Colorează satul, varianta din trecut a bănăţenilor

Colorează satul, varianta din trecut a bănăţenilor

Colorează satul, varianta din trecut a bănăţenilor

În aşteptarea marelui eveniment de la Valeapai din luna iunie, când 30 de case vor fi zugrăvite de voluntari, cei de la Acasă în Banat au făcut şi câteva cercetări în arhivele bunicilor!

Şi asta pentru a afla cum îşi zugrăveau bănăţenii casele în urmă cu mulţi ani. Un altfel de Color the Village (Colorează Satul) ar spune unii, practic varianta originală. Echipa asociaţiei a descoperit lucruri destul de interesante, dar şi vechi fotografii ce ilustrează faptul că, pe vremuri, casele se zugrăveau în fiecare an, iar femeile era cele care făceau această operaţiune după ce puneau mâncarea la foc. Se dădea cu var simplu, un lucru ce ţinea în acele timpuri de igienă şi de respect.

„Pe vremuri, gospodarii din Banat îşi zugrăveau casele în fiecare an. Era o lucrare simplă, dar importantă, care ţinea de igienă, de frumos şi de respect pentru ceilalţi. Dimineata, femeile puneau repede mâncarea pe plită, apoi pregăteau o găleată de var şi până la prânz erau gata şi mâncarea, şi zugrăvitul. La Color the Village, promitem să fie gata mâncarea la prânz, iar zugrăvitul, cel târziu până seara!“, a precizat echipa de la Acasă în Banat.

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara plătește de două ori aceeași lucrare, în regie proprie

A cincea ediție „Color the Village” (Colorează Satul) va avea loc la Valeapai, în perioada 8-10 iunie. Se urmăreşte şi promovarea obiectivelor turistice care se află aici: castelul Atanasievici, biserica de la 1830, fosta moară a familiei Riesz, Locul fosilifer, Munții Areniș și arealul natural al Pogănișului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *