenor, a reușit să păstreze independența acestei perle a industriei timp de cinci ani. Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și… o cremă de pantofi.

Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice <<Guban>>Timișoara, iar în 1940, a primit statutul de fabrică. Inițial, numele era asociat doar cu crema de ghete, însă ulterior producția s-a extins la ceară și alte soluții pentru lipit încălțămintea.

Cât timp a fost în fruntea societății, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine și să aducă inovații în procesele de producție alături de angajații săi. Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959.

Lucrați manual, pantofii au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind exportată. Dar povestea nu se oprește aici. Începând cu 2013, Guban a trecut printr-o transformare modernă, împărțindu-și colecțiile în Clasic Guban Timișoara și Guban No. 1, aducând în prim-plan eleganța atemporală și exclusivitatea.

Astăzi, Guban este mai mult decât un brand. Este un simbol al excelenței și al inovării, o adevărată moștenire culturală și istorică. Compania deține un magazin propriu în Timișoara și unul în București”, au punctat cei de la MNaB.

CITEŞTE ŞI: Meciurile de la EURO 2024 pot fi urmărite la Timişoara, gratuit, pe un ecran imens şi cu atmosferă ca pe stadion

Sursa foto: MNaB


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Fabrica Guban din Timişoara, o legendă vie

  1. Au distruso trădătorii neamului Românesc.
    Dar Romanul tot pe trădători i-au votat.
    Bravooooooooooooooo neamului Românesc!!! Poporul Român își merită soarta.

  2. Eu sunt una dintre beneficiarele pantofilor Guban. Pe lângă designul extrem de elegant dar clasic, erau cei mai comozi și o perioadă, singura care aveau jumătăți de măsură: 35,5;i36,5… Nu am știut că există un Muzeu, voi merge să-l văd, cu siguranță! Mulțumesc celor care au scris acest articol și regret că nu mai pot purta încălțăminte , marca Guban

  3. Bună ziua
    Am mai multe perechi de pantofi de la Guban dar sunt foarte dezamăgită ca în Constanța nu mai este nici un magazin cu acești pantofi. A trecut timpul și s-au mai uzat am cautat dar nu am mai găsit. As dori sa mai cumpăr dar nu am de unde.
    Va mulțumesc!

  4. DA ….! MAI EXISTĂ O MÎ
    NĂ DE OAMENI CARE ÎNCEARCĂ SĂ ȚINĂ BRENDUL GUBAN VIU ! DOAMNE AJUTĂ SĂ -L DUCĂ CÎT MAI MULT ÎNAINTE ….CELELALTE FABRICI ..LE-AU DISTRUS 😭

  5. Buna
    Încă mai am sandale și pantofi marca Guban și sunt în stare buna ,nu s au dezlipit după 35 de ani .Cremele de pantofi ft bune ,intrau în piele și nu se lua jos .Ce este acum în comerț lasă de dorit.
    Sper ca aceasta fabrica sa crească si sa vina pe piața cu stilul retro de pantofi din imaginea de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *