Extinderea Schengen, pe agenda Consiliului miniștrilor europeni de interne

Aderarea României la Schengen nu va fi pe ordinea de zi a ședinței JAI de la începutul lunii decembrie

Extinderea Schengen, pe agenda Consiliului miniștrilor europeni de interne

Discutarea subiectului a fost o cerință a țării noastre, iar decizia de a o include pe ordinea de zi a aparținut președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, inormează romania-actualitati.ro.

Extinderea spațiului european de liberă circulație Schengen este astăzi unul dintre punctele de pe agenda Consiliului miniștrilor europeni de interne, care se desfășoară la Luxemburg.

Discutarea subiectului a fost o cerință a țării noastre, iar decizia de a o include pe ordinea de zi a aparținut președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Spania, unul dintre susținătorii constanți ai aderării rapide a României la Schengen, și-a exprimat în mod clar încă de la preluarea șefiei Consiliului, intenția de a ne sprijini în acest demers.

Subiectul este adus pe masa consiliului în încercarea de a presa Austria și Olanda.

În urmă cu două săptămâni, premierul bulgar nuanța o declarație în acest sens, sugerând că în acest moment Olanda nu mai reprezintă un opozant al adării Bulgariei, ci Austria, cea care se opune și aderării României.

Ambele state estice sunt tratate la pachet de Austria, însă fără a avea argumente pentru respingerea României, ci doar a Bulgariei.

CITEȘTE ȘI: La o lună de la începerea școlii, s-a trezit și Ministerul Educației să clarifice noile criterii de acordare a burselor școlare

În cazul Bulgariei, de exemplu, Guvernul de la Viena ar dori ca Sofia să construiască un gard nou pe granița cu Turcia, pentru a opri migrația ilegală dinspre Orientul Apropiat.

Granița are o lungime de aproape 150km, iar Austria face lobby pentru ca proiectul să primească bani europeni, pe motiv că acesta reprezintă o garanție pentru blocarea migrației ilegale către interiorul Europei.

În cazul României însă, Austria nu a putut spune niciodată de ce face acest blocaj, ce anume ar trebui să facă țara noastră și nici când ar putea să ridice veto-ul din consiliu.

Și asta pentru că România nu este o țară de tranzit, iar rapoartele europene indică acest lucru.

Mai mult, România a implementat cu succes toate programele asumate și chiar altele noi, suplimentare, un lucru din nou indicat de rapoartele comunitare.

În Consiliul JAI, atât Bulgaria, cât și România vor fi tratate mai întâi separat. Bulgaria va prezenta ultimele măsuri care în sine limitează migrația și în spațiul Schengen.

Apoi discuția se va muta către România, iar agenda consiliului are trecut titlul dezbaterii – citez prin traducere – „România a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la spațiul Schengen”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *