Ediţia 2018 a Start-up Nation România e încă în stadiul de… miraj

IMM

Suma de 200.000 de lei care poate fi obținută cu un plan de afaceri bun de către întrerprinzătorii începători a făcut din Start-up Nation România o adevărată vedetă a programelor de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM).

Interesul pentru contractarea unei alocări nerambursabile prin acest instrument de finanţare rămâne la o cotă foarte ridicată – chiar sporită, în comparaţie cu 2017 – însă, din păcate, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat nu avansează deocamdată nici măcar o dată estimativă pentru reluarea programului.

CITEŞTE ŞI: Ceaunele vor da în clocot la Chişoda. Festival în premieră, cu delicii culinare, cântec şi joc

Pretextul, probabil acoperit de realitate, este volumul mare de lucru pentru închiderea proiectelor contractate în urma sesiunii de anul trecut.

Mai e o lună pentru depunerea dosarelor

În Regiunea Vest, aproape 800 de IMM-uri au obţinut contractarea finanţărilor prin Start-up Nation România.

Cum decurge implementarea proiectelor, respectiv finanţarea planurilor de afaceri ale contractanţilor din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara?

„Pentru aproximativ 300 de firme, plăţile sunt efectuate integral.

Avem şi un număr destul de mare de IMM-uri pentru care s-au decontat una sau două tranşe de achiziţii.

CITEŞTE ŞI: Super captură a unui pescar în centrul unui oraş timişean! Astfel de exemplare nu s-au mai prins de mai bine de 15 ani în acea zonă

Estimez că aproximativ o treime dintre firmele care au obţinut finanţarea în regiunea noastră încă nu au parcurs toate procedurile pentru încasarea banilor. Numărul celor care au renunţat la finanţare, din diverse motive, este de circa 20 şi este posibil să mai apară câteva retrageri”, susţine Adrian Păşcuţă, directorul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Timişoara.

Termenul-limită pentru prezentarea dosarelor cu documentele necesare obţinerii plăţilor nerambursabile, la agenţiile teritoriale pentru IMM-uri, este 29 septembrie. Beneficiarii programului mai au la dispoziţie, aşadar, o lună pentru a-şi finaliza formalităţile necesare încasării banilor.

„Depunerea dosarelor nu va însemna automat efectuarea plăţilor, deoarece este necesară o perioadă pentru verificarea tuturor achiziţiilor. În cazul unui proiect cu o singură achiziţie, verificarea va fi uşoară, dar există şi beneficiari care au câteva zeci de achiziţii prevăzute în planul de afaceri. Estimez că perioada de verificări va fi de aproximativ 30 de zile”, susţine Adrian Păşcuţă.

Crearea de locuri de muncă, o condiţie obligatorie

Start-up Nation România este un program dedicat exclusiv întreprinderilor mici, mijlocii şi microîntreprinderilor nou-create. Iniţiativa guvernamentală, gestionată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, îşi propune să stimuleze înfiinţarea de IMM-uri, prin alocări nerambursabile care pot ajunge la 200.000 de lei per proiect. Instrumentul de finanţare le este destinat IMM-urilor – mai precis, firmelor cu cel mult 249 de angajaţi şi/sau care realizează o cifră de afaceri anuală netă de maximum 50 de milioane de euro, ori deţin active totale în valoare de cel mult 43 de milioane de euro, echivalent în lei – înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau în baza OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către debutanţii în afaceri.

IMM-ul beneficiar al ajutorului de minimis prin Start-up Nation România are obligația, în momentul depunerii solicitării de decont, să facă dovada angajării, cu normă întreagă şi pe perioadă nedeterminată, a minimum doi salariați, obligându-se, totodată, la menținerea noilor locuri de muncă pentru cel puţin trei ani.

Câteva programe sunt operaţionale

Dacă pornirea ediţiei 2018 a Start-up Nation România se află încă în ceaţă, alte programe guvernamentale destinate sectorului IMM sunt în plină derulare. De pildă, în cadrul programului de microindustrializare sesiunea de primire a proiectelor a fost deja închisă, în urmă cu câteva zile.

Recent a fost deschisă, însă, aplicaţia online pentru primirea cererilor de finanţare prin programul dedicat serviciilor şi comerţului. De asemenea, sunt operaţionale ediţiile din acest an ale programelor pentru meşteşugari, respectiv EMPRETEC România, pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ar mai fi de notat că zilele acestea se desfăşoară, în Capitală, în organizarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, un târg prin care se încearcă stimularea internaţionalizării afacerilor IMM-urilor româneşti.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *