Evenimente pe alese, la o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor

muze muze 1

Ajunsă în 2019 la cea de-a XV-a ediţie, Noaptea Muzeelor, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), va avea loc anul acesta sâmbătă, 18 mai.

Eveniment de amploare dedicat circuitului muzeal şi manifestărilor conexe şi un brand cultural deosebit, acesta va implica, şi la Timişoara, toate instituţiile de profil.

CITEȘTE ȘI: Cea mai murdară stradă din Timișoara (foto)

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş începe sărbătoarea încă de astăzi, sub semnul întrebării „Cât ne ține… cultura?”, la care îşi doreşte să găsească un răspuns în acest weekend.

„Pentru asta am pus mână de la mână (căci în afara spațiilor care sunt oferite gratuit de Casa Artelor, nu avem nici un fel de finanțare), operator cultural de la operator cultural și eveniment de la eveniment și am creat un adevărat maraton de întâmplări cu iz intelectual.
muze muze 3
Începem azi și o ținem în… cultură (cu mici pauze pentru încărcat bateriile) până duminică la prânz”, subliniază reprezentanţii instituţiei care-i provoacă pe timişoreni cu un program extrem de bogat.

CITEȘTE ȘI: Maşină străpunsă frontal de parapet, şoferul a fost transportat la spital (Video)

Astăzi, publicul va putea vizita, de la ora 16 până la miezul nopţii, nu mai puţin de patru expoziţii: personala lui Camil Mihăescu, intitulată „Revelatio – fluxurile spiralei”, la Galeria „Pygmalion”, „Concept – linie- compoziție – parcurs creativ, ansamblu, și detaliu în demersul artistic care structurează expoziția”, în vitrina Cafe Klapka, „NeoNLitic” (Atelier Wood Be Nice), în Galeria „Subterana”, respectiv „Acuarele romane”, o expoziţie prezentată de Asociația Acuareliștilor din Roma, la Cafe Klapka şi sediul Ordinului Arhitecţilor.

Între orele 16 şi 17, în sala StudioArt, Teatrul „Merlin” va prezenta spectacolul „Zaiafeturi”, după „Momente și schițe” de Ion Luca Caragiale, acelaşi spaţiu urmând să găzduiască, în intervalul orar 17,30 -18,30, o nouă întâlnire din proiectul „Serile patrimoniului”, în cadrul căreia lect. univ. dr Gabriel Kelemen va susţine expunerea cu titlul „Misterele culturii Cucuteni – de la simbol, la protoscriere”.

La ora 19, în Curtea cu castan, va fi vremea pentru „Improv Show”, cu Just Push Play, tot aici fiind programat, între orele 23 – 00, spectacolul „Sus la tren” oferit de Asociaţia „Teatru pentru tine”, precedat, de la ora 21, sub titlul „Singură la nunta mea” de o proiecție cinematografică desfăşurată în sala StudioArt de Asociaţia „Marele Ecran” în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Mâine, expozițiile menționate anterior vor rămâne deschise de la ora 10 până la 2. În intervalul orar 10 – 12, în sala StudioArt, Ramon Casas și Santiago Rusiñol vor susține un atelier de creație plastică pentru copii oferit de Via Cultura Romania și Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara).

De la ora 12, la Cafe Clapka, tot pentru cei mici se pregătește cercul de lectură „Cititori de treabă”, organizat de Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc şi Biblioteca Județeană Timiș). La ora 14, în incinta StudioArt, va avea loc spectacolul pentru copii „Magia copacului depărtărilor”, urmat, la ora 15, de un al doilea, dedicat tot lor şi intitulat „Vama fantomă”, ambele fiind puse la cale de Compania D’arte. Programul dedicat prichindeilor se va încheia cu atelierul de arhitectură „Monument, cine eşti?”, derulat între orele 16 -19, la sediul OAR Timiş, de membrii Asociaţiei „De-a arhitectura”. La ora 17, la Galeria „Pygmalion” va avea loc lansarea cărţii „Hermeneutica genezei” de Gabriel Kelemen, urmată, la orele 18 şi 20, de două reprezentaţii succesive cu „Fata din curcubeu”, un spectacol de teatru cu Marcela Moțoc, găzduit în spaţiul StudioArt.

În intervalul orar 22-24, în Curtea cu castan, va fi rost de „Cap și pajură”, proiecție de film oferită de Asociația „Marele Ecran”, iar la ora 00 Casa Artelor va sluji drept punct de plecare pentru „Istoria la miezul nopții”, un tur ghidat prin oraş, pus la cale de echipa „Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

Duminică, expoziţiile vor fi deschise între orele 10 şi 13, concomitent cu lucrările workshop-ului de arhitectură pentru copii „Detectivi urbani”, desfăşurate la sediul OAR.

La Muzeul Satului Bănăţean, lumea este aşteptată mâine, în intervalul orar 19 – 00, la un circuit de vizitare a obiectivelor Vama Timişoara, Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Birchiş, Chizătău, biserica Topla, şcoala Bârna, primăria Sărăzani, Casa naţională Babşa, dar şi la expoziţiile permanente, temporare şi itinerante găzduite în instituţia de la Pădurea Verde.

În aceeaşi zi, însă de la ora 18 până în miez de noapte, şi Palatul Baroc îşi va deschide porţile tuturor acelora care vor dori să se delecteze în expoziţiile permanente de la Muzeul de Artă Timişoara sau explorând, în premieră, cele trei noi expoziţii temporare din incintă: Retrospectiva de sculptură Szakats Bela, personala de pictură semnată de Dorin Coltofeanu şi intitulată „Povestea merge mai departe”, respectiv „Viziune şi concept”, un proiect comun al studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Arte Plastice şi Design Timişoara.

În tot acest timp, elevii Liceului de Artă „Ion Vidu” îi vor delecta pe vizitatori cu lucrări de Mozart, Schubert, Massenet, Donizetti, Paganini, Sarasate, Mendelssoohn, Liszt, Debussy, Skriabin, Chopin şi Ceaikovski.

Muzeul Național al Banatului îi va aştepta pe timişoreni tot mâine seară, la Bastionul Theresia, cu expoziţiile „Patrimonium 2018”, „Cliobox”, „Marea Unire reflectată în colecțiile Cabinetului de Stampe al Academiei Române din București”, „Out of Time”, și, nu în ultimul rând, cu „Muzeul Popa’s”.

În acelaşi context vor putea fi admirate și piesele din cadrul Colecției „Științele Naturii”, dar și „Exponatul lunii mai”, o plachetă deosebită, cu o poveste fascinantă ce abia așteaptă să fie descoperită.

În faţa Bastionului, în aer liber, vor avea loc show-urile stradale „Timișoara în Amurgul Evului Mediu” (ora 18), „Legenda Zburătorilor” (19), „Rondul de Noapte” (20) şi „Cronici de Foc” (21), urmate, la ora 22, de un concert de muzică clasică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *