Expoziţia „Proiecție 02” de Matei Bejenaru, la Kunsthalle Bega

Expoziţia „Proiecție 02” de Matei Bejenaru, la Kunsthalle Bega

Expoziţia „Proiecție 02” de Matei Bejenaru, la Kunsthalle Bega

Kunsthalle Bega va găzdui vineri, 12 aprilie, cu începere de la ora 19, deschiderea expoziției „Proiecție 02”, semnată de Matei Bejenaru și curatoriată de Cristian Nae. Aceasta va putea fi vizitată până în data de 8 iunie.

„<<Proiecţie 02>> continuă cercetarea artistică desfășurată pe parcursul ultimilor cinci ani de Matei Bejenaru asupra limbajului fotografiei analogice și tehnologiei fotografice corespunzătoare acestui mediu artistic ca forme de cunoaștere vizuală specifice modernității. Utilizând arheologia media ca metodă de investigație analitică a dispozitivului fotografic și a experienței estetice pe care proiecția imaginii fotografice o facilitează, Matei Bejenaru recuperează aura obiectului artistic tocmai acolo unde Walter Benjamin îi anunța dispariția.

Proiectul expozițional conceput pentru Kunsthalle Bega sub forma unei instalații fotografice imersive recuperează materialitatea imaginii diafane și totodată experiența fenomenologică a vizionării imaginii fotografice sub forma unor proiecții multiple, în care dispozitivul fotografic – înțeles nu doar ca obiect, ci și ca aparat social – devine subiectul principal al unei mediații artistice post-conceptuale.

Nu întâmplător, prezentarea sa la Timișoara intră în dialog atât cu memoria locului – evocând subtil proiectul grupului Sigma, <<Multivision>>, considerată prima instalație multimedia din istoria artei românești –, cât și cu istoria mai amplă a tehnologiilor de vizualizare și formelor de cunoaștere specifice încercărilor succesive de modernizare petrecute în spațiul românesc.

Matei Bejenaru este artist vizual, fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi, între 1997 şi 2008. În proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, acesta investighează materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, el aduce în prim plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic.

Cristian Nae este curator, teoretician și istoric de artă care activează ca profesor la Universitatea Națională de Arte <<George Enescu>> din Iași. Este interesat de istoria artei și a expozițiilor în Centrul și Estul Europei din perspectiva socialismului global și a studiului interferențelor culturale transnaționale și transregionale, precum și de studii vizuale”, au transmis organizatorii evenimentului.

CITEŞTE ŞI: Informare meteorologică: până vineri vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de @Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la @Ministerul Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *