E vară, e soare, mergem cu toții la… munte!

drumetie

Criza epidemiologică și măsurile care au fost instituite pe perioada strării de urgență și a celei de alertă au afectat în mod serios turismul românesc. Timp de  câteva luni, nu s-a lucrat, practic, deloc în acest sector, lumea având cu totul alte preocupări decât acelea de a-și planifica vacanța.

CITEȘTE ȘI: Călăuzele nu au zile libere. Descoperire a polițiștilor de frontieră din Timiș

Iată, însă, că de scurt timp, lucrurile încep să se miște și în ceea ce privește turis mul și există o oarecare emulație legată de concediile din vara acestui an. Situația, totuși, se prezintă mult diferit față de anul trecut, când, datorită tichetelor de vacanță, turismul românesc a înregistrat un vârf de interes, iar prețurile au crescut, de asemenea, vertiginos. Majoritatea au ales, în 2019, să meargă la mare, destinațiile cele mai solicitate fiind România, Grecia și Turcia.

Cum stau lucrurile în acest an? Acum, s-au creat trei mari categorii de persoane care au serioase rețineri în a mai merge pe litoral. Pe de o parte, sunt mulți care au avut pierderi financiare pe perioada pandemiei și nu mai au resursele necesare pentru a-și petrece o vacanță. Apoi, există o categorie importantă de persoane care și-a epuizat concediul, fiind silite tot de măsurile economice din starea de urgență.

În fine, ultima și cea mai semnificativă catego rie ce are rezerve de a mai merge în concediu este cea a persoanelor care se tem să nu se infecteze. Teama nu a dispărut în totalitate și încă există mulți români speriați de o contaminare care le-ar putea pune viața în pericol. De aceea, cererea pentru sejururi la mare este mult mai scăzută decât cea de anul trecut.

”În general, țintele de interes au rămas aceleași, adică România, Grecia și Turcia, dar la un nivel mai redus decât înainte. Cel mai bine merge litoralul românesc, dar nici aici nu putem vorbi de o cerere la nivelul celei din perioada trecută. Există mulți care ar merge în Grecia, unde sunt prețuri bune, sau în Turcia, unde sunt renumite serviicile existente, dar este încă neclar ce se va întâmpla la întoarcere, dacă se intră sau nu în izolare. Nimeni nu se prea riscă să meargă o săptămână la mare în Grecia, pentru ca apoi să vină și stea 14 zile în izolare. În schimb, se caută mult excursiile și drumețiile la munte, chiar și de câte o zi sau două, în destinații mai mult sau mai puțin îndepărtate. Un alt fenomen interesant este că nu se mai optează pentru locații experienționale, gen Bali sau Maldive. Lumea vrea să se simtă cât mai în siguranță și probabil că cererea ar crește dacă autoritățile ar prezenta cât mai clar cum stau lucrurile, ce e voie și ce nu este voie. Deocamdată, lumea preferă muntele”, spune Daniela Tuleu (foto), director în cadrul unei agenții de turism din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *