Exclusiv! Țigările electronice au făcut primele victime la Timișoara

urgenta 1

Primele cazuri de îmbolnăvire cauzate de utilizarea țigărilor electronice au fost înregistrate la Timișoara, specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” fiind luați prin surprindere de severitatea afecțiunilor.

Cristian Oancea„Practic am luptat pentru a le salva viața. E cu atât mai trist cu cât este vorba de oameni tineri, vârsta medie fiind de 45-47 de ani. Pentru una dintre paciente am cheltuit bugetul unei întregi secții ca să o salvăm”, a declarat directorul medical al unității sanitare, conf. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, care s-a ocupat de două dintre cele trei cazuri înregistrate în oreșul de pe Bega.

 

„Era să-i pierdem…”

Cei trei pacienți care au avut de suferit de pe urma utilizării țigărilor electronice au prezentat diagnosticul de bronhopneumonie severă. „Plămânii lor erau albi și prezentau insuficiență respiratorie acută. Au necesitat oxigenoterapie, erau la limită să fie intubați și să-i pierdem”, a explicat conf. dr. Cristian Oancea.

Potrivit acestuia, bolnavii au necesitat internare în spital pe parcursul a trei-patru săptămâni, iar după circa o lună, prezentau recăderi (revenire a bolii), fiind nevoie de o nouă spitalizare.

Jumătate de an pentru vindecare

În toate cazurile, pacienții au avut de tras circa jumătate de an pentru a fi declarați vindecați! ”Acel abur eliberat la utilizarea țigărilor electronice este foarte toxic! De altfel, Agenţia Medicamentelor din SUA, FDA (Food and Drug Administration), atrage atenția asupra riscurilor prezentate de utilizarea țigărilor electronice. Incidența cancerului pulmonar nu este în scădere, iar adicția la nicotină se păstrează”, a precizat conf. dr. Cristian Oancea.

Alte amănunte înfiorătoare aflaţi exclusiv din ziarul „Renaşterea bănăţeană” de luni, 14 octombrie, pe care îl puteţi cumpăra de chioşcurile de presă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

42 thoughts on “Exclusiv! Țigările electronice au făcut primele victime la Timișoara

  1. In general, aceasta afectiune pulmonara este cauzata de o bacterie care se raspandeste prin tuse sau stranut. Bacteriile care provoaca adesea aceasta afectiune sunt: stafilococul auriu, E. coli, Haemophilus influenza ori Pseudomonas aeruginosa. Exista si situatii in care aceasta boala este cauzata de infectia cu un virus, insa acestea sunt cazuri izolate.

    Vaporizarea lichidului la tigara electronica se face la temperaturi de peste 100 de grade, deci se sterilizeaza aburul. Bronhopneumonia poate fi prevenita prin respectarea normelor de igiena. Spalarea mainilor in mod regulat este deosebit de importanta.

    In afara de senzational si afisari, cu ce se mai ocupa presa din Timisoara? N-aveati voi parca un primar care va dadea subiecte senzationale? Ce-i cu el, e in concediu?

  2. Sunteti niste incompetenti… Si voi si medicii de unde ati luat informatia… Ne cacam pe dezinformatia voastra si pe cei care baga bani in voi si pe voi ca le faceti pe plac… DEMISIA din media, ca sunteti niste retardati.

  3. Aveti bani alocați!! Nu cheltuiti din buzunarul vostru!! Salarii mari vreti dar actul medical pe care il faceti este egal cu zero!! Doar in Romania poate spune un medic ca a cheltuit banii secției…..ba nu, sunt banii contribuabililor care cotizeaza luna de luna Dar nu beneficiază de nimic!!

  4. Originea unei bronhopneumonii este infectioasa, bacteriana (pneumococ, streptococ), virala (rujeola) si uneori micologica (aspergillus).

    Inainte de a scrie un „articol” macar folositi tehnici mai aprofundate de spalare pe creier, verificati si cuvintele pe care le folositi, macar asa, sa stii ce inseamna inainte sa le folositi.

  5. Nu am mai auzit in viata mea asemenea aberatii, sa va fie rusine de cel fel articole puteti sa publicati, plin de dezinformare medicala.

  6. Doamne ce aberiatie de articol. Cel care l-a scris putea sa se intereseze ce este branhopneumonia: In general, aceasta afectiune pulmonara este cauzata de o bacterie care se raspandeste prin tuse sau stranut. Bacteriile care provoaca adesea aceasta afectiune sunt: stafilococul auriu, E. coli, Haemophilus influenza ori Pseudomonas aeruginosa. Exista si situatii in care aceasta boala este cauzata de infectia cu un virus, insa acestea sunt cazuri izolate.

    Asta e prezenta si la copii si este declansata de o bacterie.

    Ce treaba are fumatul/fapatul cu branhopneumonia?

    A verificat cineva diploma acelui doctor? Sigur are diploma? Sau e ca cel din bucuresti de lucra fara?

    De unde a ajuns dansul la concluzia asta? Ce studii/investigatii a facut?

    De tot rasul articolul.

    1. VAPATUL, nu fapatul. de la vaping – vapes=vapori. Greu cu vocabularul, no? De ras sunt analfabetii care si-au deschis afaceri cu tigarile „minune” :))))

      1. Bravo Andrei, decat sa te iei de argumentul adus de Alex, mai bine il ignori pentru a-i corecta gramatical greseala, care poate a aparut din neatentie.
        0 – atata informatie referitoare la subiectul din articol ai adus in discutie, dar tot iti permiti sa-l faci pe om analfabet; de ce sa ataci ideea cand poti ataca persoana.
        Nu sunt personal de partea fumatorilor, iar cred ca problema vape-urilor adevarata nu este adresata destul, adictia la nicotina a minorilor, dar nici nu suport aberatiile scrise fara dovada din articolul acesta, creat cu doua scopuri – „clickbait”(bani) si a face oamenii ca tine, care sunt fixati pe ideea „vape rau”, sa zica „uite ti-am zis”.

  7. Plin de savanți de renume internațional, ce au terminat cursurile pe google și Wikipedia. Când veți avea nevoie de asistență medicală, de la google și Wikipedia să o cereți, dacă tot știți mai bine decât medicul

    1. Medicul nu a zis ce a fost postat aici. Este vorba de o persoană nu de 3 care pe lângă că avea pneumonie mai și vapa. Și da s-a luat contactul cu medicul pentru informații reale. Nu căcaturile postate de niște persoane cu 6 la BAC

  8. Articolul asta nu are nici o tangenta cu realitatea ! Vedeti si luati exemplul Angliei unde Vapatul este recomandat de Institutul de Sanatate din Regatul Unit ca principala alternativa la fumat si au concluzionat ca este cu 95 % mai putin daunator decat fumatul tigarilor prin combustie/ardere !

    1. Daca vrei sa te lasi de fumat , lasa-te . Nu crede prostia cu tigara electronica , Nu Este daunatoare . Lass pur Si simplu fumatul . Fiecare se poate lasa . Vointa , vointa , vointa . Merita

      1. Aici nu e vorba de voință ci de ceva ce ne place și putem controla nivelul nicotinei până la 0 inclusiv. Dacă mie îmi place gustul de tutun, cafea, fructe și deserturi din țigările electronice este treaba mea

        1. Atunci cand dezvolti o boala pulmonara si esti fumator poate ar trebui sa te tratezi la privat pe banii tai si pe muzica ta 😉 de ce sa cheltuie statul o caruta de bani cu tratamente pt tine cand pe tine te-a interesat placerea?

  9. Va mai amintiti de Marlboro Man?
    A murit de cancer pulmonar – si tot asa se zicea ca tigarile nu sunt daunatoare. Aceste efecte o sa fie mai vizibile peste vreo 10-15 ani din nefericire cand o sa ne trezim cu alte boli.

    1. Da, numai că țigara electronică nu este ajutată de guvern pentru a scoate bănuți și se fac studii asupra ei. Exista multiple firme chiar în Romania de fabricanți de lichide și dispozitive, nu prostii de iqos, logic vape,glo,juul (firme ale industriei de tutun ce încearcă să intre pe piața de vapat) – ei defapt o distrug, exact ca in America

  10. Cine este aceasta Diana Istrat care a publicat acest articol? Si doctorul care a fost menționat in articol de ce nu intervine cu ceva explicații (dacă are), legate de aceste „contradicții”? Dacă se arunca doar asa articole, fără a avea vreo baza reala, acești „jurnaliști” pot sa se șterga la fund cu ele.. Oare acest doctor Oancea este mtumit acum de aberația spusa in acest articol, pusa in cârca lui?

  11. Sunt convins că medicii nu au zis ce postați aici. Să zici că o infecție virală este cauzată de țigările electronice. Sunt 3 cazuri de pneumonie unde o persoană vapeaza. Și da când ai o infecție virală la plămâni cea mai bună idee este să fumezi sau vapezi. O groază de minciuni. Și da ce zic aici nu sunt bănuieli ci vorbele corecte ale medicului cu care ați vorbit. Sunteți niște măgari „FAKE NEWS”

  12. Sa va fie rusine pentru acest articol! V-au corupt cei de la Big Tabacco sau Big Pharma? Asteptam dezmintirea oficiala, sper sa aveti macar atata onoare.

  13. DEZINFORMARE – tehnica ce permite furnizarea de informații generale eronate unor terți, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăți dorite de dezinformatori.

    Dragilor, deschideți ochii și nu mai înghițiți astfel de porcării menite să vă distragă atenția de la adevăratele probleme cu care ne confruntăm!
    În timp ce voi vă dați de ceasul morții că țigara electronică ”este mortală că na, așa au zis ăia”, știați că:
    1. Datorită țigărilor electronice, industria tutunului a pierdut miliarde de dolari, la fel și industria medicamentelor, prin scăderea numărului de fumători (respectiv a bolnavilor de plămâni). Prin urmare acești mafioți plătesc bani grei pentru a discredita țigările electronice. Dar stai! Guvernele țărilor pierd și mai mult prin accizele impuse (chiar și 75%). ?

    2. Mezelurile pe care le dați copiilor conțin substanțe cancerigene (pînă la 11 aditivi alimentari), dintre care amintesc E250 – nitrit de sodiu care induce cancer al tractului digestiv, în ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada acest conservant este interzis (dar la noi NU) ?

    3. În timp ce vă strâmbați în stația de autobuz când vedeți un utilizator de țigară electronică (deși mirosul de fructe sau prăjituri vă place), dar nu-i spuneți nimic celui de lângă voi care vă suflă fumul de țigară arsă în nas, trec pe lângă voi câteva sute de autoturisme, autobuze și camioane care vă bagă în plămâni o grămadă de substanțe cancerigene, dintre care amintesc:
    Benzen – provoacă leucemie;
    Toluen – atacă sistemul nervos;
    Hidrocarburi Aromatice Policiclice (HAP) – este un grup de peste 100 de substanţe chimice produse datorită arderii incomplete a amestecului aer-combustibil, cu efect cancerigen și mutanogen.

    Ei bine, eu sunt unul dintre cei mai ”vechi” vaperi din România(9 ani). Am fumat țigări 27 de ani. Nu vă spun cât de bine mă simt acum, sau câte secunde scot la 100 de metri. Vă spun doar atât: Lăsați-mi mesaj cu un mod de contact și mergem împreună la un control radiologic pulmonar. Cine pierde, îl plătește!
    Și apropo: În timp ce vă holbați aici, gazele s-au scumpit cu 14,3%, energia termică cu 9% – 18% (depinde de CET), energia electrică cu 17%.
    Pentru asta, sunt de vină tot vaperii ”că așa am auzit eu!”.

  14. oricum se cheltuie nistebani ai statului …sau inainte de pensie sau dupa pensie…fumatorii nu prea au sansesa isi ia pensia pe operioada lunga…concluzia…le convine sa nu apucam sa nebucuramde de pensii ….si nu fii chiar asa de naiva…banii statului ii manaca infractorii…nu unul craefumeaza ….

  15. Lichidul din cartuse contine glicocol – substanta f. toxica (solvent organic) regasita si in antigelul auto. Cititi lista ingredientelor chimice din fiecare tip de cartus! Ma si mir ca nimeni nu a prevazut potentialul nociv mai devreme. Era la mintea cocosului ca

    Aparitia primelor cazuri letale e de data relativ recenta – primele cazuri raportate in SUA abia acum cateva luni. Ai nostri s-au trezit cam tarziu.

    In realitate nu e vorba de bronhopneumonie si nici de pneumonie (desi seamana ca manifestari), ci de pneumonita (o inflamatie de natura chimic-iritativa, extinsa la tot tesutul pulmonar – nu numai alveole, ci si interstitii). Foarte probabil sa fie implicata si o reactie de hipersensibilitate (aparare imuna persistenta si disproportionata), care sa impiedice retrocedarea inflamatiei sub tratamentele uzuale.

    1. @neutrino ,Propylene glycol se gaseste si in industria cosmetica si in industria alimentara, unde are rolul de potentiator de aroma.
      Exista si lichide fara Propylene glycol, numai cu glicerina vegetala, arome si nicotina.
      Dar de ce nu spune nimeni ca in lichidul tigarilor electronice nu exista nici gudron si nici monoxid de carbon ?
      Oricum s-a declansat o campanie impotriva tigarilor electronice sponsorizata de???
      Hai ca nu este greu, puneti-va mintea la treaba.
      Personal fumez ( vapez ) de 7 ani , mi-a revenit mirosul si gustul dupa 30 de ani de fumat tigari normale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *