După lupte seculare, orașul merge spre civilizație! OCPI și-a dat acordul pentru viitorul PUG al Timișoarei

După lupte seculare, orașul merge spre civilizație! OCPI și-a dat acordul pentru viitorul PUG al Timișoarei

După lupte seculare, orașul merge spre civilizație! OCPI și-a dat acordul pentru viitorul PUG al Timișoarei

O veste așteptată de toți timișorenii, dar mai ales de către dezvoltatorii imobiliari a venit astăzi. Noul Plan Urbanistic General a primit, în această săptămână, și ultimul aviz instituțional necesar, cel al Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Până la avea un PUG legal și funcțional mai sunt însă câteva etape. La 2 ani de la deblocarea elaborării Planului Urbanistic General (PUG) pentru Timișoara, documentația este completă, dar mai trebuie aprobată în Comisia Tehnică a Primăriei Timișoara și apoi publicată spre consultare publică. Iar la final va trebui să treacă de votul consilierilor locali, cu sau fără amendamente!

Orașul fără PUG

Planul Urbanistic General actual a fost aprobat în urmă cu douăzeci de ani, prin HCL 157/2002. Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023.
Planul Urbanistic General, primul în format digital, stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism: regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor și alte aspecte.

Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei și aduce reglementări pentru a asigura un nivel ridicat de calitate a vieții. Sunt stabilite funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate, având la bază documentațiile de urbanism existente, precum Strategia pentru Timișoara Nord.

Construcții haotice și PUZ-uri pe bandă rulantă

Unul dintre efectele directe ale noului PUG și, implicit, a regulamentelor de urbanism și construcții, va fi împiedicarea construirii haotice, prin încălcarea proiectelor inițiale, schimbarea destinației spațiilor, a regimului de înălțime sau alte artificii inginerești. Șmecheriile și eludările legii și ale regulamentelor prin care s-au ridicat unele ansambluri rezindențiale sau prin care simple case au fost transformate în blocuri de locuințe, ar trebui, implicit, să dispară. Până în 2019, s-au dat la liber PUZ-uri dintre cele mai fanteziste și nu oricum, ci pe bandă rulantă! Un caz anecdotic a fost al unui bloc de 20 de etaje care a primit autorizație de construire într-o zonă de case!

Cel mai recent exemplu al unui astfel de abuz a fost descris pe larg în anchetele jurnalistice din Renașterea bănățeană și se referă chiar la o apropiată a primarului Dominic Fritz, fosta consilieră locală USR, Aida Szilagyi. În urma dezvăluirilor de presă din ziarul nostru, aceasta și-a dat demisia din Consiliul Local Timișoara și a fost nevoită să transforme înapoi în casă de locuit, un bloc pe care l-a ridicat prin tertipuri imobiliare („Aida Szilagyi, userista prinsă că și-a făcut ilegal bloc dintr-o casă, a demisionat din Consiliul Local Timișoara).

Dar Aida Szilagyi este doar un exemplu dintre zecile de antreprenori din imobiliare care au făcut astfel de manevre ilegale, de-a lungul anilor. Lucru care, teoretic, ar trebui să fie stopat tocmai prin apariția și intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General al Timișoarei.

„După ce foarte mult timp doar s-a discutat despre un plan urbanistic nou, dar s-a făcut puțin, am reușit să deblocăm elaborarea lui. Noul PUG, documentul care stabilește viitorul dezvoltării din Timișoara pentru următoarele decenii, vine cu reguli clare și detaliate care vor pune capăt dezvoltării haotice și vor aduce beneficii pentru toți cetățenii.

Eliminând nevoia de PUZ-uri mici și consumatoare de timp, timișorenii care nu fac dezvoltări mari vor putea folosi regulile direct din PUG pentru a construi, economisind timp și bani. În general, documentul răspunde nevoilor actuale de dezvoltare, în timp ce va asigura o creștere sustenabilă a orașului. Noul PUG e aproape de finalizare și sunt recunoscător pentru eforturile constante ale arhitectului șef, Gabriel Almăjan, care a avut acest proiect ca primă prioritate de când s-a alăturat acestei administrații”, a transmis primarul Dominic Fritz.

În corelare cu Planul de Mobilitate Urbană (PMUD) sunt stabilite extinderile de bulevarde și drumuri existente, realizarea de drumuri noi pentru a asigura funcționalitatea infrastructurii mari, având ca scop final o planificare coerentă pentru fluidizarea traficul auto, velo și pietonal.

Noul PUG cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.

Următori pași necesari și fără de care PUG-ul nu poate exista sunt cei de avizare de către arhitectul-șef al Timișoarei și de către Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU). Apoi va avea loc lansarea proiectului în consultare publică, lucru interesant de urmărit și care va stârni multe reacții. În final, pentru ca Timișoara să aibă PUG, acesta va trebui să primească aprobarea Consiliul Local, unde se așteaptă un nou episod epic.

După lupte seculare, orașul merge spre civilizație! OCPI și-a dat acordul pentru viitorul PUG al Timișoarei

Istoria PUG-urilor eșuate

Trebuie amintit că, în septembrie 2019, Prefectura Timiș a cerut primăriei să oprească emiterea de documentații pe baza vechiului PUG. S-a mers în contencios administrativ, iar municipalitatea nu a mai putut elibera, pentru o bună perioadă de timp, certificate de urbanism. Capitala Banatului avea un Plan Urbanistic General vechi, din anul 2002, care a fost prelungit de mai multe ori de primărie. De abia în anul 2010 au început lucrările la un nou PUG. Însă nici acesta nu a mai fost definitivat vreodată.

„Întrucât Consiliul Local al Municipiului Timișoara nu a făcut dovada respectării prevederilor legale incidente, (…) Instituţia Prefectului Județului Timiş a formulat acțiune în vederea anulării acesteia de către instanțele de contencios. Având în vedere acceptarea plângerii, conform legislaţiei, Primăria Timişoara trebuia să oprească emiterea de documentaţii pe baza acestui Plan Urbanistic General, până la rezolvarea situaţiei, începând cu data de la care a fost acceptată plângerea, pe data de 24.07.2019”, declarau, în 2019, reprezentanții Instituției Prefectului.

La vremea aceea, Inspectoratului de Stat în Construcții a cerut un punct de vedere și de la CJ Timiș, care a ajuns la aceeași concluzie: primăria a emis hotărârea cu încălcarea legii, mai exact fără aviz prealabil de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *