„Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz“

„Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz“

„Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz“

Librăria La Două Bufnițe va găzdui astăzi, la ora 18,30, lansarea cărții „Educație pentru societate. In memoriam Robert Reisz“, un volum coordonat de Silviu Rogobete și Emanuel Copilaș şi publicat anul acesta la Editura Universității de Vest.

”E greu de crezut că au trecut deja trei ani de când Roni nu mai este printre noi. Acest text s-a născut foarte greu, probabil și pentru că ne obișnuim greu cu ideea că el chiar nu mai este.

Prelungind acest proiect, parcă încercam să mai tragem de timp, păstrându-l aproape. Pentru cei care l-am cunoscut îndeaproape, prezența lui rămâne oricum vie, iar golul lăsat de el nu se va umple niciodată.

CITEȘTE ȘI: Proiect fabulos, derulat de Aquatim la Timișoara

Îi simțim de fiecare dată lipsa când suntem împreună la catedră în fața unei dileme sau pur și simplu trăind experiența relaționării în «tribul» nostru profesional, așteptându-i parcă privirea caldă și răspunsul lui care avea darul de a ne readuce în dimensiunile tolerabile ale realității.

Roni rămâne unic pentru noi prin personalitatea și creația lui, ambele complexe, sofisticate, dar în același timp nepretențioase, fără a epata. A fi fost în prezența lui era adesea asemeni unei plimbări liniștite prin teritorii deopotrivă cunoscute dar mereu surprinzătoare. Ne lipsesc mult, spre exemplu, perspectivele lui asupra pandemiei, războiului din Ucraina, crizelor multiple pe care le traversăm în prezent. Clar, interpretarea acestor realități – și lumea în general – e mai săracă fără Roni și mai greu de înțeles. Cum mai sărace sunt toate evenimentele, formale sau informale, pe care prezența lui caldă le umplea de culoare și conținut.

Prezentul volum se dorește a fi un omagiu celui care ne-a fost deopotrivă prieten drag și coleg de o înaltă ținută intelectuală și academică în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice a Universității de Vest din Timișoara, la a cărei construcție instituțională a contribuit din plin.

Volumul combină astfel texte evocative ale unor prieteni și colegi apropiați, cu texte științifice din sfera sociologiei și a politicilor educaționale, domenii în care Profesorul Robert Reisz era expert recunoscut la nivel internațional. În fapt, cartea are o structură tripartită.

Aceasta pentru că în deschidere avem onoarea de a fi primit un portret personal intim, creionat de către familia apropiată: Eva Reisz și Daniela Reisz. La această biografie narativă intimă se adaugă și bibliografia completă a scrierilor lui Robert Reisz. Urmează apoi o secțiune eseistică, în care sunt incluse contribuții de mici dimensiuni, evocative și totodată subiective, scrise de Emanuel Copilaș, Mircea Dragu, Vasile Ernu, Luciana Friedmann, Mirela Iacob, Angi Marcu, Iris Mihai, Mihai Murariu, Alexandru Petrescu, Marilen Pirtea, Liliana Popescu, Ionuț-Irinel Riteș, Silviu Rogobete și Corina Vasile. În sfârșit, volumul se încheie cu o parte academică, în care sunt reuniți autori ca Gabriela Negoiță, Ciprian Pânzaru, Bogdan Voicu, Sergiu Mișcoiu, Manfred Stock, Justin Powell, Iris Mihai și Silviu Rogobete.

Cu toții au lucrat întrun moment sau altul, mai mult sau mai puțin, împreună cu Roni în proiecte de cercetare sau de scriere academică. Domeniile de interes intersectându-se cu ale lui, au profitat astfel în mod nemijlocit nu doar de prietenia sa, ci și de înțelepciunea și creativitatea academică pe care le manifesta din plin Profesorul Universitar Dr. Robert D. Reisz.

Ne îndreptăm recunoștința înspre toți cei care au făcut posibilă existența acestui volum, respectiv către toți cei cărora Roni le lipsește, dar care doresc să aducă o mică contribuție pentru a ne asigura că memoria sa va continua”, subliniază coordonatorii volumului.

Sursa foto: La două Bufnițe/Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *