Ecografia, cea mai utilizată metodă imagistică în obstetrică și ginecologie. Se poate realiza la Spitalul Clinic CFR Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Ecografia, cea mai utilizată metodă imagistică în obstetrică și ginecologie. Se poate realiza la Spitalului Clinic CFR Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Ecografia, cea mai utilizată metodă imagistică în obstetrică și ginecologie. Se poate realiza la Spitalul Clinic CFR Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Ecografia este cea mai utilizată metodă imagistică de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine (vagin, col uterin, uter, ovare, trompe uterine). În obstetrică, se folosește pentru diagnosticul și monitorizarea sarcinii. Ecografia este o etapă integrantă a consultului ginecologic și obstetrical.

„Există două tipuri de ecografii, cea transvaginală (endovaginală) și cea transabdominală sau ecografia abdominală inferioară (ecografia pelvină). Investigațiile sunt noninvazive și nedureroase și durează doar câteva minute.

În obstetrică, ecografia transvaginală este utilizată în primele 12 săptămâni de sarcină și ajută la stabilirea diagnosticului de sarcină și la monitorizarea dezvoltării embrionului, fiind o explorare imagistică lipsită de riscuri și efecte adverse pentru făt.

Ecografia transabdominală, se efectuează la fiecare control periodic pe parcursul perioadei de sarcină și constă în biometria fetală care măsoară anumite părți fetale, determinându-se astfel dacă fătul crește normal sau are anumite probleme. În același timp, medicul evaluează vârsta sarcinii, data concepției, data probabilă a nașterii, greutatea și sexul fătului.

Cu ajutorul ecografiei se efectuează și morfologiile fetale pe parcursul celor trei trimestre de sarcină: morfologia fetală de trimestrul I: între săptămânile 11 – 14 de sarcină, ideal în săptămâna 12 de sarcină, când sunt măsurate și evaluate lungimea fătului (CRL), translucența nucală (NT) și prezența osului nazal, parametrii care ajută la calcularea riscului de malformații fetale, al anumitor sindroame (Sindromul Down – trisomia 21, Sindromul Edwards – trisomia 18) sau al altor boli cauzate de anomaliile cromozomiale; morfologia fetală de trimestrul II, cunoscută și ca “ecografia morfologică”: între săptămânile 20 – 22 de sarcină, care permite evaluarea dezvoltării fetale și a organelor fetale, a capului, a coloanei vertebrale, a bazinului și a membrelor fetale, fiind considerată una dintre cele mai importante și amănunțite ecografii din timpul sarcinii; morfologia fetală de trimestrul III: în jurul săptămânii 32 de sarcină.

Se evaluează dacă fătul s-a dezvoltat normal și dacă se încadrează în limitele normale, fiind măsurate diametrul biparietal (BPD), circumferința capului (HC), circumferința abdomenului (AC) și lungimea femurului (FL). Monitorizarea ecografică fetală mai include și ecografia Doppler fetală, ecografiile 3D și 4D care completează informațiile legate de dezvoltarea și creșterea fetală.

În ginecologie, ecografia transvaginală (endovaginală) este cea mai utilizată investigație imagistică pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale aparatului genital feminin sau pentru a urmări în dinamică evoluția acestora.

Această explorare imagistică este lipsită de riscuri, nu are contraindicații și în acest fel pot fi vizualizate uterul, trompele uterine, ovarele, parametrele, precum și formațiunile patologice de la nivelul acestora, cu minim de disconfort pentru pacientă și ajută la stabilirea unor diagnostice, atât benigne (parametriale, uterine – fibroame, polipi, endometrită sau endometrioză, adenomioză, hipertrofie sau hiperplazie de endometru, ovariene – chiste), cât și maligne (neoplasme de endometru, de corp uterin, de col uterin, de ovar).

CITEȘTE ȘI: Peste 100 de vehicule istorice ajung, în weekend, în Piaţa Unirii din Timişoara

Ecografia abdominală inferioară (ecografia pelvină) este utilizată în cazul pacientelor virgointacte și al celor la care calea transvaginală nu este accesibilă”, a explicat dr. Elvis Pricope- medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul CF Timișoara.

În cadrul Cabinetului de Obstetrică-Ginecologie al Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic CFR Timișoara, ecografiile ginecologice și obstetricale fac parte din consultul de specialitate și se efectuează pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Programarea pentru consultații cu bilet de trimitere de la medicul de familie se face la numărul de telefon 0741.559.767.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *