După 8 ani de fugă, a revenit în public. Apariție surpriză la congresul UDMR, la Timișoara (foto)

După 8 ani de fugă, a revenit în public. Apariție surpriză la congresul UDMR, la Timișoara (foto)

După 8 ani de fugă, a revenit în public. Apariție surpriză la congresul UDMR, la Timișoara.

Fostul deputat Marko Attila a revenit în România, după ce timp de 8 ani a fost fugar, în urma condamnării într-un scandal imobiliar. Acesta și-a făcut apariția în public, sâmbătă, 29 aprilie, la Timișoara, la Congresul Național UDMR, după achitarea sa de către instanţă într-un dosar de retrocedare a unui teren din Constanţa.

udmr 1 1
📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Mesajul UDMR, postat pe pagina oficială de Facebook a fost: ”Bine ai venit acasă, Attila!”.

Isten hozott haza, Attila!

Politicianul fusese condamnat iniţial la cinci ani de închisoare, iar pe numele său fusese emis un mandat european de arestare, după ce acesta a plecat în Ungaria, în 2015. Proaspăt achitat și reintrat în drepturile civile, acesta a avut prima apariție publică la congresul de la Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Anchetă explozivă la Bayern München: Poliția a descins la sediul clubului. „Bavarezii” sunt suspectați de spălare de bani și legături cu un oligarh rus

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a achitat joi, 27 aprilie 2023, printr-o sentinţă definitivă, pe fostul secretar de stat pentru minorităţi Attila Markó, acuzat de DNA de abuz în serviciu în calitate de membru al comisiei de despăgubiri a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Markó a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi a fost condamnat la o pedeapsă cumulativă de cinci ani de închisoare cu executare.

Inculpaţii din dosarul care a vizat retrocedarea ilegală a unui teren în municipiul Constanţa au fost achitaţi definitiv, săptămâna trecută, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Este vorba despre fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, condamnată la şase ani şi trei luni de închisoare. De asemenea, sunt vizate şi celelalte persoane, care fuseseră condamnate în dosar, respectiv: economistul Horia Simu, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima, Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP, dar şi cei care au făcut parte din comisia ANRP – Cristian Sebatian Mihai, Virgil Remus Baciu, Cătălin Florin Teodorescu, Attila-Gabor Marko, Oana Vasilescu, Dragoş-George Bogdan.

Ce acuzații formulase DNA

Potrivit DNA, pe data de 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.

“Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, a transmis DNA.

udmr 3 1
📸 Kiss Gábor

Anchetatorii au susţinut că aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Mai multe condamnări, încă din 2014

În 2014, Attila Markó a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru contribuţia sa, ca membru al comisiei de restituire, la restituirea unei proprietăţi bisericeşti naţionalizate din Sfântu Gheorghe, Colegiul Secuiesc Mikó. După ce politicianul UDMR a fost inculpat şi în alte cazuri de restituire, în baza principiului răspunderii colective a comisiei de despăgubiri, Attila Markó a anunţat că se refugiază în Ungaria, deoarece nu mai are încredere în justiţia română. Actuala sentinţă a fost pronunţată în absenţa lui.

Fostul politician UDMR a fost achitat prin sentinţe definitive în alte patru cazuri similare de corupţie, astfel s-au încheiat toate procesele intentate împotriva lui.

Doar ca observație, UDMR a susținut în permanență că problemele cu justiția ale fostului deputat sunt o vendetă. Cât privește mandatul european de arestare, acesta nu a fost pus niciodată în practică și nici nu a existat vreo cerere de extrădare a lui Attila Markó, formulată de către anchetatorii români și care să fie înaintată autărităților de la Budapesta.

Sursa foto: Facebook / RMDSZ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *