Educație juridică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu nume cunoscute din justiție

Educație juridică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu nume cunoscute din justiție

Educație juridică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu nume cunoscute din justiție

Colegiul Național Bănățean se numără printre unitățile de învățământ timișene în care, pe baza unui protocol încheiat între Ministerul Educației și cel al Justiției, au loc, periodic, lecții non-formale de educație juridică, oferite pro bono de specialiști din domeniu.

De la ciclul primar, până la nivel liceal, elevii de la CNB au avut prilejul, de-a lungul timpului, de a sta de vorbă cu nume cunoscute din justiția timișeană, printre care avocații Laura și Cristian Clipa de la Baroul Timiș și judecătoarea Adriana Stoicescu de la Curtea de Apel Timișoara.

Educație juridică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu nume cunoscute din justiție

De altfel, Adriana Stoicescu este deja ”de-a casei”, având la activ mai multe întâlniri cu elevii de la CNB, și nu numai, discuțiile libere ale magistratului reușind să capteze interesul tinerilor, care devin atât de curioși, încât uită și de telefoanele mobile.

Între maldărele de dosare care așteaptă să fie citite cu lumina minții și zecile de procese săptămânale în care se decid destine, judecătoarea Adriana Stoicescu își lasă roba deoparte pentru fi prezentă în mijlocul elevilor, vorbindu-le despre lucruri ce țin de sfera juridică. Este dornică, după cum a mărturisit, să împărtășească din ceea ce știe tinerilor din cât mai multe școli din județ. ”Merg cu drag la orice școală”, a spus, entuziasmat, magistratul timișorean.

Adriana Stoicescu încearcă să angreneze în acest demers și alți colegi. La ultima întâlnire, de joi, 14 martie, a fost însoțită de procurorul Carmen Martinov.

Lecția de educație juridică din această săptămână a avut ca temă pornografia infantilă și consumul de droguri. Zeci de elevi din clasele a X-a și a XI-a au primit informații importante despre pericolele pe care le generează drogurile, modul în care operează autorii pedofili, urmările faptelor reprobabile care se răsfrâng nu doar asupra făptuitorilor, ci și asupra vieții victimelor.

Explicându-le faptul că trecerea de la consumul de droguri la traficul de stupefiante este destul de frecventă, dar și că traumele emoționale ale victimelor pedofiliilor sunt uriașe, Carmen Martinov le-a transmis tinerilor că structura pe care o reprezintă, prin specificul activității pe care o are, nu e locul unde ei să-și dorească să ajungă. Mi-aș dori să ne întâlnim pe stradă, să ne salutăm, să ne dăm binețe, dar nu la DIICOT”, a subliniat procurorul a cărui activitate la DIICOT Timișoara datează încă de la înființarea acesteia.

În scopul de a îi face pe tineri să înțeleagă gravitatea și urmările unor fapte, a fost prezentat un caz celebru al unor pedofili din Timiș, ale căror acțiuni i-au îngrozit până și pe anchetatori.

Capcanele de pe rețelele de socializare au fost și ele aduse în discuție, judecătoarea Stoicescu încercând să-i avertizeze pe elevi asupra necunoscuților care îi abordează pe această cale: ”Aveți grijă cu cine vorbiți pe Facebook! Vor încerca să stabilească o relație de prietenie cu voi, de încredere. Apoi, vă vor da întâlnire”.

Educație juridică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu nume cunoscute din justiție

La finalul orei, cunoscând curiozitatea tinerilor, dar obișnuită cu reținerile lor, Adriana Stoicescu i-a așteptat să vină, pe rând, cu toate întrebările care-i frământă. Iar elevii și-au făcut curaj și s-au dus spre magistrat, ca de fiecare dată, cu încrederea că vor găsi răspunsul potrivit.

CITEȘTE ȘI: Iubim Parcul Rozelor, nu-i aşa? (video)

Programul de educație juridică implementat la CNB este coordonat de directorul adjunct prof. Monica Balotă și de cadrele didactice Dorina Popescu-Okoveczky (liceu), Anca Basarab (gimnaziu), Karina Preotesoiu (ciclul primar).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *