„După București, Timișul are cele mai multe cluburi sportive din țară”, spune Adrian Tal, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș

adrian tal 1

– Ceea ce numim generic „sport școlar” se află sub ghidajul Ministerului Învățământului. Instituția pe care dumneavoastră o conduceți, aparținând de Ministerul Tineretului și Sportului, are alte atribuții. Care sunt acestea?

– Domeniul de activitate al direcțiilor județene pentru sport și tineret vizează trei programe mari: susținerea sportului de performanță, sportul pentru toți și dezvoltarea bazei materiale.

În Timiș nu mai avem baze sportive, acestea fiind date, prin hotărâre de guvern, administrațiilor locale. În ceea ce privește sportul de performanță, sprijinim structurile sportive pentru organizarea de competiții, dar și pentru susținerea financiară prin diferite indemnizații și premii.

– Vorbind de structurile sportive, cluburile sportive- denumire sub care sunt cunoscute publicului larg, cum stă Timișul la acest capitol?

– Suntem, la nivel național, pe primul loc ca număr de structuri sportive și sportivi participanți în competițiile interne. Avem, la nivel de județ, 437 de cluburi sportive de drept public și de drept privat, inclusiv societățile comercial- sportive.

După București, Timișul are cele mai multe cluburi sportive din țară. În ceea ce privește numărul de sportivi angrenați în sistemul competițional național, avem 4.364 la seniori și 5.393 la juniori. Vorbim aici doar despre cei angrenați în sistemul competițional național, pentru că numărul celor legitimați este mult mai mare.

– La ce sporturi înregistrează cluburile din Timiș performanțe notabile?

– La lupte, dans sportiv, navomodelism, atletism, tenis de masă. Cei mai buni sunt luptătorii legitimați la CSM Lugoj – campioni naționali pe echipe la masculin – atât la lupte libere, cât și greco-romane. Și tot la lupte, dar de această dată la feminin, campioane naționale sunt fetele de la CSM Timișoara.

– Îl puteți nominaliza pe cel mai bun sportiv al județului, la ora actuală?

– O misiune aproape imposibilă, deoarece avem sportivi cu performanțe notabile la mai multe discipline. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care, anul trecut, la categoria cel mai bun sportiv din Timiș, am avut trei nume pe primul loc.

Este vorba despre Adina Diaconu- componentă a echipei de tenis de masă a Clubului Sportiv Dumbrăvița, campioană mondială la juniori în proba de dublu feminin, și de doi participanți la Jocurile Olimpice de
Vară din 2016 de la Rio de janeiro, luptătorul Ivan Guidea, legitimat la CSM Lugoj și atleta Adelina Pastor.

Neputând să facem o departajare, i-am desemnat pe toți pe primul loc!

– Este necesar, în sportul de performanță, și suportul financiar al părinților?

– În sporturile de echipă în general nu, dar discipline ca tenisul și dansul sportiv necesită, într-adevăr, un efort financiar din partea părinților.

– Aveți în administrare și centrele de agrement, fostele tabere școlare de pe raza județului nostru.

– Da, în administrarea noastră se mai află, în prezent, cinci dintre acestea: vorbim despre cele din Poieni Strâmbu și Poieni Sat, din Chevereșu Mare, Bogda și Herneacova. A șasea din cele existente pe vremuri în Timiș, cea de la Nădrag, a fost predată autorității locale.

Dintre cele cinci, deschise sunt doar două, taberele din Poieni Strâmbu și Chevereșu Mare. La Poieni Strâmbu, avem pe perioada vacanței zece serii de tabără, iar la Chevereș, un număr de șapte. Celelalte trei – din Poieni Sat, Bogda și Herneacova sunt în conservare, de peste zece ani.

– Cum ar putea deveni aceste tabere din nou funcționale?

– Singura soluție care ar oferi acestor tabere o șansă de redresare este descentralizarea, mai precis trecerea lor în administrarea Consiliului Județean Timiș, instituție care poate să facă investiții în ridicarea standardelor acestor tabere prin atragerea de fonduri europene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *