Dumbrăvița, în carantină. Subprefectul de Timiș explică de ce s-a luat această măsură

Comunele Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda ies din carantină, Dumbrăvița rămâne încă 7 zile

Câțiva locuitori din Dumbrăviţa au protestat, aseară, pentru scurt timp, în faţa şcolii, din cauza deciziei de instituire a carantinei, fapt ce determină și reînchiderea şcolii și a grădiniței de stat.

Părinţii sunt nemulţumiţi că deși sunt și alte localităţi, care au aproximativ aceeaşi rată de infectare, dar care nu au fost plasate în carantină.

Mai mult, ei susțin că dacă măsura nu se impune la Timişoara, problema localităţilor periurbane nu poate fi rezolvată. Totodată, ei au lansat și o petiţie online pentru revizuirea deciziei, pe care doresc să o depună la Instituţia Prefectului.

Subprefectul de Timiș, Mircea Băcală, a declarat, însă, la Radio Timișoara că rata de infectare cu virusul SARS COV 2 nu este singurul criteriu luat în considerare de inspectorii de sănătate publică atunci când se ia decizia de instituire a carantinei:

“Când se face un calcul al acestor punctaje, sunt mai multe criterii care se au în vedere, iar rata de infectare este unul dintre criterii. În primul rând, se fac analize dacă rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori. După aceea, se analizează dacă la nivelul unităților administrativ-teritoriale există posibilitatea unei rute ocolitoare. Un alt punctaj se dă atunci când se ține cont de faptul că sunt sau nu sunt efective ale echipajelor de ordine publică să facă acel control al celor care tranzitează sau al celor care se plimbă prin interiorul localităților. Se face o sumă și dacă un punctaj este cel pe care Institutul Național de Sănătate Publică îl solicită, atunci e clar că nu mai putem discuta de o altă măsură”, spune Mircea Băcală.

Pe de altă parte, subprefectul de Timiș, Mircea Băcală, a subliniat că și comportamentul unor localnici din Dumbrăvița, dublat de neglijența autorităților locale, au contribuit la această situație:

„La Dumbrăvița, de trei săptămâni, din corespondențe cu primăria îi rog să intervină atât ei personal cât și prin consilierii locali, fiindcă ei sunt în fața comunității. Din păcate, înainte cu o zi de a face analiza de carantinare în Dumbrăvița a fost un eveniment privat, ilegal, organizat de o firmă privată, cu vreo 20 de părinți cu nu știu câte zeci de copii. Nu este în regulă. Primăria nu a știut acest lucru deși era în ograda lor. Trebuiau să știe sau să fie mult mai implicați”, spune Mircea Băcală.

Totodată, subprefectul de Timiș, Mircea Băcală, nu a exclus posibilitatea instituirii unei carantine regionale, care să cuprindă și Timișoara, dacă vor fi întrunite toate criteriile impuse de INSP.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Dumbrăvița, în carantină. Subprefectul de Timiș explică de ce s-a luat această măsură

  1. Adica ati carantinat iar Dumbravita,ca e mai comod,pentru ca exista drumuri ocolitoare si forte de ordine?Am inteles de ce la peste 10 la mie Recasul nu a fost carantinat niciodata,ca drumurile si fortele de ordine nu o permiteau…Eu zic sa carantinati pe un an Dumbravita,si aveti ce raporta la Bucuresti tot anul…Asta e,ghinion,ca Dumbravita e mai la indemana ca alte localitati…

  2. Suflați  și în iaurt acum .Dacă a-ți votat  neo-marxiștii.  O sa ne tina în cusca pana.se.termina plandemia  ăsta , inventată tot de ei.Bugarin , lasa-ne !!!

  3. vrajeala de 2 lei. se poate carantina si permite tranzitul. iar aia cu efectivele putine, iar vrajeala. s-a inventat detasarea. de ce se gasesc efective doar pt anumite localitati… ? prea ne luati de prosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *